CEO Tempo Beverages Cyprus Ltd: «Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας!»

Η CEO της TEMPO BEVERAGES CYPRUS LTD µας ξεναγεί στο γραφείο της και µας µιλά για τους νέους σχεδιασµούς και τα νέα λανσαρίσµατα που έρχονται στην κυπριακή αγορά.

Στόχος µας είναι να γίνουµε ένας από τους ηγέτες ανάµεσα στις εταιρείες τροφίµων και ποτών στην Κύπρο, ακολουθώντας ένα δοµηµένο σχέδιο επέκτασης του χαρτοφυλακίου µας», τονίζει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Capital Today η CEO της TEMPO BEVERAGES CYPRUS LTD, κα Tamar Aharon Cohen. Τη συναντήσαµε στο γραφείο της στη Λεµεσό και καταγράψαµε τους νέους σχεδιασµούς της εταιρείας, αλλά και τον απολογισµό της TEMPO κατά τον πρώτο χρόνο παρουσίας της στην κυπριακή αγορά. Παράλληλα, η κα Tamar Aharon Cohen µας µίλησε για την πολύχρονη πορεία της εταιρείας, επισηµαίνοντας, µεταξύ άλλων, ότι η TEMPO «είναι σήµερα µια από τις µεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και διανοµής ποτών στη γειτονική χώρα και κατέχει τη δεύτερη θέση στον τοµέα των αλκοολούχων ποτών».

Μιλήστε µας για την ιστορία της Tempo Beverages. 

Η ιστορία της Tempo αρχίζει τη δεκαετία του ’50, όταν ο Moshe Bornstein οραµατίστηκε την ίδρυση της πρώτης εταιρείας αναψυκτικών στο Ισραήλ. Το πρώτο προϊόν που λανσαρίστηκε στην ισραηλίτικη αγορά από την εταιρεία ήταν ένα νέο αναψυκτικό µε γεύση λεµόνι. Η µεγάλη του επιτυχία οδήγησε σύντοµα την εταιρεία σε µεγάλη ανάπτυξη. Καθοριστική στιγµή για την Tempo υπήρξε η απόκτηση του Εθνικού Ζυθοποιείου, που παρήγαγε τη Νο1 µπίρα στο Ισραήλ, την Goldstar, και τη βραβευµένη µπίρα Maccabee.

Η Tempo είναι σήµερα µια από τις µεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και διανοµής ποτών στη γειτονική χώρα και κατέχει τη δεύτερη θέση στον τοµέα των αλκοολούχων ποτών. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαµβάνει µερικές από τις πιο επιτυχηµένες µάρκες µπίρας στο Ισραήλ, όπως αυτές που ανέφερα πιο πάνω, καθώς και τη διεθνώς αναγνωρισµένη Heineken. Από το 2005, η Heineken NV Group αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Tempo και κατέχει το 40% του µετοχικού της κεφαλαίου.

Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ποιοι ήταν οι λόγοι που ώθησαν την κάθοδο της Tempo Beverages στην Κύπρο και ποιος είναι ο απολογισµός για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας; 

Οι κινητήριες δυνάµεις που οδήγησαν στην άφιξή µας στην αγορά ήταν πρώτιστα οι εταίροι µας στην ισραηλινή αγορά, Heineken και Pernod Ricard. Και οι δύο αυτοί παγκόσµιοι ηγέτες στις κατηγορίες µπίρας και οινοπνευµατωδών ποτών θεώρησαν ότι η µοναδική µας εµπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη χαρτοφυλακίου πολλαπλών κατηγοριών και πολλαπλών µαρκών θα µπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιµη στην κυπριακή αγορά. Περαιτέρω συνδυασµός των εξαιρετικά εξελιγµένων συστηµάτων µας στη διαδροµή προς την αγορά θα µπορούσε να προσθέσει πραγµατική αξία στις µάρκες. Λιγότερο από έναν χρόνο από την έναρξη των εργασιών µας, θεωρούµε ότι αυτές οι πρώτες εκτιµήσεις ήταν ιδιαίτερα στοχευµένες!

Ήταν σίγουρα µια καλή πρώτη χρονιά για την µπίρα ΑΛΦΑ – το καινούργιο µας λανσάρισµα στην κατηγορία των µπιρών – και τη Heineken, µε µερίδια αγοράς που ξεπέρασαν τις προσδοκίες µας. Κατέχουµε ηγετική θέση στον τοµέα του premium whisky µε το Chivas και έχουµε αναπτύξει ένα ισχυρό πορτφόλιο µε επιπρόσθετα whisky brands: το Ballantine’s, το Jameson και το Glenlivet. Έχοντας ολοκληρώσει τη σύσταση της οµάδας µας, που αποτελείται από Κύπριους επαγγελµατίες, είµαστε έτοιµοι να προχωρήσουµε στο επόµενο στάδιο: να προσφέρουµε ένα συνεχώς αυξανόµενο και διαφοροποιηµένο χαρτοφυλάκιο µεγάλων brands µέσω µιας εξειδικευµένης οµάδας που τη χαρακτηρίζει ο απόλυτος επαγγελµατισµός.

ΝΕΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ

Ποια brands συµπεριλαµβάνονται στο πορτφόλιο της Tempo και ποιο είναι το νούµερο ένα προϊόν στην κυπριακή αγορά; 

Το χαρτοφυλάκιό µας αποτελείται από µια ποικιλία brands στην κατηγορία των οινοπνευµατωδών ποτών και µπιρών, εκ των οποίων η ΑΛΦΑ, η Heineken, το Strongbow, η John Smith, το Chivas Regal, η Absolut, η Beluga, το Jameson, το Glenlivet, το Ballantine’s, το Havana Club και το Beefeater. Τα νούµερο ένα brand µας είναι στην κατηγορία των µπιρών η Heineken και η ΑΛΦΑ, και στην κατηγορία των οινοπνευµατωδών ποτών το whisky Chivas Regal.

Να αναµένονται νέα λανσαρίσµατα κατά το τρέχον έτος;

Ναι, και θα προχωρήσουµε σε σχετικές ανακοινώσεις, όταν έρθει η ώρα.

ΗΓΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ

Ως CEO της Tempo Beverages Cyprus, ποιους στόχους έχετε θέσει για το 2018;

Στόχος µας είναι να γίνουµε ένας από τους ηγέτες ανάµεσα στις εταιρείες τροφίµων και ποτών στην Κύπρο, ακολουθώντας ένα δοµηµένο σχέδιο επέκτασης του χαρτοφυλακίου µας.

Ποια θεωρείτε τη µεγαλύτερη πρόκληση που θα πρέπει να αντιµετωπίσει η Tempo στην Κύπρο; 

Η πρόκληση είναι να γίνουµε µέρος τις κυπριακής κοινότητας και να ενδυναµώσουµε τις ήδη καλές σχέσεις µεταξύ των δύο λαών. Επίσης, θέλουµε να γίνουµε ο πιο αξιόπιστος προµηθευτής ποτών για τους Κύπριους πελάτες µας, όπως είναι και η Tempo στο Ισραήλ.

Η κα Tamar Aharon Cohen είναι ∆ιευθυντικό Στέλεχος µε πολυετή εµπειρία στον τοµέα των ποτών µε εξειδίκευση στον Στρατηγικό Προγραµµατισµό, το Business Development, τη Στρατηγική Μάρκετινγκ και την Επιχειρηµατική Στρατηγική. Είναι απόφοιτος του πανεπιστηµίου του Tel Aviv (LL.B, MBA).

Τα τελευταία 7 χρόνια ήταν µέλος της οµάδας της Tempo στο Ισραήλ. Η τελευταία θέση που κατείχε ήταν αυτή του Division Manager µε ευθύνη κυρίως την ανάπτυξη των brands της Pernod Ricard στην αγορά του Ισραήλ. Ήταν, επίσης, υπεύθυνη για τη στρατηγική και την ανάπτυξη για διάφορες άλλες κατηγορίες: τα XL Energy drinks (το Νo. 1 energy drink στο Ισραήλ), το premium χαρτοφυλάκιο των νερών της Nestle -San Pellegrino και Perrier- και πιο πρόσφατα το χαρτοφυλάκιο του καφέ espresso µε Mauro και Kimbo.

Είναι 41 χρονών, παντρεµένη εδώ και 13 χρόνια, µε τρία παιδιά. Τον Αύγουστο του 2017 µετακόµισε µε την οικογένειά της στη Λεµεσό. «Είµαστε όλοι πολύ χαρούµενοι που είµαστε πλέον µέρος της κυπριακής κοινότητας», µας αναφέρει χαρακτηριστικά.