Απάντηση Ελεγκτικής για «προεκλογικά τερτίπια»

Πώς απαντά η Ελεγκτική Υπηρεσία στις αναφορές περί «προεκλογικές ανακοινώσης» που τις προσάπτουν, σχετικά με το σχόλιο της για το ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με το ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου για τις πολιτογραφήσεις, έφερε τις κυβερνητικές αντιδράσεις και τροφοδότησε την ελέω προεκλογικής περιόδου, υψηλών τόνων αντιπαράθεση για το θέμα της διαφθοράς.

Δια του εκπροσώπου τύπου Μάριου Πετρίδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία διευκρίνισε ότι δεν μπαίνει στη διαδικασία να «σχολιάσει την ''πολιτική'' του όλου ζητήματος».

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Πετρίδης απαντώντας σε ερώτηση αν η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με το ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου ήταν «πάσα στην αντιπολίτευση» όπως εξάλλου σχολιάζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σημείωσε πως «Νομίζω ότι όποιος διάβασε την ανακοίνωση μας θα βρει απλώς μια καταγραφή των γεγονότων, των ευρημάτων των εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσία. Ευρήματα τα οποία αμφισβήτησε  με σκληρό τρόπο η κυβέρνηση. Τώρα όμως επιβεβαιώνονται εφόσον αναγράφονται τουλάχιστον στο ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής». Όπως πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης «αίσθηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ότι τα ευρήματα αυτά θα αναγράφονται και στο τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Αν δώσεις σε κάποιον ελεγκτή έναν φάκελο πολιτογράφησης και του πεις ‘’θέλω να τον ελέγξεις με βάση τα κριτήρια της συγκεκριμένης νομοθεσίας'' και δώσεις τον φάκελο σε κάποιον άλλο ερευνόντα λειτουργό και του ζητήσεις να διεξάγει ακριβώς τον ίδιο έλεγχο, το λογικό είναι να αναμένεις πως θα καταλήξουν στο ίδιο αποτέλεσμα», σημείωσε ο Εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τονίζοντας πως «αυτό ακριβώς καταγράφουμε στην ανακοίνωσή μας».

Παρά τις όποιες μεθοδολογικές διαφορές και αλλιώτικες προσεγγίσεις ανάμεσα σε Ελεγκτική και Επιτροπή Νικολάτου, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, οι έρευνες «κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα». «Έτσι και αλλιώς από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι οι έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Ερευνητικής Επιτροπής, δεν ήταν δύο εργασίες αμοιβαίως αποκλειόμενες. Θα μπορούσαν να γίνουν παράλληλα με μια αγαστή συνεργασία» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για το αν θα μπορούσε η Ελεγκτική να δώσει στη δημοσιότητα δικηγορικά γραφεί που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση για το θέμα των πολιτογραφήσεων, σημείωσε πως, «Ως Ελεγκτική Υπηρεσία δεν γνωρίζουμε τώρα και δεν μπορούμε να πούμε κάτι επ’ αυτού. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη φύση των ευρημάτων του ελέγχου. Αν αυτές οι αποφάσεις ήταν δημοσιές θα ήταν και καλύτερο. Πάντα οι ελεγκτικές υπηρεσίες ακολουθούν τα ελεγκτικά πρότυπα και  αυτά επιτάσσουν ότι πρέπει να γίνει κάποια δημοσίευση, τότε αυτή θα γίνει».  

Σχετικά με τις εργασίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις έρευνες που αφορούν τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται έλεγχος για πολιτογραφήσεις που έγιναν μετά την ψήφισή των νέων κανονισμών μετά τις 18/8/20 που δεν εμπίπτουν εξάλλου στους όρους εντολής και το πεδίο ελέγχου την Ερευνητικής Επιτροπής.

«Θα δούμε με την ολοκλήρωση της δουλείας της ερευνητικής αν θα ολοκληρώσουμε τον έλεγχο μας όπως αρχικά τον είχαμε σχεδιάσει» υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ