Η πρώτη υφυπουργός Ναυτιλίας στην ιστορία της Κύπρου μιλά στο Capital Today

«Η Κύπρος όχι μόνο κατάφερε να ανταπεξέλθει επιτυχώς στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά επιτυγχάνει τη συνεχή ανάπτυξη της ναυτιλίας της. Όλα τα πιο πάνω καταδεικνύουν τις μεγάλες προοπτικές που έχει η κυπριακή ναυτιλία για περαιτέρω ανάπτυξη»

Η πρώτη υφυπουργός Ναυτιλίας στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου, μιλά για τις προοπτικές του κυπριακού νηολογίου.

Συνέντευξη στον Σωκράτη Ιωακείμ

Αναλάβατε από την 1η Μαρτίου τα ηνία του νεοσύστατου Υφυπουργείου Ναυτιλίας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;

Τα τελευταία χρόνια η ναυτιλία αποτέλεσε έναν από τους κύριους στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας και βοήθησε σημαντικά τη χώρα μας να αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Εκτιμάται ότι η ναυτιλία συνεισφέρει το 7% στο ΑΕΠ της χώρας μας. Η Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ακριβώς τη σημασία της ναυτιλίας και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του τομέα αυτού και με τη σύμφωνο γνώμη όλων των πολιτικών κομμάτων, έχει δημιουργήσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Στόχος της μετατροπής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας σε Υφυπουργείο Ναυτιλίας και της δημιουργίας μιας νέας διάρθρωσης για το νεοσύστατο Υφυπουργείο είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της ναυτιλιακής διοίκησης της Κύπρου σε όλους τους τομείς, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στον διεθνή έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη ναυτιλία.

Ευελπιστούμε ότι με τη δημιουργία του Υφυπουργείου και την ορθολογιστική στελέχωσή του, θα αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στη ναυτιλιακή βιομηχανία, θα βελτιώσουμε και θα επιταχύνουμε τη λήψη αποφάσεων και θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην άσκηση όλων των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργείου.

Διαχρονικός στόχος του Υφυπουργείου θα είναι η συνεχής ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη της ναυτιλίας μας, τόσο του κυπριακού νηολογίου, όσο και του ναυτιλιακού μας συμπλέγματος. Άμεσος στόχος, αναφορικά με το νηολόγιο μας, είναι η επιστροφή της Κύπρου στα 10 μεγαλύτερα νηολόγια του κόσμου σε πρώτη φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του νηολογίου μας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παρά το συνεχιζόμενο τουρκικό εμπάργκο σε κυπριακά πλοία, πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια, για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Από την άλλη, μεγάλος μας στόχος είναι ο συνεχής εμπλουτισμός του ναυτιλιακού μας συμπλέγματος με νέες εταιρείες, αλλά και νέες δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια διαρκής εμβάθυνση και επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρονται από ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο, με ασφαλιστικές και επενδυτικές υπηρεσίες, καθώς και με τη δημιουργία των πρώτων ναυτιλιακών ακαδημιών στην Κύπρο. Στόχος μας είναι η Κύπρος να καταστεί ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα του εξωτερικού.  

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Ποια θεωρείτε πως είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας;

Η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα που συνδυάζει από τη μια ένα διεθνές νηολόγιο εγνωσμένου κύρους και ποιότητας, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα στον κόσμο, και από την άλλη διαθέτει μία επιτόπια ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα της ναυτιλίας. Η ιστορία της σύγχρονης κυπριακής ναυτιλίας αρχίζει το 1963 με την ψήφιση των πρώτων νόμων για νηολόγηση πλοίων και τη δημιουργία του κυπριακού νηολογίου. Έκτοτε, η κυπριακή ναυτιλία έχει συσσωρεύσει μία τεράστια ναυτιλιακή γνώση και εμπειρία, την οποία καταφέρνει να κεφαλαιοποιεί με έναν εξαιρετικό τρόπο και να αναπτύσσεται συνεχώς.  

Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα. Εκλέγεται ανελλιπώς στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού από το 1987, ενώ συμμετέχει ενεργά και στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ναυτιλίας. Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους λίγους τομείς, αν όχι τον μοναδικό, στον οποίο η χώρα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ μεγαλύτερο από το μικρό της μέγεθος, και η φωνή της ακούγεται με πολλή προσοχή στα παγκόσμια ναυτιλιακά φόρα.

Η κυπριακή σημαία είναι μια ποιοτική και ευρωπαϊκή σημαία και οι συνεργάτες μας πλοιοκτήτες απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η σημαία μας συγκαταλέγεται στη Λευκή Λίστα των Μνημονίων Συνεννόησης για τον Έλεγχο Κράτους Λιμένα του Παρισιού και του Τόκυο, με αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας των επιθεωρήσεων των πλοίων και λιγότερες καθυστερήσεις στα λιμάνια των Μνημονίων. Ταυτόχρονα, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας προσφέρει άμεσες και αξιόπιστες υπηρεσίες προς τους πλοιοκτήτες, έχοντας πάντα ως γνώμονα την αποφυγή καθυστερήσεων και τη διατήρηση υψηλών επιπέδων ασφάλειας στα κυπριακά πλοία.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας διαθέτει ναυτιλιακά γραφεία σε σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα του εξωτερικού, όπως ο Πειραιάς, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ρότερνταμ και Αμβούργο, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα κυπριακά πλοία και στους ναυτικούς.

Η ναυτιλία είναι ένας τομέας της οικονομίας μας, στον οποίο υπάρχει πολύ στενή και άριστη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, εδώ και πολλά χρόνια. Οι κοινές προσπάθειες και η συνεργασία που επιδεικνύεται από όλους, έχουν συνεισφέρει σημαντικά στα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχουμε. Η συνέχιση της συνεργασίας αυτής αποτελεί ένα από τα σημαντικά κλειδιά της προσπάθειάς μας για περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλίας μας.

Η ναυτιλία είναι εδώ και δεκαετίες ένας παγκοσμιοποιημένος τομέας με πολύ έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στα νηολόγια των κρατών, κάποια εκ των οποίων λειτουργούν ως ιδιωτικές εταιρείες. Η Κύπρος όχι μόνο κατάφερε να αντεπεξέλθει επιτυχώς στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά επιτυγχάνει τη συνεχή ανάπτυξη της ναυτιλίας της. Όλα τα πιο πάνω καταδεικνύουν τις μεγάλες προοπτικές που έχει η κυπριακή ναυτιλία για περαιτέρω ανάπτυξη. Με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, όλοι μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, θα οδηγήσουμε την κυπριακή ναυτιλία σε ακόμη καλύτερες μέρες.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ

Mπορεί η Κύπρος, κατά την άποψή σας, να καθιερωθεί ως ένα παγκόσμιας εμβέλειας ναυτιλιακό κέντρο;

Η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα που συνδυάζει από τη μια ένα διεθνές νηολόγιο εγνωσμένου κύρους και ποιότητας, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα στον κόσμο, και από την άλλη διαθέτει μία επιτόπια ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα της ναυτιλίας. Μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους το γεγονός ότι η Κύπρος θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης της Ευρώπης και ανάμεσα στα 5 μεγαλύτερα στον κόσμο.

Το ναυτιλιακό μας κέντρο έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια τόσο σε αριθμό εταιρειών όσο και σε φάσμα δραστηριοτήτων και παρεχόμενων υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί η δημιουργία των πρώτων ναυτικών ακαδημιών, η έναρξη παροχής δανειοδοτήσεων από δύο κυπριακές τράπεζες σε ναυτιλιακές εταιρείες (ship finance), καθώς και η εγκατάσταση στην Κύπρο ενός ασφαλιστικού ομίλου προστασίας και αποζημίωσης (Protection and Indemnity Club - P&I Club).  

Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης του ναυτιλιακού μας συμπλέγματος τόσο σε μέγεθος όσο και σε υπηρεσίες που προσφέρονται. Στόχος μας είναι ακριβώς η καθιέρωση της Κύπρου στα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου σε γενικότερο επίπεδο και όχι μόνο ως κέντρου πλοιοδιαχείρισης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

To υφιστάμενο κυπριακό ναυτιλιακό φορολογικό σύστημα εξασφαλίζει, κατά την άποψή σας, τη βιωσιμότητα του κυπριακού νηολογίου και της ναυτιλιακής βιομηχανίας ή θα πρέπει να δοθούν περαιτέρω φορολογικά κίνητρα προς τη ναυτιλία;

Η Κύπρος διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και ανταγωνιστικό πλέγμα φορολογικών κινήτρων για την κυπριακή ναυτιλία, το οποίο αναθεωρείται συνεχώς, ώστε να γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Κορωνίδα των φορολογικών κινήτρων που προσφέρει η Κύπρος είναι το ναυτιλιακό φορολογικό μας σύστημα, το οποίο έχει αποδειχθεί στην πράξη πολύ ανταγωνιστικό και άκρως πετυχημένο στα 7 χρόνια λειτουργίας του. Το Κυπριακό Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας, όπως ονομάζεται, έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συμβατό με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου και σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές του 2004 για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές. Το εν λόγω σύστημα καλύπτει όχι μόνο τους ιδιοκτήτες κυπριακών πλοίων, αλλά και τους διαχειριστές πλοίων, τους ναυλωτές και τους ιδιοκτήτες ξένων πλοίων, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα του ναυτιλιακού μας συμπλέγματος. Αποτελεί ένα απλοποιημένο σύστημα φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιρειών με βάση τη χωρητικότητα των πλοίων τους και δημιουργεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τη ναυτιλία μας.

Από το 2010 που έχει τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας, ο κυπριακός στόλος αναπτύσσεται με μικρό, αλλά σταθερό ρυθμό, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εταιρειών του ναυτιλιακού μας συμπλέγματος (διαχειριστές πλοίων, ναυλωτές και ιδιοκτήτες ξένων πλοίων) που το αξιοποιούν. Από τις 35 εταιρείες που φορολογούνταν το 2009 με το προηγούμενο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας, σήμερα φορολογούνται με το Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας περί των 180 εταιρειών. Η αύξηση των εταιρειών αυτών αποδίδεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη λειτουργία του συγκεκριμένου φορολογικού μας συστήματος.

Το πλέγμα των φορολογικών κινήτρων που παρέχει η χώρα μας στη ναυτιλία περιλαμβάνει, επίσης, πολύ ανταγωνιστικά τέλη νηολόγησης, πλήρη προστασία στους χρηματοδότες και τους ενυπόθηκους δανειστές και μη επιβολή φόρου εισοδήματος στις απολαβές των ναυτικών που υπηρετούν σε κυπριακά πλοία. Η χώρα μας έχει, επίσης, υπογράψει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στην εμπορική ναυτιλία με 23 χώρες, μέσω των οποίων τα κυπριακά πλοία λαμβάνουν ευνοϊκή μεταχείριση στα λιμάνια άλλων χωρών. Ανάμεσά τους είναι συμφωνίες με χώρες προμήθειας εργατικού δυναμικού, οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένους όρους απασχόλησης και επίλυσης των εργασιακών διαφορών που είναι επωφελείς τόσο για τους πλοιοκτήτες όσο και για τους ναυτικούς. Σημαντικό πλεονέκτημα για την Κύπρο αποτελεί και το γεγονός ότι διατηρεί πέραν των 60 Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με σημαντικές χώρες.

Όλα τα πιο πάνω προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Κύπρο στον τομέα της ναυτιλίας. Αυτό βέβαια δεν μας εφησυχάζει. Αντίθετα, στόχος μας είναι η συνεχής ενίσχυση των κινήτρων που παρέχονται στη ναυτιλία, για μεγαλύτερη ανάπτυξη του στόλου μας και για προσέλκυση περισσότερων ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο.

ΑΡΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Από το 1987 το τουρκικό εμπάργκο αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της κυπριακής σημαίας, παρεμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου. Σε τι ενέργειες θα προβείτε για την άρση του εμπάργκο;

Αναντίλεκτα, η ανάπτυξη του κυπριακού στόλου, αλλά και γενικότερα της κυπριακής ναυτιλίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχε το τουρκικό εμπάργκο, το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, ειδικότερα για διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεσογείου, για μεταφορά τους στην Κύπρο ή για χρησιμοποίηση της κυπριακής σημαίας.  

Όπως γνωρίζετε, με βάση το διεθνές δίκαιο οι απαγορεύσεις που επιβάλλει η Τουρκία στην προσέγγιση και ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια είναι παράνομες και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT), ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO). Επίσης, παραβιάζουν το Κοινοτικό κεκτημένο και με βάση το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, η άρση των απαγορεύσεων αυτών αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο προς την Κύπρο.

Διαχρονικά, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις προβαίνουν σε συνεχή διαβήματα για την άρση των απαγορεύσεων σε όλα τα σώματα της Ε.Ε., στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, αλλά και σε άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς που έχουν σχέση με τη ναυτιλία. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν, μέχρις ότου η Τουρκία υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και ανοίξει τα λιμάνια της προς τα κυπριακά πλοία.

Πόσο σημαντική είναι, κατά την άποψή σας, η συνέχιση της κρατικής στήριξης της ναυτικής εκπαίδευσης και της γαλάζιας ανάπτυξης;

Η Κύπρος, αντιλαμβανόμενη τη σημασία της γαλάζιας ανάπτυξης ως ένα νησιωτικό κράτος, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υιοθέτηση, τον Οκτώβριο του 2012, της «Διακήρυξης της Λεμεσού» στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., με την οποία οι αρμόδιοι Υπουργοί των κρατών μελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, υπογράμμισαν τη βούληση και την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν τη γαλάζια ανάπτυξη.

Το 2014 μετά από δημόσια διαβούλευση, έχει χαράξει Στρατηγική για μια εθνική Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, με όραμα την αειφόρο αξιοποίηση και ανάπτυξη των θαλασσών της. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει συσταθεί Συντονιστική Ομάδα, η οποία επεξεργάζεται την ετοιμασία ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου σχεδίου δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει ενέργειες και δράσεις για την υλοποίηση της εθνικής Στρατηγικής. Η ετοιμασία του σχεδίου δράσης αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Η ναυτική εκπαίδευση αποτελεί μία σημαντική παράμετρο της γαλάζιας ανάπτυξης και ειδικότερα για την Κύπρο με τη σημαντική σε μέγεθος ναυτιλιακή βιομηχανία. Η ναυτιλία μας χρειάζεται ικανά καταρτισμένα στελέχη που θα διαχειρίζονται και θα λειτουργούν τα κυπριακά πλοία με ασφάλεια και επιτυχία και που αργότερα θα στελεχώνουν τη ναυτιλιακή μας βιομηχανία στη στεριά. Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυπριακή Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη σημασία στην ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και ενθαρρύνει τους νέους να αγαπήσουν τη θάλασσα και την κυπριακή ναυτιλία γενικότερα και να γίνουν πρεσβευτές της σε όλο τον κόσμο.

Με μεγάλη μας ικανοποίηση παρατηρούμε ότι οι έντονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην προσέλκυση νεαρών στα ναυτικά επαγγέλματα άρχισαν να αποδίδουν. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι και με τη στήριξη του κράτους έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν οι πρώτες ναυτικές ακαδημίες στην Κύπρο.

Οι προοπτικές απασχόλησης στα ναυτικά επαγγέλματα είναι εξαιρετικές, με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και με σημαντικές οικονομικές απολαβές, γεγονός πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται υψηλή ανεργία των νέων μας. Η κρατική στήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης έχει εκ του αποτελέσματος αποδώσει και θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ταυτόχρονα, θα επεξεργαστούμε και άλλα μέτρα στην προσπάθειά μας να καταστεί ο τομέας των ναυτικών επαγγελμάτων ακόμη πιο ελκυστικός για τους νέους μας. 

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΕΠ

H ναυτιλία σήμερα αποτελεί το 7% του κυπριακού ΑΕΠ. Θεωρείτε πως με τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών και την εισαγωγή νέων καινοτόμων πολιτικών και πρακτικών μπορεί να αυξηθεί η συνεισφορά της τα επόμενα χρόνια;

Η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία κατάφερε να απορροφήσει τον αρνητικό αντίκτυπο τόσο της παγκόσμιας όσο και της κυπριακής οικονομικής κρίσης και επιδεικνύει αντοχή και δυνατότητα να αντεπεξέλθει και να προχωρήσει παρακάτω. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κύριους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας και κινητήρια δύναμη ανάκαμψης της οικονομίας μας. Υπολογίζεται ότι η συνολική συνεισφορά (άμεση και έμμεση) της κυπριακής ναυτιλίας στην οικονομία της Κύπρου έχει ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ της χώρας, την ίδια στιγμή που εργοδοτεί περίπου 4000 ανθρώπινο δυναμικό στην ξηρά και 55,000 ναυτικούς.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεισφορά της ναυτιλίας μας μπορεί να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν και στη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας. Αυτήν την περίοδο επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της οργανωτικής δομής που υπήρχε στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δομής για το Υφυπουργείο. Με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε ακόμη καλύτερα στον έντονο και κλιμακούμενο διεθνή ανταγωνισμό και να προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πλοιοκτήτες μας, αλλά και στη βιομηχανία μας.

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας και πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στην οικονομία του τόπου μας.

WHO IS WHO

Η Νατάσα Πηλείδου διετέλεσε μέχρι πρόσφατα Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου του Οργανισμού σε πλήρη συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς στόχους του κράτους.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με πτυχίο πρώτης τάξης με διάκριση στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία δεκαπέντε ετών κυρίως σε διευθυντικές θέσεις. Διετέλεσε, επίσης, Περιφερειακή Διευθύντρια Επιχειρήσεων στην Baker Tilly για την Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία (Regional Chief Operating Officer, South East Europe).

Εργάστηκε με την PwC στην Κύπρο, στο Μιλάνο και στο Λονδίνο στους τομείς παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στο Λονδίνο παρέδιδε, επίσης, μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης σε εκπαιδευόμενους ελεγκτές του ACA, ACCA και CIMA στη γνωστή σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης BPP.

Εκτός από τη μητρική της γλώσσα, μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Έχει δώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων για την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, καθώς επίσης και επιμορφωτικά σεμινάρια σε ελεγκτικά, φορολογικά και άλλα θέματα.