Παραλήρημα για τη Νέα Ford Mustang!

Η Νέα Ford Mustang πωλείται σε όλη την Ευρώπη για πρώτη φορά σε διάστημα 50 και πλέον χρόνων.

Κλασικά σχεδιαστικά στοιχεία πλαισιώνονται από κορυφαίες επιδόσεις και high-tech εξοπλισμό, διαθέσιμες εκδόσεις fastback ή cabrio, με ισχυρούς, αποδοτικούς κινητήρες

Αυτοκινητιστικό σύμβολο, με πάνω από 9.000 εμφανίσεις σε μουσικές και τηλεοπτικές παραγωγές, video games και στον κινηματογράφο, έχει ανέβει δύο φορές στην κορυφή του Empire State Building, στη Νέα Υόρκη

Η νέα Ford Mustang πωλείται τώρα σε όλη την Ευρώπη για πρώτη φορά σε διάστημα 50 και πλέον χρόνων, προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον και παραλήρημα παραγγελιών.

Διάσημη για τις δυναμικές επιδόσεις της, η νέα Ford Mustang επιταχύνει από 0-100 km/h σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα με V8 κινητήρα 5.0 L, ή σε λιγότερο από έξι δευτερόλεπτα με τον πιο αποδοτικό 2.3 EcoBoost.

Πάνω από 9 εκατομμύρια Mustang έχουν πουληθεί από το 1964 που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά. Το πιο ‘λατρεμένο’ αυτοκίνητο στο Facebook παγκοσμίως (με πάνω από οκτώ εκατομμύρια likes), η Ford Mustang απαριθμεί πάνω από 9.000 εμφανίσεις σε τηλεοπτικές και μουσικές παραγωγές, video games αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες δίπλα σε αστέρες του Χόλυγουντ όπως οι Will Smith, Nicholas Cage, Jason Statham, Tom Cruise, και ίσως ο πιο γνωστός Steve McQueen – στην cult ταινία της δεκαετίας του 1960, Bullitt.

"Η νέα Mustang είναι από τα πιο πολυαναμενόμενα αυτοκίνητα όλων των εποχών, είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε στους Ευρωπαίους οδηγούς την ευκαιρία να βιώσουν από πρώτο χέρι αυτή την εμπειρία" δήλωσε ο Roelant de Waard, vice president, Marketing, Sales & Service, Ford Ευρώπης.

Αναμφισβήτητα Mustang

Οι σχεδιαστές ξεκίνησαν από λευκό φύλλο χαρτί και δημιούργησαν δύο μοντέλα, fastback και convertible, που ενσαρκώνουν την ουσία της Ford Mustang: διατηρούν τα βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των κλασικών Mustang που είναι αναγνωρίσιμα σε όλη την Ευρώπη, όπως το μακρύ ανάγλυφο καπό και το κοντό πίσω τμήμα, δίνοντάς τους μία σύγχρονη ερμηνεία.

"Μία φορά σου δίνεται η ευκαιρία της ‘πρώτης εντύπωσης’ και βλέποντας κάποιος το αυτοκίνητο, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι πρόκειται για μία Mustang αληθινή και ισχυρή" δήλωσε ο Moray Callum, Ford executive director, design, τομέα Αμερικής.

Η νέα Mustang εξελίχθηκε με γνώμονα τις κορυφαίες επιδόσεις, τη δυναμική συμπεριφορά και τη χρηστικότητα – και περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό προηγμένων τεχνολογιών άνεσης και υποστήριξης οδηγού.

Η Ford έχει επίσης εξελίξει για τη νέα Mustang:

• Χαμηλό ύψος οροφής και φαρδύ στήσιμο

•Αεροδυναμικό προφίλ λόγω των έντονα κεκλιμένων εμπρός και πίσω παρμπρίζ •Τρισδιάστατα πίσω φώτα με τρεις μπάρες

•Χαρακτηριστική τραπεζοειδή μάσκα και μετωπική επιφάνεια με χαρακτηριστικό ‘σαγόνι καρχαρία’

Οι οδηγοί του cabrio μοντέλου Ford Mustang θα εκτιμήσουν τη στάνταρ υφασμάτινη οροφή πολλαπλών μονωτικών στρωμάτων που προσφέρει μία ποιοτική εμφάνιση και αθόρυβη καμπίνα. Η οροφή έχει αεροδυναμικό προφίλ όταν αναδιπλώνεται.

Μεγάλα, σαφή όργανα εμφανίζουν τις πληροφορίες ακριβώς μπροστά από τον οδηγό σε μία ευρύχωρη καμπίνα με cockpit αεροπορικού τύπου, ενώ εργονομικοί και απτικοί διακόπτες και κουμπιά παρέχουν τον έλεγχο. Το πλάτος και η νέα πίσω ανάρτηση αυξάνουν την ευρυχωρία στην περιοχή των ώμων και των γοφών των επιβατών και δημιουργούν έναν πρακτικό χώρο αποσκευών που χωράει δύο τσάντες του γκολφ.

Η εμπειρία Mustang

Η εμφάνιση, η συμπεριφορά και ο ήχος της Ford Mustang είναι βασικά συστατικά της οδηγικής εμπειρίας. Η Ford Mustang προσφέρει εξαιρετικές επιλογές κινητήρων και ρυθμίσεων πλαισίου που έχουν βελτιστοποιηθεί ώστε να ικανοποιούν τις προσδοκίες των Ευρωπαίων οδηγών.

Ο διακεκριμένος V8 5.0 L κινητήρας της Ford – που αποδίδει 418 PS και ροπή 524 Nm για την Ευρώπη – πλαισιώνεται από ένα νέο 2.3 EcoBoost ο οποίος φέρνει προηγμένες τεχνολογίες στη Mustang προσφέροντας επιδόσεις turbo με την απόδοση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 που απαιτούν οι Ευρωπαίοι πελάτες.

"Αυτός ο EcoBoost ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οδηγών Mustang με μία επίπεδη καμπύλη ροπής που ‘ξεδιπλώνεται’ σε κάθε πάτημα του γκαζιού, είτε θέλουν να προσπεράσουν ή οδηγούν βιαστικά σε δρόμο με στροφές" σχολίασε ο Dave Pericak, chief engineer της Mustang.

Ο 2.3 EcoBoost της Mustang χρησιμοποιεί άμεσο ψεκασμό, μεταβλητό χρονισμό εκκεντροφόρων και υπερσυμπίεση για την παραγωγή ωφέλιμης ισχύος. Η μοναδική πολλαπλή εισαγωγής και το κέλυφος του υπερσυμπιεστή πετυχαίνουν τις επιδόσεις που προσδοκούν οι οδηγοί Mustang, με ισχύ 314 PS και ροπή 434 Nm για την Ευρώπη. Ένα αυτόματο κιβώτιο διαθέτει χειριστήρια αλλαγής σχέσεων στο τιμόνι  (paddles) για όσους επιθυμούν να έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ άνεσης και ελέγχου.

Ως το νεότερο μέλος στην παγκόσμια οικογένεια κινητήρων EcoBoost της Ford, ο 2.3L βασίζεται σε προηγμένες τεχνολογίες όπως άμεσος ψεκασμός καυσίμου, ανεξάρτητος μεταβλητός χρονισμός εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής και υπερσυμπίεση για την επίτευξη ισχύος και ροπής επιπέδου μεγάλου κινητήρα με βελτιωμένη απόδοση  καυσίμου.

Είναι ο πρώτος κινητήρας της Ford που χρησιμοποιεί twin-scroll υπερσυμπιεστή χαμηλής αδράνειας ο οποίος παρέχει ταχύτερη αύξηση της πίεσης υπερπλήρωσης σε συνδυασμό με λιγότερους ρύπους και βελτιωμένη απόδοση. Η κυλινδροκεφαλή φέρει ενσωματωμένη πολλαπλή εξαγωγής 4 σε 2 ώστε τα καυσαέρια από τους εξωτερικούς και εσωτερικούς κυλίνδρους να οδηγούνται ξεχωριστά στους δύο αυλούς εισαγωγής του υπερσυμπιεστή.

Ο διαχωρισμός των παλμών πίεσης καυσαερίων κάθε κυλίνδρου από τον επόμενο στη σειρά ανάφλεξης ελαχιστοποιεί τις απώλειες ανάμιξης και μεγιστοποιεί την παλμική πίεση των καυσαερίων στη φτερωτή του υπερσυμπιεστή. Το αποτέλεσμα είναι ταχύτερη αύξηση πίεσης υπερπλήρωσης και κατά συνέπεια της ισχύος, με αποτέλεσμα να είναι πάντα διαθέσιμη όταν τη χρειάζεται ο οδηγός, όπως σε μια προσπέραση, ενώ οι επιδόσεις είναι παρόμοιες με ενός συστήματος διπλού υπερσυμπιεστή.

Ο διαχωρισμός των αυλών εξαγωγής επιτρέπει επίσης στις βαλβίδες εξαγωγής να παραμένουν ανοιχτές για μεγαλύτερο διάστημα και να μειώνονται οι ροϊκές απώλειες, κάτι που βελτιώνει την ειδική κατανάλωση κατά 1% περίπου.

Με τόσο υψηλή απόδοση ισχύος, η διασφάλιση της αντοχής ήταν κρίσιμος παράγοντας. Ανάμεσα στα μέτρα βελτίωσης του EcoBoost της Mustang με σκοπό να ανταπεξέρχεται στα υψηλά φορτία είναι:

•    Σφυρήλατος ατσάλινος στρόφαλος

•    Μπεκ ψύξης εμβόλων

•    Ατσάλινοι φορείς ελατηρίων εμβόλων

•    Ρουλεμάν υψηλής αντοχής

•    Έδρες βαλβίδων υψηλής αντοχής

•    Σφυρήλατες ατσάλινες μπιέλες

•  Αλουμινένιο, χυτό υπό υψηλή πίεση μπλοκ κυλίνδρων με πλάκα έδρασης κουζινέτων

•    Βαθύ, χυτό αλουμινένιο κάρτερ λαδιού

Καμία γκάμα κινητήρων για τη Ford Mustang δε θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς κάποιο εξαιρετικό V8 σύνολο. Ο 5.0 V8 λανσάρει μια νέα γενιά με πολυάριθμες αναβαθμίσεις που του επιτρέπουν να αναπνέει καλύτερα κυρίως στις υψηλότερες στροφές.

Η εισαγωγή και εξαγωγή αέρα στους κυλίνδρους είναι σημαντική για την παραγωγή περισσότερης ισχύος και ροπής από οποιονδήποτε κινητήρα και αποτέλεσε σημαντική προτεραιότητα στην εξέλιξη του V8, ο οποίος χρησιμοποιεί:

•Μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής

•Μεγαλύτερες βαλβίδες εξαγωγής

•Ανανεωμένους εκκεντροφόρους εισαγωγής

•Ανανεωμένους εκκεντροφόρους εξαγωγής

•Σκληρότερα ελατήρια βαλβίδων που προσφέρουν ακριβή έλεγχο των βαλβίδων στις υψηλές στροφές

•Νέα χύτευση κυλινδροκεφαλής – βελτιωμένοι αυλοί που προσφέρουν πιο ευθεία διαδρομή προς τις βαλβίδες για μειωμένες ροϊκές απώλειες εισαγωγής και εξαγωγής, μετατροπές στο θάλαμο καύσης για χρήση μεγαλύτερων βαλβίδων

•Μπιέλες από συσσωματωμένο ατσάλι – ελαφρύτερες και πιο ανθεκτικές για λειτουργία στις υψηλές στροφές

•Ανασχεδιασμένες κεφαλές εμβόλων – με βαθύτερες υποδοχές ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τις νέες μεγαλύτερες βαλβίδες

•Βέλτιστη ζυγοστάθμιση σφυρήλατου στροφάλου – ώστε να ανταπεξέρχεται άριστα στις υψηλές στροφές

Αυτές οι αναβαθμίσεις προβλέπεται να αποδώσουν 418 PS και ροπή 524 Nm για την Ευρώπη.

Μία νέα πολλαπλή εισαγωγής περιλαμβάνει βαλβίδες ελέγχου ροής που σφραγίζουν μερικώς τους αυλούς στις χαμηλότερες στροφές του κινητήρα. Αυτό αυξάνει την πίεση και το στροβιλισμό για βελτιωμένη ανάμιξη αέρα-καυσίμου. Αποτέλεσμα: οικονομικότερη κατανάλωση, σταθερότητα στο ρελαντί και μειωμένοι ρύποι.

Ο μεταβλητός χρονισμός του εκκεντροφόρου εισαγωγής έχει μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων χάρη στους νέους ενεργοποιητές κεντρικής θέσης (mid-lock phasers). Έτσι επιτυγχάνεται βελτιστοποιημένος έλεγχος του χρονισμού των βαλβίδων σε μεγαλύτερο εύρος στροφών και φορτίων για βελτιωμένη οικονομία καυσίμου και εκπομπών ρύπων.

Μία Mustang για πραγματικούς λάτρεις της οδήγησης

Η νέα Ford Mustang περιλαμβάνει νέα συστήματα εμπρός και πίσω ανάρτησης. Μπροστά, ένα νέο περιμετρικό υποπλαίσιο αυξάνει την ακαμψία της εμπρός δομής μειώνοντας παράλληλα τη μάζα, και αποτελεί μία ισχυρή βάση για πιο προβλέψιμο έλεγχο γεωμετρίας τροχών προς όφελος της οδικής συμπεριφοράς, του ελέγχου διεύθυνσης και της οδηγικής άνεσης.

Το σύστημα εμπρός γονάτων MacPherson με νέους διπλούς σφαιρικούς συνδέσμους επιτρέπει τη χρήση μεγάλων, ισχυρών φρένων. Τα μοντέλα 2.3 EcoBoost και GT με κινητήρα V8 θα χρησιμοποιούν συστήματα φρένων υψηλών επιδόσεων σε στάνταρ τροχούς 19 ιντσών στην Ευρώπη.

Πίσω, υπάρχει μία νέα, ανεξάρτητη ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων integral-link. Η γεωμετρία, τα ελατήρια, οι αποσβεστήρες και τα σαϊλεντμπλόκ έχουν τροποποιηθεί και ρυθμιστεί ειδικά για μοντέλο υψηλών επιδόσεων και είναι κατάλληλα για Ευρωπαϊκούς δρόμους  και οδήγηση με υψηλές ταχύτητες. Νέα αλουμινένια πίσω ακραξόνια βοηθούν στη μείωση των μη αναρτώμενων μαζών, κάτι που βελτιώνει την οδηγική άνεση και συμπεριφορά.

Ευφυής τεχνολογία

Η νέα Mustang υιοθετεί ένα μεγάλο αριθμό καινοτόμων τεχνολογιών που προσφέρουν στους οδηγούς αναβαθμισμένες πληροφορίες, έλεγχο και συνδεσιμότητα όταν τα χρειάζονται.

Σε διαδρομές με πολλές στροφές ή σε ερασιτεχνική αγωνιστική οδήγηση (track day), ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί τους ‘toggle’ διακόπτες στην κονσόλα για να ρυθμίζει την υποβοήθηση διεύθυνσης, την απόκριση του κινητήρα και τα προγράμματα του κιβωτίου και ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας μέσω Selectable Drive Modes διαμορφώνοντας την ιδανική Mustang για κάθε περίπτωση.

Selectable Drive Modes προσαρμόζουν το σετάρισμα της Mustang στη διάθεση του οδηγού και τις συνθήκες. Σε δρόμους με στροφές ή για ένα Σαββατοκύριακο στην πίστα, μέσω διθέσιων διακοπτών ρυθμίζεται η υποβοήθηση του τιμονιού, η απόκριση του κινητήρα,  η χαρτογράφηση αλλαγών σχέσεων και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας με τα κριτήρια των προγραμμάτων Normal, Sport+, Track. Το Snow/Wet είναι σχεδιασμένο για ολισθηρές συνθήκες.

Η νέα Mustang διατίθεται με το νέο σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3 που προσφέρει  έλεγχο των συστημάτων του αυτοκινήτου όπως το ΡαδιοCD, το σύστημα πλοήγησης & κλιματισμού, αλλά και των συνδεδεμένων smartphones χρησιμοποιώντας απλές φωνητικές εντολές. Η Ford βασίστηκε σε περισσότερα από 22.000 σχόλια, και στοιχεία που απέκτησε από έρευνες καταναλωτών για να διασφαλίσει πως η τελευταία έκδοση του συστήματος SYNC είναι η πιο "πελατοκεντρική" μέχρι σήμερα.

Το SYNC 3 προσφέρει ταχύτερη απόδοση, απλούστερες εντολές και υποστηρίζει πέντε επιπλέον γλώσσες. ** Πιέζοντας απλά ένα μπουτόν και λέγοντας "I need a coffee,” "I need petrol,” και "I need to park,” οι οδηγοί μπορούν να εντοπίζουν γειτονικά καφέ, σταθμούς ανεφοδιασμού ή πάρκινγκ αυτοκινήτων και να βρίσκουν σταθμούς τρένων, αεροδρόμια και ξενοδοχεία.

Χάρη στη οθόνη αφής 8 ιντσών του SYNC 3, οι οδηγοί θα το χειρίζονται όπως ακριβώς τα smartphone τους. Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει μεγαλύτερα, πιο εύχρηστα μπουτόν αφής και επιτρέπει προηγμένες λειτουργίες.

Οι κάτοχοι iPhone μπορούν να ενεργοποιούν το Apple CarPlay - τον ευφυέστερο και ασφαλέστερο τρόπο για χρήση του iPhone στο αυτοκίνητο - για να ακούνε μουσική, να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα, να λαμβάνουν βελτιστοποιημένες οδηγίες για τις συνθήκες κυκλοφορίας και άλλα, παραμένοντας πάντα προσηλωμένοι στο δρόμο. Οι χρήστες Android™ μπορούν να ενεργοποιούν το Android Auto™. Με το Android Auto, οι οδηγοί θα χρησιμοποιούν και θα απολαμβάνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια ήδη γνωστές και αγαπημένες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως το Google Search, το Google Maps και το Google Play. Το λογισμικό ενημερώνεται ασύρματα, μέσω Wi-Fi.

Το SYNC 3 προσφέρει επίσης το SYNC AppLink, που επιτρέπει τον έλεγχο με φωνητικές εντολές μιας σειράς εφαρμογών (apps) που είναι αποθηκευμένες στα smartphone.Για πρώτη φορά στη λίστα των συμβατών εφαρμογών περιλαμβάνονται για πρώτη φορά το MyBoxMan, το HearMeOut, το AccuWeather, το Cadena Ser και το Los 40 Principales.

Διάσημοι ιδιοκτήτες Ford Mustang ήταν οι Bill Clinton, Jim Morrison, Jay Leno και Kelly Clarkson, ενώ το όνομα Mustang αποτελεί τμήμα της Αμερικανικής λαϊκής κουλτούρας. Πάνω από εννέα εκατομμύρια Ford Mustangs έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο από το 1964 που λανσαρίστηκε το πρώτο μοντέλο.

Το γεγονός σηματοδοτήθηκε με ένα τολμηρό εγχείρημα: το ανέβασμα της Mustang στην κορυφή του τότε υψηλότερου κτιρίου σε όλο τον κόσμο Empire State Building, για το οποίο χρειάστηκε να αποσυναρμολογηθεί, να μεταφερθεί με ανελκυστήρα και να συναρμολογηθεί και πάλι στην κορυφή. Η Ford επανέλαβε το εγχείρημα με τη νέα Ford Mustang, μεταφέροντάς την επίσης στην κορυφή του παγκοσμίως ψηλότερου κτιρίου της εποχής μας, του Burj Khalifa, στο Ντουμπάι.