Χ. Ταβέλης: Ποιος ο ρόλος του σημερινού Οικονομικού Διευθυντή

Στο στούντιο του SIGMA και το οικονομικό ένθετο Capital Today με τον Σωκράτη Ιωακείμ βρέθηκε ο Χρίστος Ταβέλης, CFO της DELOITTE Κύπρου ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του οικονομικού διευθυντή σε μια επιχείρηση καθώς και για την ανάγκη δημιουργίας  και ο ρόλος της επιτροπής οικονομικών διευθυντών του ΣΕΛ. 

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα 

Την ίδια ώρα, ο κ. Ταβέλης μίλησε για το μεγάλο CFO Event που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και ποιος ο σκοπός του συνεδρίου. 
Όσον αφορά τον ρόλο ενός οικονομικού διευθυντή σε μια επιχείρηση ο κ. Ταβέλης ανέφερε ότι παραδοσιακά αυτός ο ρόλος είχε να κάνει με την διασφάλιση των βιβλίων της εταιρείας, με την διαχείριση της ρευστότητας, με την διαχείριση άλλων χρηματοοικονομικών λειτουργικών θεμάτων του οργανισμού. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, στην σημερινή πραγματικότητα ο οικονομικός διευθυντής έχει να χειριστεί έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και αυξημένη πίεση εξαιτίας της ψηφιοποιημένης τεχνολογίας.

Την ίδια ώρα, οι οικονομικοί διευθυντές έχουν να αντιμετωπίσουν εξονυχιστικούς ελέγχους οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς καθώς και την αβεβαιότητα της αγοράς. 

Όλα αυτά όπως είπε, προωθούν τον ρόλο του οικονομικού διευθυντή να μετεξελιχτεί αφού ο σημερινός οικονομικός διευθυντής πρέπει να είναι σε θέση να συνδράμει στο στρατηγικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του οργανισμού, να κατανοεί τα δεδομένα της αγοράς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την αξία του οργανισμού, πρέπει να έχει τους μηχανισμούς να αναλύει τον μεγάλο όγκο των δεδομένων και να τους μετατρέπει σε χρήσιμες πληροφορίες για σκοπούς reporting, καθώς και να εμπλέκεται ενεργά στην τεχνολογική αναβάθμιση του οργανισμού. 

Ερωτηθείς για την Επιτροπή Οικονομικών Διευθυντών του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ο κ. Ταβέλης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος πριν από τρία χρόνια πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει μια επιτροπή κάτω από την αιγίδα του που θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα που απασχολούν τους Οικονομικούς Διευθυντές. 

Μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Επιτροπής είπε ο κ. Ταβέλης, είναι και η διοργάνωση των σεμιναρίων και συνεδρίων των οποίων τα θέματα αφορούν κυρίως Οικονομικούς Διευθυντές. 

Όσον αφορά το CFO Event που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο την Τετάρτη 23 Μαΐου στο Amathus Hotel στην Λεμεσό ο κ. Ταβέλης είπε ότι το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Λογιστών σε συνεργασία με την WorldTrade Center και με χορηγό επικοινωνίας το έντυπο περιοδικό Capital Today.

Σκοπός του συνεδρίου σύμφωνα με τον ίδιο είναι να φέρει μια άλλη διάσταση στο ρόλο του οικονομικού διευθυντή, να αγγίξει θέματα στρατηγικής και να τονίσει τον στρατηγικό ρόλο του Οικονομικού Διευθυντή σήμερα. 

Δείτε όλα όσα είπε ο κ. Ταβέλης στο βίντεο που ακολουθεί: