Jerry P: «Η τεχνολογία θα αντικαταστήσει το ανθρώπινο μυαλό»

Ο Jerry Prochazka κατέχει τη θέση Head of Wargaming Alliance (Third Party Publishing).

Αφού πέρασε 12 χρόνια στο πολεμικό ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ως πυρηνικός μηχανικός, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο με μεταπτυχιακές σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες.

Η μετάβασή του στον κόσμο της τεχνολογίας δεν ήταν εύκολη, ήταν, όμως, η σωστή. Τον συναντήσαμε στο περιθώριο της ομιλίας του στο πλαίσιο της καινοτόμου σειράς ομιλιών «Life Changing Ideas» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Globaltraining, με μεγάλο χορηγό και συμπαραστάτη την Ελληνική Τράπεζα και χορηγό επικοινωνίας το Capital Today.

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα

Φωτογραφίες: Βαλεντίνος Παπακωνσταντίνου

Στο Πανεπιστήμιο

Μας μίλησε για τον καθηγητή – υπεύθυνο για τη μετέπειτα πορεία του. «Είχα έναν εκπληκτικό καθηγητή στο πανεπιστήμιο. Ονομαζόταν Ben Wright. Αφού πέρασα έναν χρόνο στο πανεπιστήμιο, ήρθε η ώρα να πάρω μια απόφαση. Θα συνέχιζα για να κάνω διδακτορικό ή θα έκανα κάτι άλλο;».

Η Παρασκευή που τον σημάδεψε

Όπως μας είπε, θυμάται μέχρι σήμερα ότι ήταν Παρασκευή, όταν μπήκε στην αίθουσα διδασκαλίας ο καθηγητής του, ο Mr. Wright. «Ήταν ο τύπος καθηγητή που έφερνε ντόνατς και καφέ στην τάξη. Όλη η τάξη γνώριζε ότι δεν χρειάζεται να ξυπνήσει νωρίς. Ήταν ένας υπέροχος τύπος».

Αφού πλησίασε τον ίδιο, που ήταν με τον φίλο του, τού είπε ότι δεν νομίζει ότι πρέπει να συνεχίσει, για να πάρει διδακτορικό. «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν “oh, oh, μου λέει ότι είμαι χαζός”». Στη συνέχεια του εξήγησε ότι απλώς θα βαριόταν!

Ο Mr. Wright τού έδωσε κατευθυντήριες γραμμές και τού ζήτησε να βγει έξω και να ζήσει πράγματα. Μάλιστα τον σύστησε σε έναν πρώην φοιτητή του που εργαζόταν για την Accentrum - εταιρεία που ασχολείται με πληροφορική και υπηρεσίες. 

Η επίσκεψη στην Accentrum

«Οδήγησα μέχρι εκεί και τον συνάντησα. Με ρώτησε κάποια πραγματικά πολύ περίεργα πράγματα και μου είπε: “Κοίταξε, έχουμε πραγματικά ένα τεράστιο πρόβλημα στην εταιρεία. Κάθε δολάριο που ξοδεύουμε για εκπαίδευση, δεν ξέρουμε τι παίρνουμε πίσω. Και αυτό το πρόβλημα πρέπει να το λύσουμε”».

Έτσι, του έδωσε ένα βιβλίο μαζί με ένα usb drive και του ζήτησε να συμπληρώσει το spreadsheet σε 40 ώρες, να διαβάσει το βιβλίο και να επιστρέψει πίσω, για να μοιραστεί μαζί του τις εντυπώσεις του. Ο Jerry Prochazka έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και, αφού μελέτησε το βιβλίο, επέστρεψε πίσω και εξήγησε στον πρώην μαθητή του Mr. Wright ότι το βιβλίο ήταν φριχτό και ότι δεν ήταν ο «άνθρωπός» του για τη δουλειά. «Άρχισα να του εξηγώ γιατί το βιβλίο είναι τόσο κακό και η απάντηση που πήρα ήταν: ΑΠΙΘΑΝΑ!». Κάπως έτσι εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της Accentrum.

Τα πρώτα χρόνια στην Accentrum

Κατά τα πρώτα 3 χρόνια της εργασίας του, όπως μας εξήγησε, εστίασε στο πώς μετράμε τη μάθηση τόσο σε μεγάλο επίπεδο όσο και σε ολόκληρη την εταιρεία, αλλά και από τάξη σε τάξη. «Αυτό με πήρε από την εκμάθηση στην τεχνολογική θέση. Πέρα από αυτό, μπήκα στην ηγετική ανάπτυξη της εταιρείας και στο πώς αναπτύσσουμε τους “χρυσούς συνεργάτες” μας».

Όταν η τεχνολογία αντικαθιστά το ανθρώπινο μυαλό

Ερωτηθείς κατά πόσον η τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό, ο Jerry Prochazka έδωσε δυο απαντήσεις.

Όπως μας είπε, «η πρώτη απάντηση είναι η εύκολη: η οποία είναι γύρω από την αποδοτικότητα και τον αυτοματισμό και πολλές εταιρείες είναι πολύ καλές σε αυτό. Αλλά ο δεύτερος τρόπος, με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία, είναι πραγματικά η ενίσχυση του τρόπου συνεργασίας των ανθρώπων».

«Η πραγματική δουλειά», μας τόνισε, «που κάνουμε, είναι σε ομάδες και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη συνεργασία - πώς μπορεί η τεχνολογία να μας βοηθήσει να συνεργαστούμε καλύτερα».

«Το νόημα είναι η αποτελεσματικότητα και αυτό τελικά σημαίνει ότι η λιγότερη δημιουργικότητα στα προβλήματα επίλυσης που αφορούν στη δουλειά μας, είναι πιθανότερο να πάρει τελικά τον δρόμο της τεχνητής νοημοσύνης, που είναι γεγονός».

Τεχνητή Νοημοσύνη

«Αν κάποιος σπουδάζει, για να γίνει λογιστής, δεν ξέρω αν είναι πολύ καλή ιδέα. Όχι μακροπρόθεσμα, επειδή τελικά θα δούμε πραγματικά πολύπλοκη τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορεί να εκτελεί τις εργασίες πολύ πιο αποτελεσματικά. Είναι κάτι που βλέπουμε στα νομικά. Όλο και λιγότεροι δικηγόροι εκτελούν απλά συμβόλαια. Θα πρέπει να κάνουν πιο πολύπλοκες εργασίες, για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί», αναφέρει.

Ερωτηθείς εάν η τεχνολογία τελικά θα αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Ναι, χωρίς αμφιβολία. Θα ήσουν πολύ χαζός να σκεφτείς ότι η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει πολλά από τα ανθρώπινα μέσα. Τόσο οι άνθρωποι όσο και το ανθρώπινο δυναμικό ως επάγγελμα θα αντικατασταθούν από την τεχνολογία».

Του ζητήσαμε να μας πει σε ποιο επίπεδο η Wargaming εκμεταλλεύεται την τεχνολογία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία στην Wargaming εξυπηρετεί πολλούς διαφορετικούς σκοπούς. «Προφανώς», μας είπε, «η τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη διανομή ενός παιχνιδιού, σε όλο τον κόσμο που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα».

Παίζοντας εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης στο παιχνίδι, είναι τεχνολογία. Έτσι, όπως μας είπε, το προϊόν της Wargaming είναι τεχνολογία. «Επιπλέον, υπάρχει τεχνολογία στα συστήματα ανθρώπινου δυναμικού, στα συστήματα προσλήψεων, καθώς και στα χρηματοπιστωτικά συστήματα». Παράλληλα, όπως μας εξήγησε, χρησιμοποιούν τεχνολογία όπως είναι το Facebook στην Wargaming, για να βοηθήσουν το προσωπικό να συνεργαστεί.

«Όλα αυτά χρησιμοποιούνται, επειδή οι υπάλληλοί μας είναι τεχνολογικά εξοικειωμένοι, αφού όλες μας οι ασχολίες έχουν να κάνουν με την τεχνολογία», κατέληξε.

  • Ο Jerry Prochazka μέχρι πρόσφατα ήταν Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ πρόσφατα μετακινήθηκε στην θέση Head of Wargaming Alliance (Third Party Publishing).
  • Ποιο το πρώτο πράγμα που αναζητούσε στους υποψηφίους για μια θέση εργασίας στην Wargaming; «Το πάθος. Αν δεν είσαι παθιασμένος με αυτό που κάνεις, τότε γιατί είσαι εδώ;», μας είπε.
  • Για ποιο απ’ όλα όσα έκανε στην επαγγελματική του ζωή είναι περήφανος; «Ένα από τα πιο περήφανα επιτεύγματά μου οδήγησε την Ryat στη 13η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στις εταιρείες με τις καλύτερες θέσεις εργασίας. Είχαμε μια πραγματικά ιδιαίτερη κουλτούρα εκεί».
  • Τον ρωτήσαμε αν είναι Gamer: «Νομίζω ότι είμαι πιο σκληρός gamer από τους περισσότερους φοιτητές. Υπάρχουν πολύ λίγα παιχνίδια στον πλανήτη γη που δεν έχω αγγίξει».
  • Με τι ασχολείται στον ελεύθερό του χρόνο; Όταν δεν δημοσιεύει παιχνίδια, σκέφτεται πολύ σχετικά με τον σχεδιασμό.
  • Ποιο το αγαπημένο του παιχνίδι: Αν αφορά παιχνίδι υπολογιστή τότε, ίσως, να είναι το Civilization. Ένα δεύτερο αγαπημένο του είναι ένα από τα σημαντικότερα MMO's που έπαιξε, το Aion, ενώ σε online παιχνίδια αγαπά το Warhammer.