Μ. Πελεκάνος: Τι αλλάζει στο σχέδιο Εστία

Στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και στο οικονομικό ένθετο του Economy Today με τον Σωκράτη Ιωακείμ βρέθηκε ο Μάριος Πελεκάνος Σύμβουλος Αναδιαρθρώσεων.

Ο κ. Πελεκάνος αναφέρθηκε στα θετικά και αρνητικά στοιχεία από το Σχέδιο Εστία, τα δικαιώματα των δανειοληπτών καθώς και για την πολιτική των τραπεζών στις εκποιήσεις.

Ερωτηθείς για το τι αλλάζει για τους δανειολήπτες ο κ.Πελεκάνος ανέφερε ότι, δυο είναι βασικές αλλαγές. Ειδικότερα, η πρώτη αφορά το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων αφού αλλάζει το ταβάνι και πλέων μεταφέρεται στις 60 χιλιάδες ευρώ μπαίνοντας ωστόσο διάφορες διαβαθμίσεις που αφορούν στην σύνθεση του νοικοκυριού. Ειδικότερα, ένα νοικοκυριό το οποίο έχει ένα εξαρτώμενο τέκνο το ύψος των εισοδημάτων καθορίστηκε στις 45 χιλιάδες ευρώ ενώ ένα νοικοκυριό με δυο εξαρτώμενα τέκνα το ύψος καθορίζεται στις 50 χιλιάδες.

Σχετικά με το εάν έχει αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων μετά από τις συγκεκριμένες αλλαγές, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι σε κάποιες κατηγορίες έχουν αυξηθεί και σε κάποιες άλλες έχουν μειωθεί ενώ ο γενικός αριθμός παραμένει στις 15 χιλιάδες δανειολήπτες.

Ερωτηθείς αν αλλάζει κάτι σε περίπτωση που ο δανειολήπτης είναι νομική οντότητα, νοουμένου ότι έχει υποθηκευτεί η κύρια κατοικία, τότε μπορεί ο ιδιοκτήτης της κατοικίας να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο Σχέδιο Εστία.

Κληθείς να σχολιάσει σχετικά με τροποποιήσεις που δέχτηκε το σχέδιο και αν αυτές θα τις αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι αυτό το οποίο έχει επεξηγηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών χθες στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να τύχει έγκρισης  από την ΕΕ.

 "Αν οι τροπολογίες είναι τέτοιες οι οποίες θα φτάσουν σε ένα σημείο που δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ δεν το γνωρίζουμε. Θεωρώ ότι θα γίνουν σοφές σκέψεις και θα εγκριθεί το σχέδιο, με κάποιες ίσως τροπολογίες -κάποιες ίσως είναι αναγκαίο να γίνουν".

Αναλυτικά όλα όσα είπε στο βίντεο που ακολουθείΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ