Ποιοι δικαιούνται να ελέγξουν τα safepass στα μαγαζιά - Πρόστιμα σε ιδιοκτήτες

Θα υπάρχουν κυρώσεις στους ιδιοκτήτες υποστατικών που θα φιλοξενούν άτομα τα οποία δεν κατέχουν Safepass - Στα όρια της νομιμότητας αλλά...

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι των υποστατικών θα έχουν κυρώσεις όταν δεν τηρούν τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της εκ νέου εξάπλωσης των κρουσμάτων αναφέρθηκε από τον Υπουργό Υγείας ότι την "ευθύνη για την τήρηση της εφαρμογής του SafePass και των άλλων υγειονομικών μέτρων φέρει ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής των επιχειρήσεων και των υποστατικών".

Τονίστηκε επίσης ότι "η Αστυνομία και οι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί των Υπηρεσιών/Τμημάτων θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο και την επιτήρηση των μέτρων".

Πρόστιμα στους θαμώνες και στους μαγαζάτορες

Το Economy Today επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας και διευκρινίστηκε ότι από τις 9 Ιουλίου αν κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο από την Αστυνομία ή τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας των θαμώνων των υποστατικών βρεθεί κάποιος ο οποίος δεν έχει στην κατοχή του SafePass τότε θα επιδίδεται πρόστιμο στον υπεύθυνο ή ιδιοκτήτη του υποστατικού όπως και στους θαμώνες που δεν τηρούν τον νόμο.

Αναφέρθηκε επίσης ότι όταν κάποιο υποστατικό αναφέρει ότι θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους και βρεθεί κατά τον έλεγχο κάποιος ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί τότε θα υπάρχουν και πάλι κυρώσεις προς στο υποστατικό. Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα γίνεται αποδεκτό να βρίσκεται κάποιος στο χώρο ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί, έστω και αν έχει προβεί σε PCR ή Rapid Test.

Σημειώθηκε ότι δεν επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των υποστατικών να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, ωστόσο, έχουν ανακοινωθεί κίνητρα μέσω των σημερινών μέτρων με τα οποία αυξάνεται η μέγιστη χωρητικότητα των υποστατικών αν αποφασίσουν να ορίσουν τα υποστατικά τους ως "χώρους εμβολιασμένων".

"Στα όρια της συνταγματικότητας" αλλά...

Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να φέρει αντιδράσεις στα επηρεαζόμενα υποστατικά τα οποία αναφέρονται στις ανακοινώσεις αφού είχαν εναντιωθεί σε προηγούμενη εφαρμογή του SafePass.

Μιλώντας στο Economy Today ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι το μέτρο κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και υπάρχουν αρκετά ζητήματα όπως υπάρχουν και γενικότερα στη συζήτηση που αφορά τα διατάγματα της πανδημίας τους τελευταίους μήνες. 

Ωστόσο δεν είναι τόσο απλό να το χαρακτηρίσουμε ως αντισυνταγματικό μέτρο από την στιγμή που η εναλλακτική επιλογή είναι το ολικό Lockdown και το κλείσιμο των επιχειρήσεων αφού ο στόχος παραμένει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, σημείωσε ο κ. Αιμιλιανίδης.

Επίσης, ανέφερε ότι αν η πανδημία μπορούσε να δικαιολογήσει το κλείσιμο των κέντρων θα μπορούσε να δικαιολογήσει και το να λειτουργήσουν με τρόπο ούτως ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο η επιδημιολογική κατάσταση.

Σημειώθηκε επίσης δεν τίθεται θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων από την στιγμή που δεν θα κρατείται το όποιο αρχείο και απλά θα επιδεικνύονται τα πιστοποιητικά στους υπεύθυνους ενώ αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε μετακύλιση της ευθύνης ελέγχου στα υποστατικά.

Τονίστηκε ότι ο σκοπός είναι προφανής, ο σκοπός είναι να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων και  αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κάπως τα πράγματα όταν κυκλοφορήσουν τα σχετικά διατάγματα τις επόμενες μέρες.

Επιτροπός Προστασίας Δεδομένων: "Είναι νόμιμος ο έλεγχος μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα" 

Μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα βάσει της νομοθεσίας θα μπορούν να ελέγχουν τους θαμώνες στα υποστατικά στα οποία αναφέρονται οι νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, ανάφερε η Επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο Economy Today.

Στα υποστατικά θα δικαιούνται να ζητήσουν το σχετικό πάσο μόνο οι δικαιούχοι που αναφέρονται στο Διάταγμα του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο του Υπουργείου Υγείας και όχι ο εκάστοτε εργαζόμενος στο υποστατικό παρά μόνο οι κατά νόμον υπεύθυνοι των υποστατικών .

Για να υπάρχει νομιμότητα πρέπει να υπάρχει νομική βάση, ανέφερε η κ. Λοϊζίδου, σημειώνοντας ότι στην εν λόγω περίπτωση έχει δημιουργηθεί νομική βάση και καλύπτονται οι σχετικές πρόνοιες.

Η Επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου τόνισε ότι σίγουρα δεν θα τηρείται το όποιο μητρώο από όσους θα ελέγχουν παρά μόνο θα γίνεται επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών.

Ερωτηθείς για το αν οι θαμώνες δείξουν ψεύτικο πάσο η κ. Λοϊζίδου ανέφερε ότι δεν θα φέρουν την ευθύνη οι ιδιοκτήτες των υποστατικών αλλά αυτοί που έφεραν ψευδείς παραστάσεις. 

Σημείωσε επίσης ότι ήδη υπάρχουν βάσει του νόμου άτομα που μπορούν να προβούν σε έλεγχο θέτοντας ως παράδειγμα τα γήπεδα όπου υπάρχει αρμόδιος λειτουργός που ελέγχει τα πιστοποιητικά όπως επίσης υπάρχει και για τα mall όπου υπάρχει βάσει νόμου ιδιωτικός αστυνομικός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ