Μελίνα Σκορδέλλη: Δίνονται Ευκαιρίες στις γυναίκες αλλά ο δρόμος είναι μακρύς

Marketing Manager, Υπεραγορές METRO

Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα σας επαγγελµατικά βήµατα και ποιοι σταθµοί καθόρισαν την πορεία σας;

Ήµουν αρκετά τυχερή να βρω δουλειά σχεδόν µε το που επέστρεψα στην Κύπρο µετά τις σπουδές µου. Ξεκίνησα ως Assistant Sales Manager στην Artview Ltd, θυγατρική εταιρεία της Cyprus Trading Corporation, και αργότερα έγινα Sales και Brand Manager. Η προϊστάµενή µου τότε ήταν µια εξέχουσα επαγγελµατίας και µια δυναµική γυναίκα την οποία έβλεπα να χαίρει σεβασµού και εκτίµησης από όλους τους συνεργάτες της. ∆ίπλα της έµαθα πολλά, που σίγουρα καθόρισαν τη µετέπειτα πορεία µου.

 

Με ποιες αξίες πορεύεστε στον επαγγελµατικό στίβο;

Πορεύοµαι µε τις αξίες µε τις οποίες µεγάλωσα, αυτές που µου δίδαξαν οι γονείς µου. Σεβασµός στον συνάνθρωπο/συνεργάτη, ειλικρίνεια, συνέπεια και αξιοπιστία.

 

Ποια στοιχεία καθορίζουν µια πετυχηµένη καριέρα;

Στον χώρο εργασίας σηµασία δεν έχει τι κάνεις αλλά το να είσαι πολύ καλός σε αυτό που κάνεις. Σκληρή δουλειά, συγκέντρωση στον στόχο και οι αξίες που προανέφερα.

 

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά τα θέµατα ισότητας στον χώρο εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και την ίση αµοιβή µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι τελευταία δίνονται όλο και περισσότερο ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες για να µπορούν να φτάσουν στο µέγιστο των δυνατοτήτων τους. Εντούτοις, ο δρόµος είναι µακρύς ακόµα. Τα πράγµατα δεν είναι εύκολα για την εργαζόµενη γυναίκα, γιατί πολλές φορές πέφτει πάνω της και όλο το βάρος του νοικοκυριού. Είναι και ένας από τους λόγους που οι γυναίκες αποφεύγουν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις. Όµως έχουµε και τις άλλες περιπτώσεις, αυτές των γυναικών που έρχονται µπροστά και διεκδικούν υψηλότερες θέσεις και τότε χαρακτηρίζονται «αυταρχικές», «επιθετικές» και «εκφοβιστικές», ενώ οι άντρες δίπλα τους χαρακτηρίζονται «φιλόδοξοι». Είναι δηλαδή και θέµα νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει. Όσον αφορά την ίση αµοιβή, στηρίζω όλες τις ενέργειες που έχουν ληφθεί από τους αρµόδιους φορείς για τη µείωση του µισθολογικού χάσµατος µεταξύ των φύλων.

 

Πώς ισορροπείτε την προσωπική/οικογενειακή ζωή µε την επαγγελµατική σας ζωή;

Έχω τη στήριξη από το οικογενειακό µου περιβάλλον και αυτό µε βοηθά να βρω τη σωστή ισορροπία. Προσπαθώ να βρίσκω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για την οικογένειά µου και να κλέβω και λίγο χρόνο για µένα, γιατί το θεωρώ πολύ σηµαντικό.

 

Ποια γυναίκα αποτελεί πρότυπο - πηγή έµπνευσης για εσάς;

Η µητέρα µου, στην οποία ανατρέχω για τα πάντα.

 

Η 8η Μαρτίου 2021 ξηµερώνει υπό το φως των σοβαρών καταγγελιών για λεκτική, σωµατική και σεξουαλική κακοποίηση. Ποιο είναι το µήνυµά σας προς τις γυναίκες-θύµατα οποιασδήποτε µορφής βίας;

Θαυµάζω απεριόριστα όλες τις γυναίκες που βρίσκουν το θάρρος να έρθουν µπροστά και να µιλήσουν, δίνοντας έτσι δύναµη και κουράγιο σε άλλα θύµατα, γιατί µέσω της κινητοποίησης ενός συνόλου υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγή και εξυγίανση. Καµιά µορφή βίας δεν θα πρέπει να είναι ανεκτή και το hashtag #eimasteoloimazi στην Ελλάδα, που ακολούθησε το #metoo, δίνει ελπίδα για καλύτερες µέρες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ