Νικολέττα Χαραλάµπους: Δίνω πάντα τον εαυτό μου σε όλα όσα αγαπώ

Managing & Creative Director, Orb Communications

Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα σας επαγγελµατικά βήµατα και ποιοι σταθµοί καθόρισαν την πορεία σας;

Παρόλο που σπούδασα Νοµική στη Γαλλία, αµέσως µετά την επιστροφή µου στην Κύπρο κατάλαβα πως το επάγγελµα του δικηγόρου δεν ήταν αυτό που θα µου προσέφερε την ελευθερία και δηµιουργικότητα που επιζητούσα. Ξεκίνησα λοιπόν την αναζήτηση νέων επαγγελµατικών επιλογών και προοπτικών. Εργάστηκα για αρκετά χρόνια στον τοµέα της διαφήµισης και πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν το πάθος µου. Το 2013 πήρα την απόφαση να προχωρήσω στη δηµιουργία της δικής µου επιχείρησης και κάπως έτσι γεννήθηκε το δεύτερό µου παιδί, η Orb.

 

Με ποιες αξίες πορεύεστε στον επαγγελµατικό στίβο;

Πρώτιστο µέληµά µου ήταν και θα είναι πάντοτε να είµαι ειλικρινής και αυθεντική απέναντι στους ανθρώπους µε τους οποίους συναναστρέφοµαι και συνεργάζοµαι.

 

Ποια στοιχεία καθορίζουν µια πετυχηµένη καριέρα;

Σίγουρα το πιο σηµαντικό είναι να διαθέτεις το «µικρόβιο» που δεν σε αφήνει να εφησυχάζεις και σου δίνει ώθηση να προσπαθείς συνεχώς για το καλύτερο. Πιστεύω πως αυτό, σε συνδυασµό µε την εργατικότητα, το πάθος και τον ενθουσιασµό, αποτελούν τη συνταγή για να κατακτήσεις όλα όσα ονειρεύτηκες.

 

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά τα θέµατα ισότητας στον χώρο εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και την ίση αµοιβή µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Ο κάθε χαρακτήρας και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά είναι µοναδικοί. Είναι λοιπόν αναγκαίο να συνυπάρχουν όλοι σε έναν επαγγελµατικό χώρο, µε τον έναν να αλληλοσυµπληρώνει τον άλλο. Ο σεβασµός απέναντι και στα δύο φύλα είναι αδιαπραγµάτευτη αξία για κάθε επιχείρηση. Όσον αφορά τα θέµατα ισότητας, πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να καταλάβουµε εµείς, οι ίδιες οι γυναίκες, πόσο δυνατές είµαστε και πόσα µπορούµε να πετύχουµε. Σίγουρα ο δρόµος δεν είναι πάντα εύκολος, ωστόσο µε επιµονή και θέληση όλα µπορούν να γίνουν.

 

Πώς ισορροπείτε την προσωπική/οικογενειακή ζωή µε την επαγγελµατική σας ζωή;

Πρόκειται για δύο έννοιες αλληλένδετες που δεν µπορούν να διαχωριστούν, µε την προσωπική ζωή να συµβαδίζει απόλυτα µε την επαγγελµατική, ανάλογα και µε τις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν. Για παράδειγµα, υπάρχουν µέρες που απαιτούν περισσότερο επαγγελµατικό χρόνο ή το αντίθετο. Σε προσωπικό επίπεδο, προσπαθώ να δίνω πάντα τον εαυτό µου σε όλα όσα αγαπώ.

 

Ποια γυναίκα αποτελεί πρότυπο - πηγή έµπνευσης για εσάς;

Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει ως πρότυπο τον καλύτερο εαυτό του και πάντα να στοχεύει σε αυτό.

 

Η 8η Μαρτίου 2021 ξηµερώνει υπό το φως των σοβαρών καταγγελιών για λεκτική, σωµατική και σεξουαλική κακοποίηση. Ποιο είναι το µήνυµά σας για τις γυναίκες-θύµατα οποιασδήποτε µορφής βίας;

Ξεκινώ από το αυτονόητο. Οποιαδήποτε µορφή βίας είναι καταδικαστέα και σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τα άτοµα που την υφίστανται αλλά και από την κοινωνία γενικότερα. Οι πρόσφατες καταγγελίες και η στήριξη της κοινωνίας δείχνουν ότι τα θύµατα σεξουαλικής ή άλλων µορφών βίας, είτε πρόκειται για γυναίκες είτε για άνδρες, µπορούν πλέον να µιλούν ανοικτά και να καταγγέλλουν τους θύτες χωρίς το αίσθηµα της «αυτοενοχοποίησης» ή του φόβου. Βεβαίως, η εξάλειψη τέτοιων φαινοµένων δεν προϋποθέτει µόνο την επίδειξη θάρρους εκ µέρους των θυµάτων. Είναι κυρίως συλλογική προσπάθεια και η ίδια η πολιτεία πρέπει να συµβάλει αποτελεσµατικά στην καταπολέµησή τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ