«Θα υπάρξει ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου Ελλάδας»

Μέσα στις 35 δράσεις της SeaChange 2030 είναι το άνοιγμα γραφείου στην Ιαπωνία αλλά και η έναρξη – επιτέλους- της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας Κύπρου.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η νέα στρατηγική δεν αφορά απλά ένα πλάνο αλλά πρόκειται για νέο μοντέλο λειτουργίας της κυπριακής ναυτιλίας.

Μέσα στις 35 δράσεις είναι το άνοιγμα γραφείου στην Ιαπωνία αλλά και η έναρξη – επιτέλους- της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας Κύπρου.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης τόνισε ότι δεν πρόκειται απλά για μια νέα στρατηγική αλλά πρόκειται για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της κυπριακής ναυτιλίας.

Η Στρατηγική για την κυπριακή ναυτιλία η οποία ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας εδράζεται σε τρεις πυλώνες την αειφορία, την εξωστρέφεια και την προσαρμοστικότητα, σημείωσε ο Υφυπουργός.

«Θέλουμε να είμαστε σε μια συνεχή διαβούλευση με το παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες, να τις προσαρμόζουμε στις νομοθεσίες, στις πολιτικές μας και τα κίνητρά μας ώστε να τις μετατρέπουμε σε αειφόρες δράσεις».

Χθες παρουσιάστηκαν 35 στοχευμένες δράσεις, «κάποιες νέες και κάποιες παλιές οι οποίες μάλιστα είναι πλήρως κοστολογημένες, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτήν όλη την αλλαγή, για να μπορέσει η ναυτιλία της Κύπρου να είναι και ανταγωνιστική, αλλά και να έχει προληπτική προσέγγιση, για να είναι δυνατή, συνεισφέροντας στην κυπριακή οικονομία, αλλά και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην παγκόσμια ναυτιλία».

Ο Βασίλης Δημητριάδης τόνισε ότι το όραμα είναι διττό από την μία η Κύπρος να συνεισφέρει στην παγκόσμια ναυτιλία και δεύτερο να γίνει η Κύπρος ακόμα πιο ισχυρό ναυτιλιακό κέντρο.

«Θέλουμε να προσελκύσουμε νέες εταιρείες και νέους πλοιοκτήτες, κάτι το οποίο δεν θα είναι αποτέλεσμα μόνο του ελκυστικού φορολογικού μας μοντέλου αλλά να είναι και λόγω της υγειούς οικονομίας», είπε.

Γραφείο στην Ιαπωνία

Στόχος είναι να χτυπήσουμε πόρτες πέραν της Ευρώπης και μέσα στα πλαίσια αυτά είναι και η εξαγγελία του ανοίγματος γραφείου στην Άπω Ανατολή ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Αποκάλυψε ότι είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών ούτως ώστε να γίνει κατορθωτή η συνεργασία με την πρεσβεία της Κύπρου στην Ιαπωνία.

Ακτοπλοϊκή Σύνδεση με Κύπρου Ελλάδας: Διαφορετικά αυτή τη φορά

Μέσα στις 35 δράσεις είναι η ακτοπολοϊκή σύνδεση Κύπρου Ελλάδας απάντησε ο κ. Δημητριάδης ερωτηθείς για το ζήτημα.

Τόνισε ότι θα υπάρχουν εξελίξεις τις επόμενες 3 με 4 βδομάδες αφού έχουν ληφθεί οι απαραίτητες διευκρινήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προχωράμε σε ένα πολύ πιο ελκυστικό διαγωνιστικό έδαφος, αυτή την φορά σε ένα πιο στοχευμένο στον βαθμό που το επιτρέπουν οι ενωσιακοί κανόνες ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες και των μεταφορέων κάτι το οποίο ελπίζουμε ότι θα τραβήσει το ενδιαφέρον αυτή την φορά των μεταφορέων.

Θεωρώ ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει ενδιαφέρον αφού είναι πιο εύφορο το έδαφος λόγω του ότι έχουν αρθεί και οι περιορισμού που αφορούσαν την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ