Οι 60 κορυφαίοι CEOs της Κύπρου

Το προφίλ και τα επιτεύγματα των επικεφαλής 60 εταιρειών από διάφορους κλάδους της οικονομίας που εδρεύουν στην Κύπρο.

Δεν µπορούν όλοι να γίνουν µεγάλοι CEO.

Είναι µια δύσκολη δουλειά και πρέπει να έχεις αρκετά χαρακτηριστικά, για να καταφέρεις να την κάνεις καλά.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Ναι, πρέπει να είσαι έξυπνος, να είσαι καλός ηγέτης και παίχτης οµάδας. Πρέπει να είσαι ώριµος, υπεύθυνος και αποτελεσµατικός. Αυτά µάλλον τα ξέρεις.

Υπάρχει, όµως, και ένα άλλο πράγµα που µάλλον είναι το Νο1 στοιχείο που πρέπει να έχει ένας CEO, όπως εξηγεί το αµερικανικό inc.com. Και αυτό είναι η µεγάλη αντοχή στον πόνο. Η δηµιουργία µιας επιχείρησης είναι σαν να έχεις ένα παιδί. Ασχολείσαι πολλές ώρες την ηµέρα µε αυτό. Και αν κάτι δεν πάει καλά, είναι αρκετό, για να χαλάσει την ψυχολογία σου. Είναι κάτι που µπορεί να συµβεί. Αυτό που έχει σηµασία, όµως, είναι το πώς αντιµετωπίζεις τις δυσάρεστες καταστάσεις και τις αποτυχίες που προκύπτουν.

Kλασικό παράδειγµα ο Steve Jobs, ο οποίος απολύθηκε από την Apple στα µέσα των ’80s, εταιρεία την οποία ίδρυσε ο ίδιος. Αυτό, όµως, δεν τον σταµάτησε. Συνέχισε να εξελίσσεται και µάλιστα µερικά χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Apple, για να την οδηγήσει στην κορυφή.

Η ερώτηση λοιπόν είναι απλή: Μπορείς να αντέξεις τον µεγάλο πόνο; Αν όχι, τότε είναι καλύτερα να αφήσεις τη θέση του CEO για κάποιον άλλο. Αν ναι, τότε κάνε αυτό που ξέρεις πολύ καλά και φτάσε στην κορυφή. H συντακτική οµάδα του Capital Today επέλεξε και σας παρουσιάζει το προφίλ και τα επιτεύγµατα 60 CΕΟ εταιρειών µε έδρα την Κύπρο από διάφορους κλάδους της οικονοµίας. Συγκεκριµένα επιλέξαµε τους καλύτερους, κατά την άποψή µας, «τιµονιέρηδες» εταιρειών από τον χρηµατοπιστωτικό και ασφαλιστικό τοµέα, από ελεγκτικά γραφεία, εισαγωγείς µηχανοκίνητων οχηµάτων, τουρισµό, βιοµηχανίες, λιανικό εµπόριο, ναυτιλία, τυχερά παιχνίδια, τεχνολογία και εταιρείες πετρελαιοειδών. Στα κριτήρια της επιλογής µας ήταν ο κύκλος εργασιών και οι ευοίωνες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των εταιρειών τους.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

1. JOHN HOURICAN: CEO ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο John Hourican είναι ο Διευθύνων Σύµβουλος της Τράπεζας Kύπρου από τον Μάιο του 2013. Προηγουµένως, διετέλεσε Διευθύνων Σύµβουλος της επενδυτικής τράπεζας του Οµίλου RBS, από τον Οκτώβριο του 2008 µέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Μεταξύ των ετών 2007 - 2008, διετέλεσε, για λογαριασµό της κοινοπραξίας τραπεζών RBS, Fortis και Santander Ανώτατος Οικονοµικός Διευθυντής του ABN AMRO Group και µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου. Εντάχθηκε στην RBS το 1997 και είναι τραπεζίτης χρηµατοοικονοµικής µόχλευσης. Κατείχε διάφορες ανώτερες θέσεις στο Τµήµα Χονδρικών Τραπεζικών Εργασιών της RBS, κυρίως στο Διοικητικό Συµβούλιο του Τµήµατος ως Χρηµατοοικονοµικός Διευθυντής και ως Γενικός Διευθυντής Λειτουργικών Εργασιών. Ο κ. Hourican άρχισε την καριέρα του από την Price Waterhouse και είναι µέλος του Institute of Chartered Accountants στην Ιρλανδία. Είναι απόφοιτος του National University of Ireland and Dublin City University. Το µεγαλύτερο επίτευγµα που πέτυχε το Συγκρότηµα υπό την καθοδήγησή του θεωρείται η πλήρης εξόφληση του ELA που έλαβε µετά την απορρόφηση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ύψους €11,2 δις.

 

2. KIRILL ZIMARIN: CEO RCB Bank​

Πριν την ένταξή του στην RCB Bank το 2005, ο Δρ. Kirill Zimarin, κατείχε διάφορες ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις στην Probusinessbank, OJSC Vneshtorgbank και VTB24. Ο Δρ. Kirill Zimarin, είναι σήμερα μέλος της RCB Τράπεζας Λτδ Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Ως κυρίαρχος Κύπριος τραπεζίτης, το 2008 εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών στην Κύπρο, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Το 2011, έγινε μέλος της Διευθύνουσας Ομάδας Διεθνών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών (EBF). Από το 2016, ο Δρ. Kirill Zimarin είναι μέλος του “International Presidential Business Advisory Council” που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της επιχειρηματικής πολιτικής στην Κύπρο.

 

3. ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΥΗΣ: CEO EUROBANK ΚΥΠΡΟΥ

Ο κ. Λούης είναι ο Διευθύνων Σύµβουλος της Eurobank Κύπρου από το 2007. Παράλληλα, κατέχει και τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων του Οµίλου Eurobank από το 2014. Ο κ. Λούης είναι, επίσης, Πρόεδρος ή/και µέλος των Διοικητικών Συµβουλίων των θυγατρικών Τραπεζών του Οµίλου στη Σερβία, Ρουµανία, Βουλγαρία και το Λουξεµβούργο, καθώς και µέλος του Εκτελεστικού Συµβουλίου του Οµίλου. Άρχισε την καριέρα του στον τραπεζικό τοµέα το 1987 στον Όµιλο της Λαϊκής Τράπεζας, όπου κατείχε διάφορα διευθυντικά καθήκοντα, καθώς και θέσεις σε διοικητικά συµβούλια. Κατά τα έτη 1989 και 1990 εργάστηκε σε θυγατρική της HSBC στη Νέα Υόρκη, στον Τοµέα του Corporate Finance. Απέκτησε πτυχιακό δίπλωµα στη Λογιστική από το Ealing College του Λονδίνου και µεταπτυχιακό στη Λογιστική και τα Χρηµατοοικονοµικά από το London School of Economics and Political Science.

 

4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΣΗΣ: CEO ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1969. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή στη Λευκωσία και σπούδασε Χηµική Μηχανική (B.A., M.Eng.) στο Πανεπιστήµιο του Cambridge. Μεταξύ του 2008 και Απριλίου 2017 διετέλεσε Συνεταίρος της Point Nine Ltd, την οποία συνίδρυσε το 2008 και προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες και χρηµατοοικονοµικά λογισµικά προγράµµατα σε χρηµατοοικονοµικά ιδρύµατα στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Μεταξύ του 1994 και 2008, εργάστηκε στο Λονδίνο. Ήταν επίσης Διευθύνων Σύµβουλος στην Mizuho International plc από τον Μάιο 2003 µέχρι τον Μάρτιο 2008. Μεταξύ Ιουνίου 1997 και Μαΐου 2003, ήταν Διευθύνων Σύµβουλος στην ING Barings. Διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 24/12/2013 και CEO του Οµίλου στις 24 Απριλίου 2017.

 

5. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: CEO ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΥΠΡΟΥ)

Ο κ. Χριστοδούλου διορίστηκε Διευθύνων Σύµβουλος και Εκτελεστικό µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) Ltd τον Νοέµβριο του 2017. Έχει πολυετή εµπειρία στον τοµέα των χρηµατοοικονοµικών υπηρεσιών. Το 2015 ανέλαβε καθήκοντα Οικονοµικού Διευθυντή (CFO) και µέλους της Ανώτερης Εκτελεστικής Επιτροπής στη United Bulgarian Bank, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία. Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας και κάτοχος πτυχίου Οικονοµικών Bsc (Hons) από το University College του Λονδίνου. Είναι Ορκωτός Λογιστής (FCA), µέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και Ουαλίας (Institute of Chartered Accountants of England and Wales).

 

6. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΠΙΟΣ: CEO ASTROBANK

Ο κ. Γιώργος Άππιος ξεκίνησε την επαγγελµατική του σταδιοδροµία στο Λονδίνο, σε εταιρεία εγκεκριµένων λογιστών/ελεγκτών και µετά στην Οικονοµική Διεύθυνση σε πολυεθνική εταιρεία πολιτικών µηχανικών στο Λονδίνο. Το 1995 εργοδοτήθηκε από την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο ως υπεύθυνος του τµήµατος Οργάνωσης & Μεθόδων. Το 2000 διορίστηκε Οικονοµικός Διευθυντής του Οµίλου και αργότερα Ανώτερος Διευθυντής και µέλος του Εκτελεστικού Συµβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας. Από τον Ιανουάριο του 2008 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στην Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου, όπου διηύθυνε τις Υπηρεσίες Διεθνών Τραπεζικών Εργασιών (IBU), Πληρωµών, Πίστης, Οικονοµικών, Υποστήριξης Διαχείρισης Διαθεσίµων, Οργάνωσης & Υποστήριξης Υπηρεσιών, Πληροφορικής & Τεχνικών Υπηρεσιών. Από τον Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του CEO. Είναι κάτοχος τίτλου BSc και MSc από το City University. Είναι εγκεκριµένος λογιστής, µέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales.

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

7. ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ: CEO PwC​ ΚΥΠΡΟΥ

O Ευγένιος Χρ. Ευγενίου είναι Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου και μέλος της ηγετικής ομάδας της PwC για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA Leadership). 
 
Εντάχθηκε στο δυναμικό της PwC το 1990 και έγινε Συνέταιρος το 2001. Έχει εργαστεί στο παρελθόν στην PwC στο Λονδίνο και για μικρότερα χρονικά διαστήματα στην Αθήνα και στη Μόσχα.  Πριν αναλάβει το ρόλο του Διευθύνοντος Σύμβουλου διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Υπεύθυνος Συνέταιρος για τον Τραπεζικό και Χρηματοοικονομικό κλάδο αλλά και Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού.  Επιπρόσθετα ήταν μέλος της διοικητικής ομάδας της PwC στην Ευρώπη για τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες.  
 
Είναι Πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ  και εκπρόσωπος του ICAEW στην Κύπρο.  
 
Είναι απόφοιτος του Imperial College London και είναι Fellow του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW). Έχει παρακολουθήσει προγράμματα ανάπτυξης ηγετικών και διοικητικών δυνατοτήτων της PwC. 

8. ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: CEO KPMG ΚΥΠΡΟΥ

Εντάχθηκε στην οικογένεια της KPMG στην Κύπρο το 1979. Έχει πάνω από 30 χρόνια εµπειρίας στον τοµέα του ελέγχου και της συµβουλευτικής και είναι Διευθύνων Σύµβουλος τα τελευταία 16 χρόνια. Έχει µακρά εµπειρία στην παροχή συµβουλών σε δηµόσιες και ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και στην υποστήριξη αποφάσεων που σχετίζονται µε θέµατα εταιρικής στρατηγικής, οικονοµικών και οργανωτικών ζητηµάτων. Έχει συµµετάσχει και/ή διαχειρίζεται διάφορες υποθέσεις σε θέµατα εξαγορών και συγχωνεύσεων και προετοιµασίας ενηµερωτικών δελτίων για ένταξη στο ΧΑΚ. Έχει υπηρετήσει επί έξι χρόνια ως κύριος λέκτορας σε ένα από τα προγράµµατα της ΑνΑΔ που στοχεύει στην παροχή βοήθειας σε µεσαίες επιχειρήσεις για την αναδιάρθρωση και την προετοιµασία επιχειρηµατικών σχεδίων.

 

9. ΧΡΙΣΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ: CEO DELOITTE ΚΥΠΡΟΥ

Ο Χρίστης Χριστοφόρου είναι ο Διευθύνων Σύµβουλος της Deloitte Κύπρου. Είναι οικονοµολόγος και συνεργάτης του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία. Με πάνω από 30 χρόνια εµπειρίας, ο κ. Χριστοφόρου είναι ο κύριος συνεργάτης του Lead Client Service για βασικούς στρατηγικούς πελάτες της εταιρείας. Είναι µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Λευκωσίας και του Cyprus Integrity Forum Ltd. Είναι πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πιστοποιηµένων Λογιστών Κύπρου και Επίτιµος Πρόξενος της Δηµοκρατίας της Λιθουανίας για την Κύπρο.

 

10. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΤΖΑΡΗΣ: CEO EY ΚΥΠΡΟΥ

Είναι σήµερα Διευθύνων Συνέταιρος της Ernst & Young (EY) στην Κύπρο και ηγείται, επίσης, των ελεγκτικών υπηρεσιών του οίκου στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του, ο Σταύρος Παντζαρής ανέπτυξε δραστηριότητα στην παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών, συµβουλών επιχειρηµατικού κινδύνου, καθώς και υπηρεσιών υποστήριξης συναλλαγών (Transaction Support Services). Στο παρελθόν συµµετείχε, επίσης, ως υπεύθυνος έργου σε οµάδες που ασχολήθηκαν µε έργα εξαγορών και συγχωνεύσεων, προσφέροντας παράλληλα συµβουλές σε θέµατα αναφορικά µε την ετοιµασία Ενηµερωτικών Δελτίων για αρχική εγγραφή εταιρειών στο Κυπριακό Χρηµατιστήριο (ΙΡΟ). Διετέλεσε, επίσης, επικεφαλής του τµήµατος Διαχείρισης Ποιότητας και Κινδύνων της ΕΥ στην Κύπρο. Ο Σταύρος Παντζαρής κατέχει πτυχίο Μηχανικής (B. Eng in Engineering with Industrial Management) και είναι εγγεγραµµένος ως Εγκεκριµένος Λογιστής από το 1992. Είναι µέλος του Συνδέσµου Εγκεκριµένων Λογιστών Αγγλίας και Ουαλίας (FCA) και µέλος του Συνδέσµου Εγκεκριµένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).

 

11. ΚΙΚΗΣ ΤΡΕΠΠΙΔΗΣ: CEO Κ. TREPPIDES & CO LTD

Ο Κίκης Τρεππίδης είναι ο ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας K. Treppides & Co Ltd, η οποία ιδρύθηκε το 1985. Η εταιρεία, η οποία εργοδοτεί περισσότερα από 200 άτοµα, έχει γραφεία σε Λευκωσία, Λεµεσό, Μάλτα και Λονδίνο. Έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών ως µέλος της Επιτροπής Διεθνών Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας και Εξωτερικών Επενδύσεων του ICPAC και είναι µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου διαφόρων επιχειρηµατικών συνδέσµων, όπως ο Κυπρορωσικός, ο Κυπροκινεζικός και άλλοι. Είναι µέλος της Ένωσης Ορκωτών Εγκεκριµένων Λογιστών (ACCA) και µέλος του ICPAC. Ο Κίκης Τρεππίδης είναι Fellow Chartered Certified Accountant (FCCA) και Associate of the Institute of Bankers (AIB).

 

 

12. MΑΡΙΟΣ ΚΛΕΙΤΟΥ: CEO BAKER TILLY

Ο Μάριος Κλείτου είναι ο Διευθύνων Σύµβουλος της Baker Tilly στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριµένα σε Κύπρο, Ρουµανία, Βουλγαρία, Μολδαβία και Ελλάδα. Είναι µέλος τόσο του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία όσο και της Ένωσης Ορκωτών Εγκεκριµένων Λογιστών του Ηνωµένου Βασιλείου. Είναι, επίσης, µέλος του Ινστιτούτου Πιστοποιηµένων Λογιστών Κύπρου (ICPAC) από τον Οκτώβριο του 1991. Τον Ιανουάριο του 2014, διορίστηκε Επίτιµος Πρόξενος της Δηµοκρατίας της Ρουµανίας στην Κύπρο. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας και Ξένων Επενδύσεων του ICPAC κατά την περίοδο 2008-2010 και µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από τον Απρίλιο 2008 έως τον Δεκέµβριο του 2012.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

13. ΔΙΚΡΑΝ ΟΥΖΟΥΝΙΑΝ: CEO ΔΙΚΡΑΝ ΟΥΖΟΥΝΙΑΝ & ΣΙΑ ΛΤΔ

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1966 και είναι γιος του Στεφάν και της Άρπυ Ουζουνιάν. Ο Δικράν είναι ο δισέγγονος και συνονόµατος του ιδρυτή της Δικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ, που ήρθε στην Κύπρο από τη Μικρά Ασία το 1896. Αποφοίτησε µε LLB στη Νοµική από το London Metropolitan University το 1987 και εξειδικεύτηκε ως δικηγόρος (Barrister at Law) στο Inner Temple του Λονδίνου το 1988. Με τη συµβουλή και την υποστήριξη της Toyota Motor Corporation Ιαπωνίας, επεδίωξε να κάνει το ξεκίνηµα της καριέρας του στην αυτοκινητοβιοµηχανία. Εντάχθηκε στην Inchcape PLC, µια µεγάλη διεθνή δηµόσια εταιρεία εµπορίας στο Ηνωµένο Βασίλειο το 1988, σε ένα διετές πρόγραµµα Διοίκησης Επιχειρήσεων και είχε την ευκαιρία να εργαστεί για πολλές εµπορικές µάρκες, όπως η Austin Rover, η Land Rover, η Rolls Royce, η Lotus και η Toyota. Ο Δικράν προσχώρησε στη ∆ικράν Ουζουνιάν & Σία Λτδ., ως Γενικός Διευθυντής το 1990. Διορίστηκε Διευθύνων Σύµβουλος το 2001 και πρόεδρος της εταιρείας το 2010, διαδεχόµενος τον πατέρα του, ο οποίος απεβίωσε το 2011.

 

14. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ: CEO Π.Μ. ΤΣΕΡΙΩΤΗΣ ΛΤΔ

Κατέχει από πέρυσι τη θέση του CEO στην Π.Μ. Τσεριώτης Λτδ, που πρόσφατα γιόρτασε τα 100 χρόνια παρουσίας της στην κυπριακή αγορά. Η εταιρεία που ίδρυσαν και ανέπτυξαν οι Παναγιώτης Τσεριώτης, Λέλλος και Λύα Τσεριώτη, Άννα Τσεριώτη Διογένους και Πανδώρα Τσεριώτη είναι σήµερα ένα όµιλος 10 επιχειρήσεων που εργοδοτεί πέραν των 550 ατόµων και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα €150 εκατ. Εταιρικές επωνυµίες, όπως UNICAR, VOLKSWAGEN, AUDI, SEAT, SKODA, UNILEVER, SIXT RENT-A-CAR, συνδέουν την παρουσία τους στην Κύπρο µέσα από την Π.Μ. Τσεριώτης Λτδ. Προηγουµένως κατείχε τη θέση του CEO της UNICARS.

 

15. XΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΗΛΑΚΟΥΤΑΣ: CEO ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΠΗΛΑΚΟΥΤΑΣ GROUP

Υιός του Κόδρου Πηλακούτα, ο Χαράλαµπος Πηλακούτας, όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, ανέδειξε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επιχειρηµατικό του δαιµόνιο. Θεωρεί ότι οι διαχρονικές επιχειρηµατικές δυνάµεις του Οµίλου Πηλακούτα, δηλαδή η ποιότητα των υπηρεσιών του και η ποιότητα των προϊόντων, αποδείχθηκαν καθοριστικές στη διαµόρφωση της πορείας του. Και αν την ποιότητα των προϊόντων την εγγυώνται κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων και βιοµηχανικών ειδών στον κόσµο, την ποιότητα των υπηρεσιών της εταιρείας τη διασφαλίζει ο επαγγελµατισµός, η εξειδίκευση, η τεχνογνωσία και το µεράκι του ανθρώπινου δυναµικού του οµίλου. Από έναν όµιλο που έχει δοκιµαστεί στον χρόνο και από καταξιωµένα brands που βρίσκονται στην κορυφή, δεν περιµένουν τίποτα λιγότερο από το καλύτερο.

 

16. ΑΛΕΞΗΣ ΑΝΝΙΝΟΣ: CEO CIC LTD

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1971. Σπούδασε Computer Engineering στο Queen Mary & Westfield College. Έχει δύο Master, στις Τηλεπικοινωνίες από το Imperial College και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Warwick Business School. Εργάστηκε στη Γερµανία σε εργοστάσιο βαρέων µηχανηµάτων ως Management Trainee και από το 1996 στη Cyprus Import Corporation Ltd, περισσότερο γνωστή ως η Γενική Αντιπρόσωπος της Mercedes-Benz στην Κύπρο. Εργάστηκε σε όλες τις εµπορικές δραστηριότητες της Εταιρείας. Από το φθινόπωρο του 2012 κατέχει τη θέση του CEO.

 

ΕΣΤΙΑΣΗ

17. ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: CEO PHC

Με καταγωγή από την Αµµόχωστο, ο Λύσανδρος Ιωάννου, απόφοιτος του London School of Economics στον τοµέα Accounting & Finance, είναι σήµερα ο CEO και βασικός µέτοχος της PHC Franchised Restaurants, της µεγαλύτερης αλυσίδας στη βιοµηχανία εστίασης και επισιτισµού στην Κύπρο µε περισσότερα από 100 σηµεία σε ολόκληρη τη χώρα. Τα σηµαντικότερα brands που έχουν την καθοδήγησή του είναι: Pizza Hut, Catercom, KFC, Wagamama, Taco Bell, Caffe Nero, Burger King και Jamie’s Italian. O ίδιος πάντως δήλωσε πρόσφατα πως θα συνεχίσει να είναι κυνηγός νέων ιδεών. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Διοικητικού Συµβουλίου της PepsiCo-Ivi (Ελλάδας, Βαλκανίων, Κύπρου) και διευθυντής Μάρκετινγκ στην Procter & Gamble στην Ελλάδα και Γαλλία.

 

18. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΟΡΠΑΣ: CEO Α.ΖΟΡΠΑΣ & ΥΙΟΙ ΛΤΔ

Γεννήθηκε στην Αθηένου τον Οκτώβριο του 1972. Ως απόφοιτος της Αµερικανικής Ακαδηµίας Λάρνακας ακολούθησε το δικό του νεανικό όραµα να γίνει πιλότος, όπου και απέκτησε τη σχετική άδεια Commercial Pilots Licence του Ηνωµένου Βασιλείου από το Perth της Σκωτίας και το ATPL από την Οξφόρδη. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Δηµήτρης αναγνώρισε από την πρώτη στιγµή τις προοπτικές της οικογενειακής του επιχείρησης Α. Ζορπάς & Υιοι Λτδ και η αγάπη του για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, τον οδήγησε και την εξέλιξε σε τέτοιο βαθµό, αναλαµβάνοντας το 2007 τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Σηµαντικά επιτεύγµατα της καταλυτικής συνεισφοράς του αποτελούν αναµφίβολα η ενδυνάµωση και επέκταση του δικτύου καταστηµάτων, η τεχνολογική ανάπτυξη της εργοστασιακής υποδοµής, η διεύρυνση των δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο και πρώτιστα η αναγνώριση από τους καταναλωτές της ηγετικής παρουσίας της εταιρείας µε κύριο χαρακτηριστικό τη διαχρονική ποιότητα και εξυπηρέτηση.

 

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ

19. ΠΑΥΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: CEO ΟΜΙΛΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Είναι Διευθύνων Σύµβουλος του Οµίλου Φώτος Φωτιάδης από το 1990. Ο Όµιλος Φώτος Φωτιάδης αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους και πιο δυναµικά αναπτυσσόµενους κυπριακούς επιχειρηµατικούς οργανισµούς και κατέχει ηγετική θέση στους τοµείς της παραγωγής και εµφιάλωσης ποτών, στην εµπορία ποτών και καπνικών προϊόντων, στην ανάπτυξη γης, στην ασφαλιστική βιοµηχανία και στον τοµέα της ενέργειας. Ο Όµιλος δραστηριοποιείται µε επιτυχία σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρουµανία, Σλοβενία και Κροατία. Σπούδασε Οικονοµικά στο Harvard University στις ΗΠΑ και Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο INSEAD Business School στη Γαλλία. Το 2016 ο κ. Φωτιάδης εξελέγη οµόφωνα Πρόεδρος των Ζυθοποιών Ευρώπης, ενώ από το 2015 κατείχε τη θέση ενός εκ των δύο Αντιπροέδρων της Ένωσης. Επίσης, είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και του Harvard Club της Κύπρου.

 

20. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: CEO KEO PLC

Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1971. Αποφοίτησε από το Πρώτο Λύκειο Πάφου και σπούδασε Management Sciences (B.Sc.) στο London School of Economics and Political Science. To 1996 πήρε τον επαγγελµατικό τίτλο του Εγκεκριµένου Λογιστή από το Institute of Chartered Accountants in England and Wales και έγινε, επίσης, µέλος του Συνδέσµου Εγκεκριµένων Λογιστών Κύπρου. Ακολούθως, εργοδοτήθηκε από τη Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα Λτδ. Το 2000, διορίστηκε Οικονοµικός Διευθυντής της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου και Διοικητικός Σύµβουλος του St. George Hotel (Management) Ltd και του Tsada Golf Club, θέσεις τις οποίες κατέχει µέχρι σήµερα. Είναι µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου διαφόρων εταιρειών του συγκροτήµατος της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας. Σήµερα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συµβούλου στην εταιρεία ΚΕΟ.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

21.ΤΑΚΗΣ ΦΕΙΔΙΑ: CEO OΜΙΛΟΥ CNP CYPRUS INSURANCES HOLDINGS

Αποφοίτησε από το London School of Economics το 1986 µε άριστα και ακολούθως εργάστηκε ως ελεγκτής και φορολογικός σύµβουλος στην εταιρεία Price Waterhouse στο Λονδίνο, όπου απέκτησε τον τίτλο του Chartered Accountant το 1989. Απέκτησε τον τίτλο του Fellow member του Institute of Chartered Accountants in England and Wales το 2001 και είναι µέλος του ΣΕΛΚ από το 1992. Από τον Δεκέµβριο του 2008 είναι Διευθύνων Σύµβουλος της εταιρείας CNP Laiki Insurance Holdings, η οποία είναι θυγατρική του Οµίλου CNP Assurances και είναι υπεύθυνη για τις εργασίες του Οµίλου στην Κύπρο και την Ελλάδα. Τον Σεπτέµβριο του 2012 µέχρι τον Μάρτιο του 2013 διορίστηκε Αναπληρών Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyprus Popular Bank µε απόσπαση από τον όµιλο CNP Laiki Insurance Holdings. Μετά το τέλος της απόσπασης επέστρεψε στα καθήκοντά του ως Διευθύνοντος Συµβούλου της εταιρείας CNP Laiki Insurance Holdings.

 

22.ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ: ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ EUROLIFE

Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας το 1979. Σπούδασε Computer Science & Accounting στο University of Manchester, από όπου πήρε το πτυχίο της µε διάκριση. Στη συνέχεια εργάστηκε στον διεθνή ελεγκτικό οίκο Touche Ross στην Αγγλία και το 1986 επέστρεψε στην Κύπρο µε τον τίτλο του Chartered Accountant. Από το 1986 µέχρι το 1989 εργάστηκε στην KPMG Κύπρου, ενώ το 1989 προσλήφθηκε στη θέση της οικονοµικής διευθύντριας της Eurolife. Από τον Μάιο του 2007 είναι Γενική Διευθύντρια της εταιρείας, ενώ µέχρι πρόσφατα ήταν Πρόεδρος του Συνδέσµου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.

 

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

23.ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ: CEO C.A.PAPAELLINAS LTD

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1966 και αποφοίτησε από το Λύκειο Ακροπόλεως το 1984. Με την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων το 1986, σπούδασε Οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο του Leicester και ακολούθως Διοίκηση Επιχειρήσεων, αποκτώντας ΜΒΑ από το Imperial College. Εργάζεται στην Εταιρεία C.A.Papaellinas Ltd από το 1991 και από το 1999 κατέχει τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή. Είναι Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οµοσπονδίας Εργοδοτών και Βιοµηχάνων, µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της InterFund, καθώς και µέλος του Συµβουλίου του Πανεπιστηµίου Κύπρου. Μέχρι τον Μάιο του 2014, διετέλεσε µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της Eurobank Cyprus Ltd, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε και µέλος Διοικητικών Συµβουλίων διαφόρων Δηµοσίων Εταιρειών.

 

24. ΑΛΚΗΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO FROU FROU

Ο Άλκης Χ. Χατζηκυριάκος έχει σπουδάσει Οικονοµικά στο London School of Economics and Political Science του University of London (B.Sc, Econ - 1981) και ακολούθως παρακολούθησε µεταπτυχιακά στο City University Business School, από όπου αποφοίτησε το 1982 (M.B.A. Marketing). Είναι διπλωµατούχος του Market Research Society Αγγλίας και µέλος του Chartered Institute of Marketing Αγγλίας, του British Institute of Management και Fellow του Institute of Sales and Marketing Management Αγγλίας. Έχει παρακολουθήσει εξειδικευµένα σεµινάρια σε θέµατα µπισκοτοποιίας στο Cambridge Αγγλίας και πολλά άλλα στην Κύπρο και στο εξωτερικό σχετικά µε θέµατα Γενικής Διεύθυνσης και Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου. Από το 1983 είναι Διευθύνων Σύµβουλος των εταιρειών του Συγκροτήµατος Alkis H. Hadjikyriacos (Frou Frou Biscuits) Limited.

 

25. ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΡΗΣ: CEO ΕΥΡΗΚΑ ΛΤΔ

Ξεκίνησε τη σταδιοδροµία του το 1978 από την Εταιρεία Εύρηκα Ελλάς Α.Ε. Το 1981 µετά τον θάνατο του πατέρα του, Ξάνθου Σαρρή, αναλαµβάνει καθήκοντα Προέδρου του Διοικητικού Συµβουλίου και Διευθύνοντος Συµβούλου. Από το 2000 µέχρι και σήµερα κατέχει τη θέση του Ανώτερου Εκτελεστικού Διευθυντή του Οµίλου Εύρηκα και είναι Πρόεδρος των Διοικητικών Συµβουλίων της Εύρηκα Ελλάς Α.Ε., Εύρηκα Λτδ και της Interstar Chim S.A.

 

26. ΜΑΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: CEO ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ

Ο Μάριος Κωνσταντίνου είναι κάτοχος πανεπιστηµιακού διπλώµατος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήµιο του Κολοράντο και µεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων MBA από το Πανεπιστήµιο του Μέµφις των ΗΠΑ. Από το 2013 διετέλεσε Εµπορικός Διευθυντής Ελλάδος, Snacks and Beverages και Γενικός Διευθυντής Κύπρου στην εταιρεία PepsiCo. Άρχισε να εργάζεται στην Corina Snacks, µέλος της πολυεθνικής PepsiCo, από το 2000, αναλαµβάνοντας µια σειρά από διευθυντικές θέσεις, συµπεριλαµβανοµένων αυτών του Διευθυντή Μάρκετινγκ, Διευθυντή Πωλήσεων, Εµπορικού Διευθυντή και Γενικού Διευθυντή. Από τις 5 Μαρτίου του 2018 κατέχει τη θέση του CEO στην εταιρεία Χαραλαµπίδης Κρίστης.

 

27. ΜΑΡΙΟΣ ΣΙΑΚΟΛΑΣ: ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΙΑΚΟΛΑ

Απόφοιτος του Garnegie Mellon University of Pittsburgh (Bach. Administration and Management Science) και του University of Chicago (MBA Business & Administration). Εργάστηκε µε τη Louis Dreyfus Corporation ως grain trader στο Παρίσι, Stamford, Connecticut και Chicago. Εργάζεται στον Όµιλο Εταιρειών N.K. Shacolas (Holdings) Ltd από το 1985 και είναι µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου των Εταιρειών Euroinvestment & Finance Ltd, F.W. Woolworth & Co (Cyprus) Ltd, Ermes Ltd και ITTL Ltd. Σήµερα είναι εκτελεστικός Πρόεδρος του Οµίλου Εταιρειών Σιακόλα.

 

28. ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΟΤΟΥ: CEO ΑΛΦΑΜΕΓΑ

Είναι µόλις 32 ετών και έχει ήδη προλάβει να «γράψει»  µια σπουδαία επαγγελµατική πορεία ως διευθυντής µάρκετινγκ και Διευθύνων Σύµβουλος των υπεραγορών Άλφα Μέγα, στην Κύπρο. Επί των ηµερών του και υπό τη στενή καθοδήγηση του παππού του, Αντρέα Παπαέλληνα, η επιτυχηµένη, µε λίγες αρχικά υπεραγορές, επιχείρηση, έγινε ο ηγέτης της αγοράς εν µέσω κρίσης, βάζοντάς τα επιτυχώς µε µεγαθήρια του ευρωπαϊκού µάρκετινγκ. Ο Γιώργος Θεοδότου άρχισε πρόσφατα ένα νέο επαγγελµατικό βήµα, εφόσον ο όµιλος Χ.Α. Παπαέλληνας Εµπορική ΛΤΔ, απέκτησε τον τηλεοπτικό σταθµό Alpha Κύπρου µε τον ίδιο να αναλαµβάνει ηγετική θέση στον σταθµό.

 

29. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: CEO C.A.C. PAPANTONIOU TRADING

Το 1987 ίδρυσε µε έδρα την Πάφο τις Υπεραγορές Παπαντωνίου, οι οποίες έχουν σήµερα 8 υπεραγορές στις επαρχίες Πάφου και Λεµεσού, ενώ σύντοµα θα επεκταθούν και στη Λευκωσία µε το άνοιγµα της πρώτης τους υπεραγοράς στην περιοχή του Παρισινού. Ο κ. Παπαντωνίου εκτός από Πρόεδρος του Διοικητικού Συµβουλίου της C.A.C. Papantoniou Trading Limited είναι παράλληλα και Πρόεδρος του Συνδέσµου Υπεραγορών Κύπρου. Η φιλοσοφία που µετέδωσε στο προσωπικό της εταιρείας είναι «να υπηρετούµε τους πελάτες µας µε τιµιότητα και σεβασµό και να προσφέρουµε πολύ ανταγωνιστικές τιµές και µεγάλη ποικιλία προϊόντων».

 

30. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ: CEO MCDONALD’S ΚΥΠΡΟΥ

Γεννήθηκε στις Αγγλισίδες της επαρχίας Λάρνακας στις 14 Σεπτεµβρίου του 1950. Σπούδασε στη Ξενοδοχειακή Σχολή της Λάρνακας και ακολούθως µετέβη στη Γερµανία, για να σπουδάσει Business. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, τις οποίες δεν ολοκλήρωσε ποτέ, εργαζόταν ως part-timer στα McDonald’s, κάτι το οποίο ήταν η αφετηρία, για να φέρει την πολυεθνική στην κυπριακή αγορά. Έχει τρία παιδιά, τα οποία εργάζονται στην επιχείρηση του, και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται µε το κυνήγι.

 

31. ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΟΜΙΛΟΥ VOICE LA MODE

Σπούδασε οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο του Essex και κατέχει µεταπτυχιακό από το City University του Λονδίνου. Εργάστηκε στο Marks & Spencer στο Λονδίνο. Με την επιστροφή της στην Κύπρο το 1981, εντάχθηκε στο δυναµικό του Οµίλου Voici La Mode. Από το 1990 µέχρι σήµερα κατέχει τη θέση της Διευθύνουσας Συµβούλου σε Κύπρο και Ρουµανία, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Το 2015 βραβεύθηκε από τα ΚΕΒΕ Business Leaders Awards.

 

32. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΗΝΑΪΔΗΣ: CEO HENKEL ΚΥΠΡΟΥ

Από την 1η Απριλίου 2015 ο Φίλιππος Μηναΐδης ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συµβούλου στη Henkel Ελλάδος και Κύπρου. Η διεύρυνση αυτών των αρµοδιοτήτων είναι επιπλέον των καθηκόντων του στη Γενική Διεύθυνση του Τοµέα Beauty Care Retail (Καλλυντικών Εµπορίου), σε Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο. Ο Φίλιππος Μηναΐδης ξεκίνησε την καριέρα του στη Henkel Ελλάδος το 1996, αναλαµβάνοντας σηµαντικές θέσεις ευθύνης στις Διευθύνσεις Πωλήσεων και Marketing σε όλες τις εταιρείες του ελληνικού οµίλου.

 

33. ΠΑΡΙΣ ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ: CEO CYPRUS PHARMACEUTICAL ORGANIZATION LTD

Ο Οργανισµός ιδρύθηκε το 1928 και λειτούργησε για πολλά χρόνια ως C. A. Papaellinas & Co., υπό την επωνυµία του ιδρυτή του, Κώστα Α. Παπαέλληνα. Το 1952 τον διαδέχθηκε ο Cyprus Pharmaceutical Organization Limited, εν συντοµία CPO, που είναι η κύρια εµπορική εταιρεία του Οµίλου σήµερα. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Οµίλου είναι χωρισµένο ανάµεσα στους Πάρι και Θάνο Παπαέλληνα, τους Διευθύνοντες Συµβούλους των κυπριακών και ελληνικών επιχειρήσεων, αντίστοιχα. Ο Όµιλος αποτελεί σήµερα µία από τις ισχυρότερες εµπορικές οντότητες στην Κύπρο, µε συνδυασµένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα €80 εκατ. και πέραν των 400 υπαλλήλων. Ο Διευθύνων Σύµβουλος Πάρις Παπαέλληνας βραβεύθηκε από το ΚΕΒΕ ως κορυφαίος επιχειρηµατίας στον τοµέα του εµπορίου για το 2014 (Business Leader Award). Τα ενδιαφέροντά του δεν περιορίζονται µόνο στον επιχειρηµατικό κόσµο, καθώς είναι και Πρόεδρος του ΔΣ του Κεραυνού Στροβόλου.

 

34. NEBOJSA ΠΕΤΡΙΔΗΣ: CEO ΟΜΙΛΟΥ FF GROUP

Ο κ. Πετρίδης προέρχεται από τη Shiseido Κύπρου και ανέλαβε τον νέο του ρόλο σε συνέχεια της εξαγοράς της Shiseido Hellas τον Αύγουστο 2015 από τον Όµιλο FF Group. Μέσω των καναλιών της Folli Follie και της Shiseido στην Κύπρο, αλλά και µέσω χονδρικής διεθνώς αναγνωρισµένων fashion brands, όπως Juicy Couture, Ted Baker, Villebrequin, ο Όµιλος FF Group µε την καθοδήγηση του κ. Πετρίδη στοχεύει στη συνέχιση της διεθνούς δυναµικής του πορείας αλλά και στην ενδυνάµωση της παρουσίας του στην τοπική αγορά.

 

35. ΒΑΣΣΟΣ Κ. ΗΛΙΑΔΗΣ: CEO VASSOS ELIADES LTD

Ο Βάσσος Κ. Ηλιάδης γεννήθηκε το 1976 στη Λευκωσία. Σπούδασε αρχικά BSc Economics στο London School of Εconomics και ακολούθως απέκτησε MSc Finance από το Imperial College. Από το 2003 µέχρι το 2006, εργάστηκε και ως Brand Manager στη Nestlé Hellas, ενώ το 2007 µεταπήδησε στη Vassos Eliades Ltd. Κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συµβούλου της εταιρείας από το 2011, βοηθώντας υπό την καθοδήγησή του την παιρεταίρω ανάπτυξη της εταιρείας.

 

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

36. ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ: ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ (ΑΝΑΕΔ) ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΩΝ ΧΡΕΗ CEO, CYTA

Διορίστηκε στη θέση του Αναπληρωτή Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Cyta τον Μάρτιο 2015. Προηγουµένως ηγήθηκε των Ανωτέρων Διευθύνσεων, Μάρκετινγκ, Πωλήσεων, Δικτύων και Τεχνολογίας, στο ανώτατο επίπεδο. Διετέλεσε, επίσης, Γενικός Διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής, Cyta Ελλάδος, την κρίσιµη περίοδο της έναρξης των δραστηριοτήτων και της επιχειρησιακής ανάπτυξης που ακολούθησε, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα, βέλτιστη απόδοση του κόστους των δικτυακών υποδοµών. Η ηγετική του φυσιογνωµία έπαιξε καθοριστικό ρόλο, για να καταστεί η εταιρεία µια υπολογίσιµη δύναµη στην ελλαδική αγορά, πετυχαίνοντας να διακριθεί για την τεχνολογική ικανότητά της σε VDSL δίκτυα νέας γενιάς. Είναι διπλωµατούχος µηχανικός µε πτυχίο στο Communication Engineering και µεταπτυχιακά στο Telecommunication Systems (MSc) και στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων (MBA). Πέραν της ευρείας ακαδηµαϊκής κατάρτισης, διαθέτει µεγάλη εµπειρία σε θέµατα οργάνωσης, εξυπηρέτησης πελατών και εµπορικής στρατηγικής. Κατά την πολυετή υπηρεσία του στον Οργανισµό, ανέλαβε µε επιτυχία και διαπραγµατεύθηκε στρατηγικές συνεργασίες, ενώ υπήρξε από τους πρωτεργάτες για την προώθηση και εφαρµογή προγραµµάτων που προάγουν την ποιότητα και τη συνεχή βελτίωση.

 

37. VICTOR KISLYI: CEO WARGAMING PUBLIC COMPANY

Λευκορώσος στην καταγωγή, ο οποίος ανακηρύχτηκε Person of the Year 2012 από την ιστοσελίδα GamesIndustry International. Είναι ο εµπνευστής του παιχνιδιού Massive Assault Series και ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας Wargaming. Συγκεκριµένα, ίδρυσε την εταιρεία το 1998 µαζί µε τα αδέλφια του. H Wargaming είναι σήµερα µεγαλοµέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, ελέγχοντας ποσοστό κοντά στο 25%.

 

38. ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΕΙΡΗΝΑΡΧΟΣ: CEO LOGICOM

Γεννήθηκε στο χωριό Αγρός στις 4 Μαΐου 1958. Φοίτησε στο Πανεπιστήµιο της Στοκχόλµης και έλαβε δίπλωµα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων. Ακολούθως παρακολούθησε µεταπτυχιακά στο ίδιο πανεπιστήµιο στον κλάδο των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η επαγγελµατική του ζωή άρχισε το 1983 στην εταιρεία Word Processing Centre (WPC). Το 1985 έγινε συνέταιρος στην εταιρεία αυτή µέχρι και το 1992. Το 1986 ίδρυσε την Logicom Limited µαζί µε τον κ. Μιχάλη Μιχαηλίδη της εταιρείας WPC. Η Logicom Limited από το 1986 µέχρι το 1992 ασχολείτο αποκλειστικά µε την εκπαίδευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το 1992 απεχώρησε από συνέταιρος της WPC και απέκτησε εξ ολοκλήρου την ιδιοκτησία και τον πλήρη έλεγχο της Εταιρείας.

 

39. ΕΡΜΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: CEO PRIMETEL

Ο κ. Ερµής Στεφάνου είναι κάτοχος πτυχίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Wharton School of Business-University Pennsylvania της Αµερικής. Έχει εργαστεί σε διάφορες οικογενειακές επιχειρήσεις, των οποίων ηγείται από το 1987 από τη θέση του Διευθύνοντος Συµβούλου. Έχει σηµαντική πείρα σε διάφορους τοµείς που περιλαµβάνουν τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία, εµπόριο, κατασκευές, ναυτιλιακά, τουρισµό, ξενοδοχεία και άλλα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Σήµερα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συµβούλου της Primetel, η οποία αποτελεί έναν ισχυρό παίκτη στις ευρυζωνικές συνδέσεις και κατέχει την τρίτη άδεια κινητής τηλεφωνίας που παραχώρησε η κυβέρνηση.

 

40. ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΙΑΚΟΛΑΣ: CEO CABLENET

Όλα άρχισαν το 2000, όταν µε δύο συνεργάτες του και µια µικρή εταιρεία προσέφερε υπηρεσίες ασύρµατης σύνδεσης σε εταιρείες. Από αυτήν τη µικρή σπίθα, το 2006 προχώρησε στην εξαγορά της Cablenet, αφού συνειδητοποίησε πως η ασύρµατη τεχνολογία για σκοπούς πρόσβασης, δεν ήταν τόσο χρήσιµη, όσο ένα πραγµατικό ενσύρµατο δίκτυο. Η συνολική αρχική επένδυση, για να φθάσει σε σηµείο να νιώθει ότι έχει µια αξιόλογη εταιρεία µέχρι το 2009 ξεπέρασε τα €40 εκατ. Σήµερα ο Νικόλας Σιακόλας µπορεί να υπερηφανεύεται ότι ηγείται µιας εταιρείας που αποτελεί ισχυρό παίκτη στην κατηγορία του 4-play. Πριν από την Cablenet ασχολείτο κυρίως µε τις επιχειρήσεις της οικογένειάς του στον τοµέα της ανάπτυξης ακινήτων.

 

41. PHILIP VAN DALSEN: CEO ΜΤΝ ΚΥΠΡΟΥ

Διορίστηκε στη θέση αυτή τον Μάρτιο του 2012. Κατέχει πτυχίο νοµικών από το University of Leyden της Ολλανδίας και ξεκίνησε την καριέρα του στον τοµέα των τηλεπικοινωνιών το 2000 στην εταιρεία Sonera Telecom από τη θέση του business director. Έπειτα εργάστηκε στη Celtel και στην Digicel. Στο διάστηµα της ηγεσίας του στην ΜΤΝ, η εταιρεία κατάφερε, µεταξύ άλλων, να αυξήσει το µερίδιο αγοράς της στην Κύπρο.

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

42. ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: CEO ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

Ο κ. Αντώνιος Αντωνίου γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1954. Σπούδασε στο Πανεπιστήµιο του Λονδίνου, όπου απέκτησε πτυχίο Bsc (Hons) στη Βιολογία, καθώς και µεταπτυχιακό δίπλωµα στην Επιστήµη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Postgraduate Diploma in Computer Science). Εργάστηκε για 5 χρόνια ως Βιοχηµικός/Μικροβιολόγος στο Πανεπιστήµιο του Λονδίνου και µετά για 3 χρόνια ως Αναλυτής Συστηµάτων στην British Gas, επίσης, στο Λονδίνο. Το 1983 υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της εταιρείας ΑΜΕΡ, όπου διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής µέχρι το 1998. Από το 1998 µέχρι το 2006 διετέλεσε Senior Vice President (Operations and Systems) της Nielsen στην Ευρώπη και µέλος του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Διοικητικού Συµβουλίου της εταιρείας Nielsen. Από τον Φεβρουάριο του έτους 2008 διατελεί Εκτελεστικός Πρόεδρος της Τσιµεντοποιίας Βασιλικού Δηµόσια Εταιρεία Λτδ.

 

43. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΤΤΑΣ: ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ CEO MEDOCHEMIE

Ο Δρ Ανδρέας Πίττας σπούδασε Ιατρική στο Γκρατς της Αυστρίας και του απονεµήθηκε o τίτλος του Ιατρού το 1968 από το Πανεπιστήµιο του Karl-Franz. Αργότερα συνέχισε τις µελέτες σε θέµατα φαρµακολογίας, µάρκετινγκ και διοίκησης επιχειρήσεων. Ίδρυσε την Medochemie Ltd, το 1976, µια φαρµακευτική εταιρεία παραγωγής γενόσηµων φαρµάκων µε σκοπό την παροχή προσιτής και υψηλής ποιότητας φαρµακευτικής αγωγής για κάθε άνθρωπο σε όλο τον κόσµο. Σαράντα χρόνια αργότερα, η Εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και διαθέτει ένα αξιοζήλευτο χαρτοφυλάκιο προϊόντων γενικής χρήσης υψηλής ποιότητας. Ο Δρ Ανδρέας Πίττας κατέχει εξέχουσες θέσεις σε διακεκριµένους οργανισµούς, όπως η Βρετανική Ένωση Φαρµάκων, η Σχολή Φαρµακευτικής Ιατρικής του Royal College of Physicians (UK), το Διεθνές Ινστιτούτο Διοίκησης Κύπρου, το Ινστιτούτο Κύπρου (Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής - Θεµατοφύλακας) και το Κυπριακό Ίδρυµα Ερευνών και Εκπαίδευσης (CYP). Διετέλεσε Πρόεδρος της Οµοσπονδίας Εργοδοτών και Βιοµηχάνων (ΟΕΒ) από το 1996 µέχρι το 2000 και από το 2006 µέχρι το 2010.

 

44. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΤΤΙΧΗΣ: CEO REMEDICA

Γιος του ιδρυτή της Remedica, Χριστάκη Παττίχη, o Xαράλαµπος Παττίχης κατέχει από το 2006 τη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή και από το 2016 είναι και ο Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της φαρμακοβιομηχανίας αυτής, η οποία πραγματοποιεί εξαγωγές σε πέραν από 100 χώρες. Σε αυτόν πιστώνεται η πώληση της εταιρείας στη διεθνή εταιρεία Ascendis Health, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική. Ο Xαράλαµπος Παττίχης έχει τρία πτυχία από πανεπιστήμια του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο (B.Sc. στη Χημεία με Διοικητικές Σπουδές, M.Sc. στη Φαρμακευτική Τεχνολογία και MBA). Διαθέτει πέραν των 25 χρόνων πείρα στη φαρμακοβιομηχανία έχοντας εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες όπως παραγωγή, ανάπτυξη προϊόντων, διασφάλιση ποιότητας, Business Development, πωλήσεις κλπ.

Έχει αναδιοργανώσει την Remedica δημιουργώντας μια μοντέρνα και πιο αποτελεσματική δομή και συνέβαλε ενεργά στη μεταμόρφωση της από ένα μικρό οργανισμό στο τι είναι σήμερα, με την επιπλέον επιβράβευση 8 Βραβείων Εξαγωγών, το Βραβείο Ποιότητας και άλλες διακρίσεις.  Υπό την διοίκηση του η Remedica επέκτεινε σημαντικά τις ενέργειες της και στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που τώρα επεκτείνεται και καλύπτει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και έχει αναβαθμίσει την κοινωνική και φιλανθρωπική της παρουσία που συμπεριλαμβάνει δωρεές φαρμάκων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις σε πολλές χώρες, αιμοδοσίες, οικονομική στήριξη φιλανθρωπικών και άλλων οργανώσεων κλπ. o Χαράλαµπος Παττίχης είναι ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακοβιομηχανιών της Κύπρου (Cy.Pha.M.A) και υπηρέτησε και σε πόστα εκτός Remedica όπως Διοικητικός Σύμβουλος γνωστού χρηματοδοτικού οργανισμού, Προέδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Λεμεσού, και τώρα Αντιπρόεδρος Βιομηχανίας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού. Το 2016 του απονεμήθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο το βραβείο “Business Leader of the Year” στη βιομηχανία, το 2017 πήρε το βραβείο CEO Award από το περιοδικό  Finance Monthly Magazine και πρόσφατα το βραβείο “Best CEO- Pharmaceutical Industry-Europe”.

 

45. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΥΔΑΣ: CEO HELLENIC COPPER MINES LTD

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1951. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυµνάσιο, φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο µε υποτροφία του Ιδρύµατος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στη σχολή Χηµικών Μηχανικών, Τµήµα Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών, από την οποία αποφοίτησε µε διάφορες διακρίσεις. Αργότερα, απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωµα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Στα πρώτα στάδια της σταδιοδροµίας του εργάστηκε σε εταιρείες του Συγκροτήµατος της ΕΜΕ, σε διάφορες θέσεις συµπεριλαµβανοµένης της θέσης του Γενικού Διευθυντού και του Διοικητικού Συµβούλου. Αργότερα, υπήρξε ο βασικός συντελεστής της δηµιουργίας της σύγχρονης µεταλλευτικής και µεταλλουργικής εταιρείας Hellenic Copper Mines Ltd, την οποία διευθύνει από τη δηµιουργία της τα τελευταία 20 χρόνια.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

46. ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΛΟΪΖΟΥ: CEO ΟΜΙΛΟΥ LOUIS

Ο Κωστάκης Λοΐζου γεννήθηκε στη Λεµεσό το 1944, όταν ο όµιλος Louis διένυε το ένατο έτος της ύπαρξής του. Εστάλη από τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία στην Αθήνα, όπου και αποφοίτησε από το Αµερικανικό Κολέγιο. Στη συνέχεια σπούδασε Οικονοµικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Λονδίνο και στη Γενεύη. Ως εκτελεστικός πρόεδρος του οµίλου Louis ο κ. Λοΐζου ανέλαβε θέση σε τουλάχιστον δέκα διοικητικά συµβούλια θεσµών και αρχών της Κυπριακής Δηµοκρατίας (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Κυπριακό Διυλιστήριο, Κυπριακό Ναυτικό Συµβούλιο κ.ά.), ενώ από το 1989 είναι επίτιµος γενικός πρόξενος της Ουγγαρίας.

 

47. ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: CEO HERMES AIRPORTS

Η Ελένη Καλογήρου είναι η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports, από τον Μάιο του 2016. Προηγουµένως είχε διατελέσει Ανώτατη Οικονοµική Διευθύντρια και Εκτελεστική Διευθύντρια Ελέγχου Εργασιών από το 2014 που ξεκίνησε να εργάζεται για την εταιρεία. Διαθέτει πέραν των 25 χρόνων επαγγελµατικής εµπειρίας, κυρίως στον κλάδο των αεροµεταφορών, αφού διετέλεσε Ανώτατη Οικονοµική Διευθύντρια και µεταγενέστερα Αναπληρώτρια Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια των Κυπριακών Αερογραµµών. Διαθέτει, επίσης, εµπειρία στον τοµέα ανάπτυξης ακινήτων, καθώς και στο λογιστικό επάγγελµα, έχοντας εργαστεί στην KPMG τόσο στην Κύπρο όσο και στο Λονδίνο. Είναι µέλος του Ινστιτούτου Εγκεκριµένων Λογιστών της Αγγλίας και Ουαλίας (ICAEW) και του Συνδέσµου Εγκεκριµένων Λογιστών Κύπρου. Είναι κάτοχος πτυχίου και µεταπτυχιακού διπλώµατος στα Οικονοµικά από το Πανεπιστήµιο του Cambridge.

 

48. ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΝΤΩΚΗ: CEO ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΡΑΝΤΩΚΗ

Είναι η Εκτελεστική Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύµβουλος του Οµίλου Εταιρειών Καραντώκη, που περιλαµβάνει την Εργοληπτική Εταιρεία Medcon Construction Ltd και την Churchill Hotel Management Ltd, που ασχολείται µε τη λειτουργία ξενοδοχείων που ανήκουν στον όµιλο (Crowne Plaza Limassol) και αριθµό Εταιρειών που ασχολούνται µε την Ανάπτυξη και Διαχείριση Ακινήτων. Είναι µέλος του Δ.Σ. και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οµοσπονδίας Εργοδοτών και Βιοµηχάνων (ΟΕΒ). Έχει, επίσης, διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ) και µέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Διετέλεσε, ακόµη, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ, µέλος του Συµβουλίου του Εθνικού Μηχανισµού για τα Δικαιώµατα της Γυναίκας (Υπουργείο Δικαιοσύνης) και τέλος είναι ένα από τα ιδρυτικά µέλη της Κυπριακής Οµοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηµατιών Επαγγελµατιών (ΚΟΓΕΕ).

 

49. ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΟΥΣΚΗΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO MUSKITA HOTELS

Γεννήθηκε το 1964 στη Λεµεσό. Μεγάλωσε στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και πήγε σχολείο στην Α’ Αστική Σχολή Λεµεσού. Όταν η οικογένεια µετακόµισε στην Αγία Ζώνη, συνέχισε στο Λανίτειο Δηµοτικό και Γυµνάσιο. Σπούδασε Μarketing and Μanagement στην Αµερική, µε σκοπό να µπει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά εργαζόταν και στο εργοστάσιο τα καλοκαίρια. Όµως, όταν επέστρεψε το 1989 στην Κύπρο, όντας ο δεύτερος γιος, αισθάνθηκε ότι έπρεπε να επεκταθούν και σε άλλους τοµείς, αφού ο πατέρας και ο µεγάλος αδερφός ήταν ήδη στη διοίκηση του εργοστασίου. Αυτό ήταν η αφετηρία για τη δηµιουργία του Four Seasons που ανήκει στην ελίτ των κυπριακών ξενοδοχείων, ενώ στην κατοχή του ανήκουν και άλλες ξενοδοχειακές µονάδες.

 

50. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: CEO CONSTANTINOU BROS HOTELS

Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών της Constantinou Bros Hotels Public Company Ltd. Το 1977, ίδρυσε µαζί µε τον αδελφό του Αγαθοκλή Κωνσταντίνου, την εταιρεία A.C. Grapex (Dealers & Exporters) Limited µε κύρια δραστηριότητα την εξαγωγή κυπριακών σταφυλιών. Το 1979 τα δύο αδέλφια ίδρυσαν την A&A Constantinou Bros Limited. H εταιρεία ασχολείτο αρχικά µε την ανοικοδόµηση και διεύθυνση διαµερισµάτων του συγκροτήµατος Αδελφοί Κωνσταντίνου. Στη συνέχεια και µε την εξέλιξη του συγκροτήµατος στον τοµέα των ξενοδοχείων οι δραστηριότητες της A & A Constantinou Bros Limited επικεντρώθηκαν στην τροφοδοσία των τεσσάρων ξενοδοχείων του συγκροτήµατος. Το 1989 ίδρυσαν την Constantinou Bros Hotels Limited, η οποία µετατράπηκε σε δηµόσια εταιρεία, µετονοµάστηκε σε Constantinou Bros Hotels Public Company Limited και εισήχθη στο Χρηµατιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συµβούλου της Εταιρείας και είναι κύριος µέτοχος µε ποσοστό συµµετοχής στο µετοχικό της κεφάλαιο 86,87%.

 

51. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΜΟΝΤΑΝΗΣ: CEO M.M. MAKRONISOS MARINA

LTD ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΡΑΜΟΝΤΑΝΗ

Γεννήθηκε στην Αµµόχωστο, αλλά µεγάλωσε στη Λευκωσία. Φοίτησε στο Γυµνάσιο Ακρόπολης, ενώ ακολούθως σπούδασε στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήµιο New Hampshire στο Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών. Μαζί µε τον πατέρα του Γεράσιµο Καραµοντάνη, έτρεχε από το 2000 το έργο της Μαρίνας Αγίας Νάπας, στο οποίο είναι Διευθύνων Σύµβουλος. Το έργο αναµένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Η οικογένεια Καραµοντάνη –να σηµειωθεί– ελέγχει το 20% του µετοχικού κεφαλαίου της Μαρίνας Αγίας Νάπας, για την οποία στόχος είναι όπως καταστεί στολίδι της Ανατολικής Μεσογείου.

 

52. AΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: CEO ΜΑΡΙΝΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης είναι ο Διευθύνων Σύµβουλος της Μαρίνας Λεµεσού, ενός έργου που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της πόλης. Για περισσότερα από οκτώ χρόνια, το Έργο χαράζει τη δική του επιτυχηµένη πορεία όχι µόνο ως η πρώτη µαρίνα στην Κύπρο µε δυνατότητα ελλιµενισµού superyacht, αλλά και ως η µοναδική µαρίνα του νησιού βραβευµένη µε τις διακρίσεις ποιότητας «Blue Flag» και «5 Gold Anchor». Αψηφώντας κάθε δυσκολία, η Μαρίνα Λεµεσού κατάφερε να προσφέρει ένα µοναδικό οικιστικό προϊόν, προσελκύοντας αγοραστές πέραν των 30 εθνικοτήτων.

 

ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

53. CRAIG BALLANTYNE: CEO CITY OF DREAMS MEDITERRANEAN

Διαθέτει πλούσια εµπειρία, 40 χρόνων στον διεθνή χώρο του καζίνου και της διασκέδασης. Προτού αναλάβει τα καθήκοντα του Property President στο City of Dreams Mediterranean, διετέλεσε Chief Operating Officer στο Russian Operations of Summit Ascent, ενώ είχε αναλάβει, επίσης, γενικός διευθυντής της εταιρείας G1 Entertainment Limited Liability Company στην οποία η Summit Ascent κατέχει ποσοστό µετοχικού κεφαλαίου 60% από τον Νοέµβριο του 2014. Ο κ. Ballantyne εργοδοτήθηκε στο Ladbrokes plc το 1972, όπου προήχθη σε διευθυντή καζίνου µετά από τέσσερα χρόνια. Από το 1979 και έπειτα κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή σε διάφορα καζίνα των εταιρειών Ladbrokes plc και Stakis Casinos. Από το 1990, υπήρξε διευθυντής καζίνου και θερέτρων σε διάφορες χώρες. Αποφοίτησε από το Morgan Academy το 1969 και συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Dundee College of Commerce του Η.Β.

 

54. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΤΡΑΡΗΣ: CEO ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Δηµήτρης Αλετράρης ξεκίνησε την καριέρα του το 1992 στον ελεγκτικό οίκο KPMG του Λονδίνου, ενώ αργότερα µετακινήθηκε στην έδρα της KPMG στην Κύπρο. Την περίοδο 2004-2012 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της GP Reinsurance Co Ltd, ενώ προηγουµένως είχε εργαστεί ως Οικονοµικός Διευθυντής στις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και στην Παγκυπριακή Ασφαλιστική. Κατέχει πτυχίο Οικονοµικών από το London School of Economics, ενώ παράλληλα είναι ορκωτός εγκεκριµένος λογιστής. Διαθέτει πολυετή πείρα στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων. Από την 1η Σεπτεµβρίου του 2014 κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συµβούλου της ΟΠΑΠ Κύπρου.

 

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ

55. ΝΤΙΝΟΣ ΛΕΥΚΑΡΙΤΗΣ: CEO PETROLINA HOLDINGS

Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Εµπορικό Λύκειο Λάρνακας, σπούδασε Business Studies στο Λονδίνο µέχρι το 1973 και ακολούθως ξεκίνησε την επαγγελµατική του σταδιοδροµία στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Το 1974 ανέλαβε ουσιαστικό ρόλο στις ναυτιλιακές εργασίες του Οµίλου, αρχικά από το γραφείο του Συγκροτήµατος στο Λονδίνο, όπου και απέκτησε σηµαντικές εµπειρίες στον τοµέα ασφαλίσεων και ναυλώσεων πλοίων. Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1977 συνέχισε να εργάζεται στον τοµέα ναυσιπλοΐας, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε και µε την οικονοµική διαχείριση του Οµίλου. Από το 1982 µέχρι το 1994 ήταν διευθυντής της εταιρείας Petrolina A.E. στην Ελλάδα. Σήµερα, συνεχίζει να ασχολείται µε τη ναυσιπλοΐα, τις ασφάλειες και την οικονοµική διαχείριση του Συγκροτήµατος από τη θέση του Εκτελεστικού Διευθύνοντος Συµβούλου. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος του αθλητικού σωµατείου ΑΕΚ Λάρνακας.

 

56. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΣ: CEO ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

Κατέχει από την 1η Ιουλίου του 2015 τη θέση του CEO στα Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου. Είναι Διπλωµατούχος Μηχανολόγος Μηχανικός και κατά την πολυετή επαγγελµατική του πορεία εργάσθηκε σε µεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στην Κύπρο. Κατείχε τη θέση του Διευθυντή Εγκαταστάσεων Λάρνακας στη Mobil Oil Κύπρου, τη θέση του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών και στη συνέχεια του Assets Manager στην ΒΡ Κύπρου. Από το 2003 κατείχε τη θέση του Ανώτερου Διευθυντή Επιχειρησιακής Ανάπτυξης & Ανάπτυξης Δικτύου Πρατηρίων στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ, και ταυτόχρονα υπηρέτησε στη θέση του Διευθυντή Λιανικών και Βιοµηχανικών Πωλήσεων για δύο χρόνια. Πριν αναλάβει τα σηµερινά του καθήκοντα κατείχε τη θέση του Διευθυντή Επιχειρησιακής & Λειτουργικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ.

 

57. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΥ: CEO STAROIL

Γεννήθηκε στην Έγκωµη Λευκωσίας το 1947. Σπούδασε Μηχανολογία στο Πανεπιστήµιο του Surrey στην Αγγλία µε ειδίκευση στην Οικονοµία και τον Βιοµηχανικό Νόµο και ακολούθως επέστρεψε στην Κύπρο, όπου και εργοδοτήθηκε από την εταιρεία SHELL. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις και βαθµίδες των Πολυεθνικών SHELL και BP τόσο στην Κύπρο όσο και στα κεντρικά γραφεία των Εταιρειών στην Αθήνα και στο Λονδίνο και το 1995 προήχθη στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συµβούλου της BP Κύπρου, όπου υπηρέτησε µέχρι το 2002. Από το 2003 ανέλαβε µη Εκτελεστικός Πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας ΒΡ Ανατολικής Μεσογείου. Το 1977, ίδρυσε βιοτεχνία κατασκευής πινέλων και ρολών µε την επωνυµία PETΑ, η οποία σήµερα διαθέτει 2 εργοστάσια, στην Κύπρο και στην Ιορδανία, µε εξαγωγές σε 15 χώρες. Το 2007 προχώρησε στην ίδρυση ιδιόκτητης Εταιρείας Πετρελαιοειδών, της STAROIL, που ειδικεύεται στη διανοµή καυσίµων σε εµπορικούς καταναλωτές και νοικοκυριά και πρόσφατα προχώρησε στη δηµιουργία ιδιόκτητων πρατηρίων καυσίµων.

 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

58. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ: CEO TOTOTHEO MARITIME

Είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη µέλος του Συµβουλίου Διευθυντών του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιµελητηρίου. Από το 2011 µέχρι πρόσφατα ήταν Πρόεδρος της WISTA Cyprus (Women’s International Shipping & Trading Association) και εµπορική και γενική διευθύντρια του Tototheo Group από το 2005. Πρόσφατα εξελέγη Πρόεδρος της διεθνούς WISTA, ενώ είναι παράλληλα και µέλος του ΔΣ του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιµελητηρίου. Το 2015 τιµήθηκε µε το βραβείο της κορυφαίας Επαγγελµατία και µε το 9ο εθνικό βραβείο Γυναίκας Επιχειρηµατία.

 

59. ΗEINRICH SCHOELLER: CEO COLUMBIA SHIPMANAGEMENT

Ο κ. Heinrich Leopold Felix Schoeller ίδρυσε την Schoeller Holdings Ltd το 1978 και είναι επίσης πρόεδρος του Διοικητικού Συµβουλίου. Διετέλεσε Διευθύνων Σύµβουλος της Hanseatic Shipmanagement Ltd από το 1972 έως το 1976. Διετέλεσε Τεχνικός Διευθυντής της Christian F. Ahrenkiel GmbH από το 1977 έως το 1981 και υπηρέτησε ως Διευθυντής από το 1970 έως το 1972. Σήµερα εργάζεται ως Πρόεδρος της Columbia Shipmanagement Ltd. και της Bengal Tiger Line. Ο κ. Schoeller τιµήθηκε µε το Κυπριακό Ναυτικό Βραβείο το 2005 από την κυβέρνηση της Κύπρου για τη συµβολή του στην κυπριακή ναυτιλιακή βιοµηχανία. Η εταιρεία του διαχειρίζεται πάνω από 360 σκάφη και διαθέτει πάνω από 14.500 εργαζοµένους σε όλο τον κόσµο. Οι βασικές υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων της Columbia βρίσκoνται στη Λεµεσό, το Αµβούργο και τη Σιγκαπούρη, ενώ υπάρχουν και δύο συνδεδεµένα γραφεία σε Elsfleth και Αθήνα.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

60. ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛΑΣ: CEO ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ

Ο Δρ Νίκος Μιχαηλάς γεννήθηκε στην Αµµόχωστο το 1972. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήµιο του Nottingham (BSc Industrial Economics with Accounting) και από το Manchester Business School αποκτώντας διδακτορικό στα χρηµατοοικονοµικά (Ph.D. Financial Economics). Από το 1997 µέχρι το 2000 διατέλεσε καθηγητής-ερευνητής στα χρηµατοοικονοµικά στο Manchester Business School. Από το 2000 µέχρι το 2005 εργάστηκε στη Λευκόνοικο Χρηµατιστηριακή Λτδ ως Διευθυντής Υπηρεσιών. Από τον Οκτώβριο του 2005 εργάζεται στην εταιρεία Δήµητρα Επενδυτική Δηµόσια Λτδ ως Γενικός Διευθυντής και από τον Σεπτέµβριο του 2013 ως Διευθύνων Σύµβουλος. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσµου Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και Αµοιβαίων Κεφαλαίων και συµµετέχει στα διοικητικά συµβούλια άλλων δηµοσίων και ιδιωτικών εταιρειών. Πρόσφατα διορίστηκε από το Υπουργικό Συµβούλιο ως µέλος του ΔΣ του Invest Cyprus. CT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ