«Χρυσά» διαβατήρια: Οι παρανομίες, το ασυμβίβαστο και οι αντιδράσεις για το πόρισμα

Χρειάζεται κάθετη τομή σύμφωνα με τον νομικό Ανδρέα Αγγελίδη, ενώ Υπουργείο Εσωτερικών και Οδυσσέας επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν μετά την μελέτη του ενδιάμεσου πορίσματος.

του Νέστορα Βασιλείου

Έντονος είναι ο απόηχος της δημοσιοποίησης του ενδιάμεσου πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των "χρυσών" διαβατηρίων.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης έρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μετά την μελέτη του πορίσματος.    Το ΔΗΚΟ επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και δηλώνει ότι θα επανέλθει μετά τη Γενεύη.

Οι χιλιάδες παράνομες πολιτογραφήσεις με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου και γενικότερα τα ευρήματα της Ερευνητικής, όπως αυτά καταγράφονται στο ενδιάμεσο πόρισμα για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων εγείρουν σοβαρά ερωτήματα.

«Όταν η ίδια η κορυφή δεν δίνει το καλό παράδειγμα προς τους οποιουσδήποτε βρίσκονται κάτω από αυτήν, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και χρειάζεται τομή. Τομή κάθετη» αναφέρει ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης.

 

Στάση γίνεται και στα της σύγκρουσης συμφέροντος.

«Από την ώρα που αυτοί οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν για κάποιο χρονικό διάστημα, διαφορετικό ο καθένας.

 Όμως τα Υπουργικά Συμβούλια που συνεδρίαζαν και αποφάσιζαν αυτά, μέρος των οποίων έκρινε η Ερευνητική Επιτροπή ότι πάσχει από παρανομίες ή και διάφορα άλλα ελαττώματα υπάρχει πρόσθετος λόγος που δημιουργεί σοβαρό νομικό πρόβλημα και ασυμβίβαστο πολιτικό και άλλο», αναφέρει ο κ. Αγγελίδης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με γνώμονα τη βούληση μας για τη μεγιστοποίηση της βοήθειας και συνεργασίας με την Ερευνητική Επιτροπή, το Υπουργείο Εσωτερικών θα μελετήσει σε βάθος το ενδιάμεσο πόρισμα και θα τοποθετηθεί λεπτομερώς τις επόμενες ημέρες».

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επισημαίνει ότι το εύρημα της Υπηρεσίας του για χιλιάδες παράνομες πολιτογραφήσεις συζύγων και τέκνων ξένων επενδυτών επιβεβαιώνεται από το ενδιάμεσο πόρισμα και γράφει στο Twitter, ότι «για όσους ζητούν σχόλια για το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπή, σχετική ανακοίνωση θα εκδώσουμε την Τρίτη αφού πρώτα το μελετήσουμε εις βάθος».

Αντίδραση έρχεται από το ΔΗΚΟ, το οποίο επιφυλάσσεται για τα περεταίρω μετά τη Γενεύη. Ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Χρύσης Παντελίδης δηλώνει ότι «εγείρεται μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, όχι μόνο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους Υπουργούς του που λάμβαναν τις αποφάσεις, αλλά και για τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό του που αξιολογούν το πόρισμα ενώ ήταν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου όταν αυτό παρανομούσε».

Η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει ότι το ενδιάμεσο πόρισμα  επιβεβαιώνει την τεράστια εκμετάλλευση που έτυχε το πρόγραμμα από συγκεκριμένα πρόσωπα για τα προσωπικά τους οφέλη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ