Τελώνης: Έρχεται συγχώνευση των μικρών τραπεζών

Στο οικονομικό ένθετο του Capital Today και τον δημοσιογράφο Σωκράτη Ιωακείμ μίλησε ο Ιωάννης Τελώνης, οικονομολόγος και μίλησε για τα όσα συμβαίνουν στον Συνεργατισμό, για τις κυπριακές τράπεζες αλλά και για τις ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει ότι οι κυπριακές τράπεζες βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας σχολίασε ότι σε μια πρώτη ανάγνωση αυτό αντικατοπτρίζει μια εικόνα που δεν είναι ευχάριστη. Στην δεύτερη ανάγνωση όπως είπε ότι με τα γεγονότα στον Συνεργατισμό η εικόνα αναμένεται να διαφοροποιηθεί άρδην και μάλιστα προς το χειρότερο. "

Αυτή την στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς το τι θα γίνει, πως θα δουλέψει όλη η υπόθεση. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι φεύγουν κάποια ΜΕΔ οπότε μειώνονται και οι κεφαλαιακές επάρκειες άμεσα με αυτή την υπόθεση¨.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, "σίγουρα όταν μιλούσαμε για 450 εκατομμύρια ευρώ ανάγκη για το νέο μόρφωμα ελληνικής Συνεργατισμού και έχουμε πέσει στα 150 εκατομμύρια, υπάρχει μια διαφορά εκεί πέρα με ένα μεγάλο ερωτηματικό που ίσως να βλέπουμε προβλήματα στο μέλλον".

Κάτι που  σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπάρξει η ανάγκη για νέες αυξήσεις θα γίνει την επόμενη τριετία.

Σχετικά με το πως διαμορφώνεται ο τραπεζικός χάρτης μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Τελώνης είπε ότι ζήσαμε μια τεκτονική αλλαγή, "Πράγματα τα οποία, όταν ήμουν μέρος της Ελληνικής Τράπεζας προβλέπαμε να γίνουν σε 5 - 10 χρόνια μας πρόλαβαν. Ουσιαστικά έχουν μείνει δυο μεγάλες τράπεζες - η Ελληνική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου -".

Το τι βλέπουμε επιπρόσθετα επισήμανε ο κ. Τελώνης είναι ότι και από τις μικρές τράπεζες θα υπάρξει μια ανακατάταξη, μια συγχώνευση δυνάμεων γιατί όπως είναι τα πράγματα τώρα  οι μικρές τράπεζες δεν έχουν τρόπο να επιβιώσουν με τις εποπτικές ανάγκες που έρχονται πάνω τους.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλα όσα είπε ο κ. ΤελώνηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ