Ο αυτοδίδακτος Παφίτης που αγαπά το ξύλο

«Η γνώση σε συνδυασμό με τη φαντασία, φέρνει πάντα μοναδικά αποτελέσματα»

Της Γιώτας Κούμουρου 

Ο αυτοδίδαχτος Παφίτης που φτιάχνει έπιπλα και παπουτσοθήκες.

Ο Αδάμος Καραγιάννης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στην Αθήνα, αλλά η αγάπη του για το ξύλο τον έκανε να αφήσει το πτυχίο του στο συρτάρι και ν’ ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό.

Δεν έχει κανένα background με το επάγγελμα του επιπλοποιού.

Αυτοδίδαχτος, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό εργαστήρι στο κέντρο της Πάφου, στο οποίο φτιάχνει ξύλινα έπιπλα, παπουτσοθήκες και οτιδήποτε άλλο αφορά στο ξύλο.

Τι σπούδασες;

Σπούδασα στα ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Ενεργειακής τεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!

Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις μόνος σου μια επιχείρηση που δεν έχει καμία σχέση με τις σπουδές σου;

Το 2012 όταν τέλειωσα τις σπουδές μου και επέστρεψα στην Κύπρο, βρήκα αμέσως δουλειά σε μια μηχανολογική εταιρεία. Εκεί δούλεψα περίπου 2 χρόνια, μέχρι να αποκτήσω την απαραίτητη εμπειρία. Σκοπός μου όμως και όνειρο μου από νεαρή ηλικία ήταν πάντα να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Έτσι στα μέσα του 2014 σταμάτησα από τη δουλειά και ξεκίνησα να βοηθώ τον πατέρα μου στην οικογενειακή μας επιχείρηση, η οποία ασχολείται με την πώληση γεωργικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων. Σιγά-σιγά και μέσα από διάφορες συγκυρίες κατάλαβα ότι είχα κλίση και ταλέντο προς τη δημιουργία.
 

Είσαι αυτοδίδαχτος;

Ναι, είμαι αυτοδίδαχτος. Τα πάντα τα δημιουργώ και τα κατασκευάζω μόνος μου. Κάνω όμως πρώτα τις έρευνες μου στο διαδίκτυο, ή σε άλλες πηγές για να παίρνω ιδέες, να εξελίσσομαι και να έχω ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Εξάλλου η γνώση σε συνδυασμό με τη φαντασία, φέρνει πάντα μοναδικά αποτελέσματα.

Συνάντησες δυσκολίες στο νέο σου ξεκίνημα;

Κάθε αρχή και δύσκολη! Οι δυσκολίες είναι παντού στη ζωή μας και πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε πάντα με ψυχραιμία. Δεν θέλω να επεκταθώ σε συγκεκριμένες δυσκολίες γιατί είναι πολλές. Το μόνο που θέλω να πω, είναι πως στο ξεκίνημα μου είχα ένα σοβαρό τραυματισμό, λόγω απειρίας, ωστόσο δεν τα παράτησα, αλλά βγήκα πιο δυνατός μέσα από αυτό.
 

Πού βρίσκεται το εργαστήρι σου;

Το εργαστήρι μου βρίσκεται στο κέντρο της Πάφου.

Πού αλλού μπορεί να βρει κάποιος τις δημιουργίες σου;

Μπορείτε επίσης να βρείτε δημιουργίες μου στο Facebook, στη σελίδα Adam’s Creations.

Βιοπορίζεσαι μόνο από αυτό;

Ναι. Βιοπορίζομαι μόνο από αυτό.

Το πτυχίο το άφησες στο «συρτάρι»;

Το πτυχίο είναι όντως στο συρτάρι. Ίσως αν αλλάξει η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, να μπορέσω να το «κορνιζάρω».
 


Τι θα συμβουλές τους νέους στην Κύπρο που δεν βρίσκουν δουλειά στον τομέα τους;

Δεν θεωρώ πως είμαι ο κατάλληλος για να δίνω συμβουλές, ωστόσο αν έπρεπε να τους συμβούλευα κάτι, θα τους έλεγα ότι στη ζωή ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάμε και πάντα πρέπει να προσπαθούμε και να ζητούμε το καλύτερο για εμάς. Να μην εφησυχαζόμαστε με αυτά που έχουμε και να προσπαθούμε συνεχώς.

Έχεις θέσει κάποιος στόχους για το μέλλον;

Όποιος δεν προσπαθεί, σημαίνει πως ποτέ δεν κάνει λάθη. Στόχος μου λοιπόν, είναι να μαθαίνω από τα λάθη μου, να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερος.