Με αλλαγμένα φώτα περνούν οι κρατικές εγγυήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην αυριανή τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας θα περάσουν όπως όλα δείχνουν οι κρατικές εγγυήσεις με αλλαγμένα «φώτα» από τις τροπολογίες της αντιπολίτευσης

του Χρίστου Πέτρου 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άλλαξαν τα φώτα στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τις κρατικές εγγυήσεις. Μετά και την σημερινή συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών κατά την οποία συζητήθηκαν και κωδικοποιήθηκαν οι τροπολογίες των κομμάτων για το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, όλα δείχνουν πως η αυριανή τελευταία Ολομέλεια του Σώματος, θα εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση αλλά εν τέλει θα είναι κομμένο και ραμμένα στα μέτρα της αντιπολίτευσης!

Παρατηρητής ο Οδυσσέας στην Εφαρμογή των κρατικών εγγυήσεων

Μετά και την σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών για την κωδικοποίηση των τροπολογιών που κατέθεσαν τα κόμματα, όλα δείχνουν ότι συγκεντρώνει πλειοψηφία η τροπολογία που κατέθεσε το ΔΗΚΟ αναφορικά με τον Γενικό Ελεγκτή και τον ρόλο του ως παρατηρητή στον μηχανισμό παρακολούθησης.

«Είμαι ικανοποιημένη γιατί φαίνεται από τις προκαταρκτικές τοποθετήσεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, συμφωνεί με την τροπολογία του ΔΗΚΟ περί αυξημένων διαδικασιών ελέγχου και διαφάνειας στην χορήγηση κρατικών εγγυήσεων […] Πλέον θα υπάρχει σε εφαρμογή μια διαφανής δίκαια διαδικασία χορήγησης κρατικών εγγυήσεων με κριτήρια ίσα για όλους» δήλωσε η πρόεδρος της Επ. Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΗΚΟ πέρυσι, είχε εισηγηθεί ο Γενικός Ελεγκτής να είναι «μέλος της επιτροπής παρακολούθησης» του νομοσχεδίου, κάτι το οποίο αρνήθηκε η κυβέρνηση. «Για αυτό τον λόγο υποβάλαμε εναλλακτική εισήγηση όπως συμμετέχει ως παρατηρητής και όχι ως μέλος. Δυστυχώς ούτε και αυτή η εισήγηση έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο» ανέφερε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

"Χαμένες" οι μεγάλες επιχειρήσεις!

Εν τω μεταξύ σημαντική κρίνεται και η αλλαγή στην κατανομή των εγγυήσεων ως προς τις κατηγορίες των επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε  από την κυβέρνηση, προνοούσε ότι από το συνολικό ύψος των κρατικών εγγυήσεων που έφτανε το 1 δισεκατομμύριο:

300 εκατομμύρια ευρώ για νέα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς

700 εκατομμύρια ευρώ θα αφορούσαν δάνεια σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Με την κωδικοποίηση ωστόσο των τροπολογιών που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κατανομή η οποία όπως όλα δείχνουν θα περάσει αύριο από την Ολομέλεια, διαμορφώνεται ως εξής:

€300 εκατομμύρια να κατανέμονται σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους,

€550 εκατ. σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

€150 εκατ. σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και κριτήρια βάσει του αριθμού των εργαζομένων και του κύκλου εργασιών

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Με τις πιο πάνω αλλαγές που θα προκύψουν στην τελική μορφή του νομοσχεδίου, η τελική μορφή απέχει από την κυβερνητική πρόταση. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια αλλά και η προεκλογική συγκυρία, καθιστούν δύσκολο έως "υψηλού ρίσκου κίνηση", να υπάρξη αναπομπή του νομοσχεδίου ή απόσυρσή του. και αυτό επειδή η κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση, θα "χρεωθεί" ότι η ίδια "χρέωνε" στην αντιπολίτευση περί καθυστερήσεων και έλλειψης βούλησης για βοήθεια των επιχειρήσεων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ