«Καλύτερα Γίνεται!» και στις επιχειρήσεις

Η γνωστή Ελληνίδα Life και Executive Coach Δρ Νάνσυ Μαλλέρου μιλά για τα μυστικά της επιχειρηματικής και προσωπικής ευτυχίας.

Είναι κορυφαία life, business και executive coach από τις πρωτοπόρους στον ελληνικό χώρο, ιδρύτρια/CEO της Life Clinic Group και τέως Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της ICF. Αν γνωρίζεις τι είναι το coaching, σίγουρα την ξέρεις, μέσα από άρθρα και συνεντεύξεις της στα σημαντικότερα ελληνικά ΜΜΕ, την έχεις δει στην τηλεοπτική της στήλη «Καλύτερα Γίνεται» στην εκπομπή Join Us του ΣΚΑΪ ή έχεις παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριό της, όπως το «Καλύτερα Γίνεται», το οποίο έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες άνθρωποι και εξελίσσεται σε θεσμό.

Η Δρ Νάνσυ Μαλλέρου μας υποδέχεται στη Life Clinic Group και μας μιλά, μεταξύ άλλων, για το business και executive coaching ως εργαλείο αποδεδειγμένης επιχειρηματικής ανάπτυξης, καθώς και για τα σχέδιά της για την Κύπρο, την οποία θαυμάζει κι αγαπά...

Της Μαρίας Μιχαήλ

Στο αίτημα του Capital Today για μια συνέντευξη απάντησε αμέσως θετικά εφόσον, όπως μας εξηγεί, επιλέγει να μιλά στα ΜΜΕ για το coaching, ώστε να γνωρίσουν όλοι αυτήν τη σχετικά νέα επιστήμη. Εξάλλου, αυτή είναι και η μοναδική διαφήμισή της από το 2006 που ξεκίνησε, «η διαφήμιση από στόμα σε στόμα». 

Έτσι, η συνέντευξη διευθετήθηκε και εξελίχθηκε γρήγορα σε μια χειμαρρώδη και απολαυστική συζήτηση, κατά την οποία μάθαμε πώς το coaching ως επιστήμη ασχολείται με το «ξεκλείδωμα» των απεριόριστων δυνατοτήτων που διαθέτει ο καθένας μας, για να πάρει σειρά το success story της Kim Kardashian η οποία, ενώ δεν διέθετε τα κλασικά χαρακτηριστικά ενός μοντέλου και είχε απορριφθεί πολλάκις, δεν πτοήθηκε. Αποτέλεσμα; Σήμερα, αποτελεί ένα από τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλοι οι οίκοι μόδας την παρακαλούν να φορέσει τα ρούχα τους.

«Μπορείς να πετύχεις ό,τι θέλεις, αν το κυνηγήσεις, δουλέψεις σκληρά και χτίσεις τις προϋποθέσεις, για να το πετύχεις. Το θέμα είναι να πιστεύεις ότι κάτι είναι δικό σου, ότι γίνεται»!

Η γκουρού της ευτυχίας

Η Νάνσυ Μαλλέρου είναι από τα πρώτα άτομα – αν όχι το πρώτο – που έφεραν το life coaching στην Ελλάδα. Τι ήταν αυτό, όμως, που την έκανε να αφήσει μια πετυχημένη καριέρα ως στέλεχος μάρκετινγκ και επικοινωνίας σε μεγάλες πολυεθνικές και να ασχοληθεί με κάτι τόσο καινούργιο και αβέβαιο, όπως ήταν το 2006 το coaching; «Θυμάμαι την εποχή που ενώ ήμουν στέλεχος και περνούσα καλά, ξαφνικά έπαθα εργασιακό burnout (εργασιακή εξουθένωση). Και τότε έπαψα να περνάω καλά. Κατέληξα στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μου. Ήταν μεγάλο σοκ για μένα, δεν το κρύβω. Δεν ήξερα πώς να γυρίσω πίσω στη δουλειά μου και να δουλεύω λιγότερες ώρες, δεν είχα εκπαιδευτεί σε αυτό. Δεν ήξερα πώς να διαχειρίζομαι την ενέργειά μου, πώς να διατηρώ την προσωπική μου ατζέντα, εξελισσόμενη και επαγγελματικά».

Από την άλλη, όπως παραδέχεται, η επιχειρηματικότητα ήταν πάντα το μεράκι της κι έτσι αποφάσισε πως είχε έρθει η στιγμή να στραφεί καπου αλλού και να κάνει κάτι δικό της. Και κάπου εκεί μπήκε στη ζωή της το coaching, μέσα από το οποίο έμαθε πολλά και τα δίνει «με αγάπη και σε άλλους» είτε είναι ιδιώτες είτε στελέχη και επιχειρηματίες. Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με την ίδια, το βασικό μυστικό για την ευτυχία είναι το να αλλάξεις το πώς την ορίζεις: «η ευτυχία είναι το όχημα, για να πάει κανείς εκεί πού θέλει κι όχι η κατάληξη ή ο προορισμός. Ευτυχία είναι το να βιώνεις τις προσωπικές σου αξίες, όπως είναι για παράδειγμα η οικογένεια ή η καριέρα. Αν σήμερα επιλέξω να είμαι χαρούμενη, είναι πιο πιθανόν να πετύχω όσα θέλω. Άρα η ευτυχία είναι επιλογή».

Διαρκής εκπαίδευση

Επιλέγοντας ως μέσον την ευτυχία, και παρ’ όλο που ήδη διέθετε πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας, ΜΒΑ και Διδακτορικό στις Συνεργατικές Στρατηγικές, κάπου εκεί στα 34 της ξανακάθισε στα θρανία, για να γίνει coach. Ακόμα και σήμερα που είναι επιπλέον απόφοιτος του Coach U, διαπιστευμένη Coach και με Δίπλωμα Life Style Management από το τμήμα διαρκούς εκπαίδευσης του Harvard Medical School, συνεχίζει να εκπαιδεύεται. Παρόμοια είναι και τα χαρακτηριστικά που θέλει να έχουν οι συνεργάτες της στη Life Clinic Group: «Οι συνεργάτες μου εκπαιδεύονται διαρκώς, ενώ κάνουμε πολύ mentoring και coaching εσωτερικά στην εταιρεία. Θέλω οπωσδήποτε να έχουν την ευαισθησία που απαιτεί το επάγγελμα, να τους νοιάζει ο άνθρωπος, να διαθέτουν πιστοποιητικά των γνώσεων και των προσόντων τους και να επιθυμούν να εξελίσσονται συνεχώς σε αυτό το επάγγελμα. Θέλω οι συνεργάτες μου να έχουν υψηλά standards για τον εαυτό τους... Δεν είμαστε υποκοριστικά!».

Το coaching ως εργαλείο επιχειρηματικής ανάπτυξης

Αν και ξεκίνησε με το life coaching από το 2006, μόλις το 2009-2010 ξεκίνησε με το business και executive (corporate) coaching. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «τα δύο τελευταία χρόνια, η ζήτηση του coaching στον κόσμο των επιχειρήσεων έχει διπλασιαστεί, γεγονός που αποδεικνύει και τη μεγάλη σημασία του. Τα στελέχη διψάνε για coaching, χρειάζονται βοήθεια. Δεν είναι πια η εποχή των παχιών αγελάδων, ο ανταγωνισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, όπως και η ανασφάλεια, ενώ έχουν αυξηθεί τα επίπεδα του burnout στις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρω πως ενώ το 2006 οι εργασίες μας προέρχονταν κατά 100% από το life coaching, σήμερα το 80% προέρχεται από το corporate και business coaching».

Άλλωστε, όπως εξηγεί η κ. Μαλλέρου, «το “χαρούμενος υπάλληλος = παραγωγικός υπάλληλος” ισχύει» και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από το coaching φαίνονται στις αξιολογήσεις και τα αυξημένα αποτελέσματα των εταιρειών. Σύμφωνα με την 2016 ICF Global Coaching Study, που διενεργήθηκε από την ICF (International Coaching Federation) και την PWC, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο οι εταιρείες είχαν αυξημένη παραγωγικότητα μετά από το coaching, αλλά και σημαντική απόδοση επένδυσης (Return on Investment-ROI) που έφτασε στο 68% για τις εταιρείες/οργανισμούς και στο 86% για τους ιδιώτες.

Άλλο executive και άλλο business coaching

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, η κ. Μαλλέρου θεωρεί απαραίτητο να εξηγήσει τις διαφορές ανάμεσα στο business και στο executive coaching. «Ακόμα και οι ίδιοι οι coaches πολλές φορές τα βάζουν στην ίδια κατηγορία. Πρόκειται, όμως, για δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες. Για μας το executive εμπίπτει στο corporate coaching, γίνεται ατομικά (one-to-one) και απευθύνεται σε ανώτερα στελέχη εταιρειών. Είναι τα άτομα αυτά που φέρνουν τα νούμερα σε μια εταιρεία, που κοιμούνται και ξυπνάνε με τον στόχο. Έχω υπάρξει ένα από αυτά και ξέρω πόσο δύσκολα περνούν. Από την άλλη, το business coaching αφορά στην ενασχόληση του coach με το επιχειρηματικό κομμάτι. Ο coach βοηθά ουσιαστικά τον ίδιο τον επιχειρηματία – σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις – να εξελίξει τη δουλειά του και τον εαυτό του, να πάει μπροστά και να αντιμετωπίσει διάφορα ζητήματα όπως για παράδειγμα θέματα διαδοχής. Γίνεται κοινωνός των αλλαγών, δεν είναι φωστήρας, δεν συμβουλεύει, αλλά αλληλεπιδρά, παρακινεί και ανοίγει δρόμους στον επιχειρηματία, ο οποίος εξάλλου γνωρίζει καλύτερα τη δουλειά του».

Απαιτείται προσοχή στην επιλογή του coach

Όταν τη ρωτάμε τι πρέπει να προσέχει κανείς όταν επιλέγει coach, η απάντησή της είναι σαφής: «Επειδή ανήκουμε στον κλάδο της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης, απαιτείται μεγάλη προσοχή και ψάξιμο. Αν πας σε κάποιον που δεν είναι πραγματικός coach, κινδυνεύεις να οδηγηθείς σε λάθος μονοπάτια. Μπορεί να παίξει με το μυαλό σου, να προσπαθήσει να σου κάνει διάγνωση ή να σου δώσει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνεις. Αυτά δεν πρέπει να τα κάνει ένας coach. Άρα δεν θα χάσεις απλώς τα λεφτά και τον χρόνο σου. Το coaching για μένα δεν είναι προπόνηση, είναι εκπαίδευση στον τρόπο να σκέφτεσαι και να διαχειρίζεσαι καταστάσεις. Σε μας έρχεται κανείς για συγκεκριμένο λόγο, όχι για ψυχανάλυση. Θέτουμε έναν στόχο και βρίσκουμε μαζί πού θέλεις να πας για τους σωστούς λόγους. Επίσης, όταν έρχεται κανείς σε μας για μια συνεδρία, υπογράφουμε συμβόλαιο διατήρησης της εμπιστευτικότητας, ακόμα και με τις εταιρείες που συνεργαζόμαστε, κι έχουμε έναν κώδικα δεοντολογίας. Είναι ευθύνη του καθενός να το ψάξει καλά, γιατί υπάρχει πολλή πληροφορία και αναρχία εκεί έξω. Θέλεις, όταν θα συνεργαστείς με κάποιον coach, να ξέρεις αν και πoύ το σπούδασε, πόσες ώρες coaching έχει στο ενεργητικό του, σε ποιον επαγγελματικό οργανισμό ανήκει, ακόμα και να πάρεις συστάσεις από άλλους πελάτες, αν είναι εφικτό».

Σχέδια και για Κύπρο

Γνωρίζοντας ότι πρόσφατα η κ. Μαλλέρου με την ομάδα της ήρθαν στην Κύπρο με αφορμή διάφορες συνεργασίες με εταιρείες (μεταξύ των οποίων για executive coaching, team coaching και motivation speaking/παρακινητική ομιλία), δεν θα μπορούσαμε να μην τη ρωτήσουμε αν έχει περαιτέρω σχέδια για το νησί μας.

«Η αλήθεια είναι ότι μεγαλώνουν οι ανάγκες στην Κύπρο, οπότε σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να ανοίξουμε ένα παράρτημα στο νησί. Προς το παρόν, γίνονται από Ελλάδα οι συνεργασίες, μέσω skype και με συχνές επισκέψεις. Εξάλλου είμαστε δίπλα. Σίγουρα, όμως, σκεφτόμαστε να εγκατασταθούμε με κάποιον τρόπο και είναι γεγονός πως τελευταία εντατικοποιούμε τη δραστηριοποίησή μας στην Κύπρο. Για μας η συνεργασία ξεκίνησε το 2012, με τον πρώτο Κύπριο πελάτη, ενώ το 2013 είχα και τον πρώτο εταιρικό πελάτη. Αυτήν τη στιγμή είναι πολύ περισσότεροι, η Κύπρος εξελίσσεται σε μια πολύ σημαντική αγορά για μας –περίπου 10%-15% των εργασιών μας– και γίνεται αναγκαίο να έχουμε ανθρώπους εκεί. Αξίζει την επένδυση και το θέλω πολύ. Εκτιμώ το επιχειρηματικό μυαλό των Κυπρίων, θεωρώ ότι οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι πάντα μεγάλωναν σε περιβάλλον ανασφάλειας, δεν είχαν τα πάντα δεδομένα. Είναι για μένα οι διεθνείς πρόσκοποι και το πρότυπο του προσκοπικού παραγγέλματος “έσο έτοιμος”». Στην ερώτησή μας γιατί τώρα πιο πολύ από ποτέ σκέφτεται την περαιτέρω δραστηριοποίηση στο νησί, εξηγεί πως «μετά την κρίση του 2013, υπήρξε ένα πάγωμα της αγοράς και τώρα επανεκκινά η οικονομική ανάπτυξη. Η επάνοδος των Κυπρίων μετά τα γεγονότα του 2013 είναι κάτι μαγικό. Επίσης, προσαρμόζονται στις διεθνείς εξελίξεις, όπως και στο coaching, πιο γρήγορα από εμάς εδώ, κι ας είναι πιο μικρή η αγορά. Είναι ένα μέρος που με ενδιαφέρει πολύ να είμαι, γιατί παίρνω κι εγώ, με εξελίσσει η συναναστροφή μου με τους Κυπρίους... Οπότε ναι, είναι στα άμεσα σχέδιά μας η επέκταση στο νησί!». 

Who is who

Η Δρ Νάνσυ Μαλλέρου συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους και πλέον έμπειρους coaches στην Ελλάδα με περισσότερες από 1000 ώρες coaching σε ιδιώτες, στελέχη και επιχειρηματίες στο ενεργητικό της, ενώ μέσα από τα σεμινάρια, τις ομιλίες, τα άρθρα και τα βιβλία της, έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Είναι ιδρύτρια και CEO της Life Clinic Group, ιδρυτικό μέλος και τέως Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της ICF-International Coach Federation- και coach των ομιλητών των TEDxAthens. Είναι, επίσης, μεταξύ άλλων, η εμπνεύστρια και βασική εισηγήτρια του δωρεάν σεμιναρίου Life Coaching «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ» και συγγραφέας των βιβλίων «Καλύτερα Γίνεται» και «Ανταγωνιστές, συνεργαστείτε!»

Έχει την πατρότητα του όρου «Εσωκεντρισμός©”, ο οποίος αποτελεί τη βάση της προσέγγισής της και διέπει τη μεθοδολογία της στο coaching.

Κατέχει πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας, Master σε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διδακτορικό στις Συνεργατικές Στρατηγικές και πτυχίο Coaching από το CoachU. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Life Style Management του τμήματος διαρκούς εκαπίδευσης του Harvard Medical School.

Έχει 14 χρόνια εμπειρίας στα πολύ απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα πολυεθνικών εταιρειών ως στέλεχος Επικοινωνίας και έχει διδάξει Μάρκετινγκ και Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για περισσότερο από μία δεκαετία.