Δυο Κύπριοι αρχιτέκτονες δημιουργούν με Κουγκρί!

Κουγκρί. Έτσι επέλεξαν δυο νέοι γεμάτοι ενέργεια αρχιτέκτονες να ονομάσουν το χόμπι τους.

Της Μόνικας Κουρουφέξη

Ο Μάριος και η Χριστίνα 26 ετών και οι δυο, από την Λάρνακα, αφού ολοκλήρωσαν τις βασικές τους σπουδές στον κλάδο της αρχιτεκτονικής, συναντήθηκαν τυχαία στο μακρινό Τορίνο όταν αποφάσισαν και οι δυο να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Η όρεξη και η δημιουργικότητα τους, τους ένωσε και έτσι γεννήθηκε το “KOUGRI”.

Ο Μάριος και η Χριστίνα μας μίλησαν για το πώς γεννήθηκε η ιδέα αλλά και πώς η ιδέα έγινε πράξη.

Πως προέκυψε η ιδέα για το «Κουγκρί»;

Καταρχάς να αναφέρουμε ότι το «Κουγκρί» είναι λέξη της κυπριακής διαλέκτου η οποία προέρχεται από την αγγλική λέξη concrete, που σημαίνει μπετόν.

Το «κουγκρί» αποτελεί στην εποχή μας, ίσως, το πιο διαδεδομένο υλικό, που εφαρμόζεται κυρίως σε κατασκευές μεγάλης κλίμακας. Η χρήση του μετρά δεκαετίες στον χώρο της αρχιτεκτονικής και εμφανίζεται σε εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα. Στο μέσο άνθρωπο δεν παύει να είναι όμως ένα παρεξηγημένο υλικό, συχνά συνυφασμένο με «άδικους» χαρακτηρισμούς όπως αυστηρό, άσχημο και «χονδροκομμένο».

Η ιδέα για το «Κουγκρί» προέκυψε από τα φοιτητικά μας χρόνια, μέσα από την διαδικασία μελέτης και εξερεύνησης υλικών και υφών που απαιτεί ο κλάδος μας. Η μέχρι στιγμής χρήση του, οι προαναφερόμενες «παρεξηγήσεις» και η πορώδης υφή του, δεν του έχουν δώσει την ευκαιρία να εφαρμοστεί σε κατασκευές μικρότερης κλίμακας και να αποκτήσει μια σημαντική θέση στο χώρο του design. Το «κουγκρί» λοιπόν, αποτέλεσε για μας ένα υλικό πρόκληση για την εφαρμογή του σε προϊόντα καθημερινά, μικρά και κομψά. Είναι αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα του, η ζεστή, «γήινη» και φυσική υφή του. Παρ’ όλα αυτά δεν παύει να αποτελεί ένα ακατέργαστο υλικό που δίνει την απόλυτη ελευθερία στον σχεδιαστή να διερευνήσει και να διευρύνει την χρήση του, εξασφαλίζοντας την εφαρμογή του σε μια ευρείας κλίμακας κατασκευών.

Σπουδάσατε κάτι σχετικό;

Αρχιτεκτονική, ένα επάγγελμα που απαιτεί την συνεχή εξερεύνηση μορφών, υλικών και μεθόδων κατασκευής μέσα από μια διαδικασία που δεν παύει ποτέ να χαρακτηρίζεται δημιουργική.

Που μπορεί κάποιος να βρει τα προϊόντα σας;

Σε αρχικό στάδιο τα προϊόντα μας βρίσκονται στις σελίδες μας στο Facebook και το Instagram

Είναι η κύρια σας δουλειά;

Το «Κουγκρί» είναι μια δημιουργική διαδικασία με την οποία ασχολούμαστε στον ελεύθερο μας χρόνο. Η κύρια ενασχόληση μας είναι η Αρχιτεκτονική. Παρ’ όλα αυτά το ένα δεν παύει να τροφοδοτεί το άλλο. Το ένα δεν παύει να ενημερώνει το άλλο.

Πόσα κοστίζουν τα προϊόντα σας;

Οι τιμές των προϊόντων μας κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια και αντιστοιχούν σε κάθε προϊόν αναλόγως της λεπτομέρειας και της επεξεργασίας που τυγχάνει.

Μπορεί κάποιος να σας παραγγείλει ένα δικό του σχέδιο και να το φτιάξετε;

Όπως και στην Αρχιτεκτονική, αλλά και σε όλες τις μορφές του design, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις, στα πλαίσια της δικής μας αισθητικής. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες προς συζήτηση, πάντα όμως με γνώμονα τις αρχές σχεδιασμού μας. Άλλωστε μια συζήτηση ιδεών αποδεικνύεται συχνά εποικοδομητική και σίγουρα προσφέρει μια καινούργια, διαφορετική οπτική γωνιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τελικό προϊόν υλοποιείται αυτό καθ’ εαυτόν.

Τα προϊόντα μας είναι εμπνευσμένα από τις αρχιτεκτονικές τάσεις, την τέχνη και τον πολιτισμό. Επικεντρωνόμαστε στο τρίπτυχο σχεδιασμού - κατασκευής - υλικού που συνθέτουν κάθε αντικείμενο μας μοναδικό.

Στο ξεκίνημά σας, αντιμετωπίσατε προβλήματα;

Θέτοντας ψηλούς στόχους δεν είναι μόνο το ξεκίνημα δύσκολο, αλλά και η συνέχεια. Χρειάστηκε βέβαια πολύς πειραματισμός με το υλικό ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης κάτι που ισχύει και στην αρχιτεκτονική, και γενικότερα στο design, είναι ότι ο σχεδιαστής μπορεί να έχει μια ιδέα η οποία στην υλοποίηση, λόγω κάποιων περιορισμών και φυσικών χαρακτηριστικών του υλικού, να διαφέρει από την αρχική.

Έτσι εμείς μέσα από τον συνεχή πειραματισμό προσπαθήσαμε να φέρουμε το τελικό αποτέλεσμα όσο πιο κοντά στην αρχική μας ιδέα. Φυσικά, το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι που συνεχώς ενημερώνεται από το ίδιο το υλικό, επομένως η προσαρμοστικότητα και ο σεβασμός στο υλικό ήταν και θα είναι πάντα μια δημιουργική διαδικασία διερεύνησής του, με απώτερο μας στόχο να πετυχαίνουμε κάθε φορά το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ο δύσκολος δρόμος δεν ήταν ποτέ για κανέναν η πρώτη επιλογή, αλλά όταν είσαι αντιμέτωπος, η κάθε δυσκολία αποτελεί μια νέα πρόκληση.

Ποιοι είναι ο Μάριος και Χριστίνα 

Η ομάδα «KOUGRI» δημιουργήθηκε από δύο νέους Αρχιτέκτονες, τον Μάριο Κυριάκου και την Χριστίνα Χάρπα. Γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στην Λάρνακα. Από μικροί ασχοληθήκαμε με την τέχνη. Σπουδάσαμε Αρχιτεκτονική στα πανεπιστήμια Frederick και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Οι δρόμοι μας συναντηθήκαν στο Τορίνο, όταν στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, φοιτήσαμε στην Πολυτεχνική Σχολή του Τορίνου, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Είμαστε δύο νέοι, 26 ετών, γεμάτοι όρεξη και πάθος για δημιουργικότητα. Κατά την διάρκεια των σπουδών μας αλλά και έπειτα λάβαμε μέρος σε ομαδικά workshops από τα οποίο αποκομίσαμε τόσο προσωπικές εμπειρίες και μαθήματα όσο και γνώσεις και ιδέες. Τώρα εργαζόμαστε και οι δύο ως Αρχιτέκτονες, ενώ το νέο μας ξεκίνημα στο «Κουγκρί» ήρθε να ενισχύσει το αδάμαστο μας πάθος για δημιουργία.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο email: kougristudio@gmail.com

Επίσης για οποιαδήποτε απορία έχετε μπορείτε να στείλετε προσωπικό μήνυμα στην σελίδα του Κουγκρί στο Facebook ή στο Instagram και θα σας απαντήσουν άμεσα.