Μ. Κληρίδης: Αν κληθώ θα πω τους λόγους αποχώρησης μου από τη ΣΚΤ 

Στο οικονομικό ένθετο του Capital Today και τον δημοσιογράφο Σωκράτη Ιωακείμ μίλησε ο Μάριος Κληρίδης, τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για τα όσα συμβαίνουν στον Συνεργατισμό.

Ερωτηθείς εάν μπόρεσε να προβλέψει «τι ερχόταν» στον Συνεργατισμό και για αυτό αποχώρησε ο κ. Κληρίδης είπε ότι για να φύγει υπήρχαν κάποιοι λόγοι, τους οποίους αν ζητηθεί από την ερευνητική επιτροπή θα τους καταθέσει.

Ερωτηθείς επίσης πόσο διαφορετικό ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Συνεργατισμός συγκριτικά με άλλες τράπεζες, ανέφερε ότι η διαφορετικότητα του Συνεργατισμού ήταν πρώτον ότι τα προβληματικά του δάνεια ήταν τα δάνεια των νοικοκυριών, σπουδαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια με τα περισσότερα να έχουν εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Δάνεια που σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εκποιηθούν.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του νυν Γενικού Διευθυντή ότι «για να προχωρούσαμε όπως θα θέλαμε, θα έπρεπε να κάνουμε 1000 εκποιήσεις τον μήνα», ο κ. Κληρίδης είπε ότι τα προβλήματα είναι δυο: αν δεν προχωρήσεις δίνεις και το κίνητρο σε οποιονδήποτε άλλον να έρθει να πει εγώ γιατί πληρώνω;, άρα θα μεγαλώσει το πρόβλημα. Το δεύτερο, πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη είναι ότι όταν έχεις τόσο ψηλά δάνεια τα οποία όμως μέσα στους λογαριασμούς δείχνεις ότι είναι εισπράξιμα μέσω εκποίησης δεν μπορείς από την άλλη στην πράξη να μην το κάνεις γιατί θα έρθει και ο επόπτης και θα σου πει τι κάνεις;

Σε ότι αφορά εάν η Βουλή και η Κυβέρνηση φέρουν ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα μετά και την ψήφιση από την Βουλή είπε ότι υπάρχει μια δυσκαμψία στο σύστημα. Ωστόσο, όπως είπε υπάρχει και μια δυσκαμψία και δυστοκία  στις αρχικές διαδικασίες .

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ