«Εντός των επόμενων βδομάδων η πρώτη δόση €157 εκ.»

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί η Κομισιόν θα αναστείλει τις εκταμιεύσεις.

Αναμένεται εντός των επόμενων βδομάδων η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 157 εκατομμύριων ευρώ, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατά την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών μετά την επαναλειτουργία της Βουλής.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι για την επόμενη δόση η οποία αναμένεται να γίνει κατά τους πρώτους μήνες του 2022 έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επίτευξη 14 στόχων.

Ανάμεσα στους 14 στόχους είναι η μεταρρύθμιση στην δημόσια υπηρεσία, την καταπολέμηση της διαφθοράς, οι βελτιστοποίηση της λειτουργίας των δικαστηρίων και στόχοι που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη.

Σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι η Κομισιόν θα αναστείλει την εκταμίευση ποσών, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας του κράτους με τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές αλλά και την Ολομέλεια του Σώματος.

Όσον αφορά το σχέδιο για μεταρρύθμισης της αυτοδιοίκησης ανέφερε ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο η αναβολή των προγραμματισμένων δημοτικών εκλογών από την Κομισιόν αλλά επείγει το εν λόγω ζήτημα.

Ανέφερε επίσης ότι μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης η Κυπριακής Δημοκρατίας θα λάβει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και οφείλουμε λόγω και της αύξησης της συνεισφοράς που θα καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμορφωθούμε με τις προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί η λήψη της οικονομικής βοήθειας.

Ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις μετά την σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ανέφερε ότι η συζήτηση έγινε σε συναινετικό κλίμα.

Τόνισε ότι μέσα από την έγκριση και την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα βοηθηθεί η οικονομία και η πορεία ανάκαμψης όπως επίσης και το θέμα της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ