Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για κατώτατο μισθό και τηλεργασία

Εντός των επόμενων βδομάδων νέα συνάντηση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος

του Χρίστου Πέτρου 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την επόμενη συνάντηση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, το οποίο θα απασχολήσουν εργασιακά θέματα «πρώτης γραμμής» όπως η θέσπιση του κατώτατου μισθού, η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας, η στρατηγική για την απασχόληση ατόμων από τρίτες χώρες κ.α.

Όπως ανέφεραν στο Economy Today πηγές από το Υπουργείο Εργασίας, το ζήτημα της θέσπισης του κατώτατου μισθού αλλά και τα υπόλοιπα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, αποτελούν προτεραιότητα της Υπουργού Εργασίας η οποία μέχρι το τέλος του έτους επιδιώκει να «κλείσει» σε επίπεδο κοινωνικών διεργασιών τα υπό αναφορά ζητήματα, προκειμένου να μπει στον κύκλο των νομοτεχνικών διαδικασιών. Στόχος είναι στους πρώτους μήνες του νέου έτους, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να οδηγηθούν στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα ζητήματα της θέσπισης του κατώτατου μισθού, της ρύθμισης της τηλεργασίας και τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τον εν εξελίξει διάλογο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας, ζήτησαν και έλαβαν από τους κοινωνικούς εταίρους τις απόψεις τους για ζητήματα που θα απασχολήσουν το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, στις επόμενες του συναντήσεις.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε από τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώνεις που συμμετέχουν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, τις τοποθετήσεις τους για:

  • Την τηλεργασία
  • Την στρατηγική για την απασχόληση ατόμων από τρίτες χώρες
  • Την αναβάθμιση της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης.

Όπως ανέφεραν στο Εconomy Today πηγές από το Υπουργείο Εργασίας, αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των απόψεων που κατέθεσαν οι κοινωνικοί εταίροι και να οριστεί συνάντηση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Από το 2022 η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας

Χθες κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, επισημάνθηκε πως οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διαλόγου σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση τηλεργασία θα χρειαστούν μερικούς μήνες μέχρι να φτάσει το όλο ζήτημα σε σημείο διαμόρφωσης νομοσχεδίου το οποίο θα οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Πάντως το ζήτημα της τηλεργασίας όπως επεσήμαναν στο Εconomy Today συμμετέχοντες στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, είναι «από τα εύκολα ζητήματα», νοουμένου ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός σύγκλισης, συγκριτικά με άλλα ζητήματα.

Εξάλλου, η βάση για την νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας, υπάρχει και απαντάται στους σχεδιασμούς των Ελληνικών Αρχών που ασχολούνται αντιστοίχως με την νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας.

Πιθανή νέα κάθοδος του ILO στην Κύπρο για τον κατώτατο

Αναφορικά με την θέσπιση του Κατώτατου μισθού, όπως ανέφεραν στο Economy Today εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, μελετάται από μέρους τους η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού ILO η οποία παρουσιάστηκε από την Υπουργό Εργασίας στην προηγούμενη συνάντηση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων «οδηγό» για την θέσπιση του κατώτατου μισθού στην Κύπρο.

Πληροφορίες από το Υπουργείο Εργασίας, δεν απέκλεισαν μάλιστα κατά τις επόμενες συνεδρίες του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, να έρθουν στην Κύπρο στελέχη του ILO προκειμένου να παρουσιάσουν λεπτομερέστερα και να λύσουν τυχόν απορίες αναφορικά με τα ευρήματα της έκθεσής τους. Η πρόταση για κάθοδο κλιμακίου του ILO έγινε αρχικά από στελέχη του ίδιου του Διεθνούς Οργανισμού. Την προοπτική αυτή είδε θετικά και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία θεωρεί ότι η επεξήγηση των ευρημάτων της έκθεσης του ILO στους κοινωνικούς εταίρους από τα ίδια τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού, θα έχει «άλλη βαρύτητα» και θα συνεισφέρει θετικά στην όλη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ