Βασίλεψε η σιωπή στις καταθέσεις Συλλούρη και Τζιοβάνη

Τόσο ο τέως Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ δεν απάντησαν σε καμία ερώτηση της Ερευνητικής Επιτροπής. 

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Την οδό της σιωπής επέλεξαν να ακολουθήσουν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά διαβατήρια» οι εκ των πρωταγωνιστών του βίντεο του Al Jazeera, Δημήτρης Συλλούρης και Χριστάκης Τζιοβάνης.

Τόσο ο τέως Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ δεν απάντησαν σε καμία ερώτηση της Ερευνητικής Επιτροπής. 

Στις 14:30 ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο ο τέως Πρόεδρος της Βουλής με την διαδικασία να τελειώνει άδοξα περίπου 20 λεπτά αργότερα.

"Είμαι αναγκασμένος ενώπιον της Επιτροπής να ασκήσω το συνταγματικό δικαίωμα της σιωπής, με βάση τη συμβουλή του δικηγόρου μου.

Αυτή θα είναι η απάντησή μου σε όλες τις ερωτήσεις που προτίθεστε να μου υποβάλετε", ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Συλλούρη στα πρώτα λεπτά της διαδικασίας.

Διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών σε σχέση με την παράνομη, όπως την χαρακτήρισε βιντεογράφησή του από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής υπέβαλε στη συνέχεια τις ερωτήσεις σχετικά με την εμπλοκή του παραιτηθέντα Προέδρου της Βουλής στα "χρυσά διαβατήρια" και την συμμετοχή του στα βίντεο του καταρινού ειδησεογραφικού πρακτορείου με τον Δημήτρη Συλλούρη να μην απαντά καμία εκ των ερωτήσεων και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται άδοξα μετά από 20 λεπτά. 

Σιγή ιχθύος επέλεξε να κρατήσει και ο επίσης πρωταγωνιστής των βίντεο του Al Jazeera Χριστάκης Τζιοβάνης στην κατάθεσή του που ακολούθησε αυτήν του Δημήτρη Συλλούρη.

"Υπάρχει σε εξέλιξη διερεύνηση ποινικής υπόθεσης από τον Οκτώβριο του 2020. Μετά από νομική συμβουλή, έχω αποφασίσει να ασκήσω ενώπιόν σας το αναφαίρετο Συνταγματικό μου δικαίωμα της σιωπής", ανέφερε στην Επιτροπή ο Χριστάκης Τζιοβάνης.

Ο δικηγόρος του Χριστάκη Τζιοβάνη, Αντώνης Δημητρίου, ισχυρίστηκε μετά το πέρας της κατάθεσης ότι ο πελάτης του ότι έχει ήδη ήδη δικαστεί και καταδικαστεί.

"Ως εκ τούτου, είτε παραπεμφθεί στο Δικαστήριο και αθωωθεί, είτε δεν παραπεμφθεί καθόλου, πλέον έχει καταδικαστεί από το παγκύπριο.

Ως εκ τούτου ουδεμία σημασία έχει πλέον η οποιαδήποτε εξέλιξη", είπε στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του ο Αντώνης Δημητρίου.

Σχολίασε όμως και το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, που έχει δοθεί χθες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε ερωτώντας, "γιατί αύριο το πρωί δεν μπαίνουν με ένα ένταλμα έρευνας σε τρία μεγάλα δικηγορικά γραφεία συνδεδεμένα με πολιτικά πρόσωπα, γιατί δεν μπήκαν σε κανένα μεγάλο λογιστικό γραφείο, ακούσατε να μπουν;"

Μετά το Πάσχα αναμένεται ότι θα καταθέσει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής και ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης, επίσης εκ των πρωταγωνιστών του βίντεο του Al Jazeera.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ