Φθηνό κρέας & φθαρτά «χρυσάφι» στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (ΒΙΝΤΕΟ)

Χωρίς ελλείψεις κρέατος αλλά με τιμές φθαρτών που καίνε η αγορά στις γιορτές

Η αγορά δε θα στερηθεί το κρέας παρά τα γεγονότα που αφορούν το σφαγείο. Μάλιστα οι τιμές στο κρέας θα είναι πολύ καλές όπως διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου Κώστας Λειβαδιώτης μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα.

«Επειδή ακόμη στην Κύπρο οι κρεοπώλες εργάζονται οι ίδιοι προσωπικά και εξουθενωτικά 12 και 15 ώρες την ημέρα, αυτό έχει αντίκτυπο στις χαμηλές τιμές» ανέφερε ο κ. Λειβαδιώτης εννοώντας ότι το κόστος της εργασίας γύρω από τα κορεατικά προϊόντα απορροφάτε ουσιαστικά από τους ίδιους του κρεοπώλες.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη λόγω της κατανομής εργασίας και της διαδικασίας από τη σφαγή μέχρι την κατανάλωση, οι τιμές είναι υπερδιπλάσιες συγκριτικά με την Κύπρο. Επί παραδείγματι το χοιρινό στην Ευρώπη είναι περίπου 10 ευρώ το κιλό ενώ στην Κύπρο είναι από 4 μέχρι πέντε ευρώ το κιλό. Το αρνάκι στην Ευρώπη έχει μέση τιμή περί τα 20 - 25 ευρώ ενώ στην Κύπρο 8 έως 10 το κιλό και τα βοοειδή να πωλούνται σχεδόν στις μισές τιμές απ’ ότι στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει χάσει την αυτάρκειά της στα κρέατα. Όπως σημείωσε ο κ. Λειβαδιώτης εισάγονται γύρω στο 20% με 25%. Στα αρνιά 15 στους χοίρους 20 μοσχάρια 50 και κοτόπουλα 30 -40.

Η εκτίμηση ως Κυπριακός Σύνδεσμος καταναλωτών, μια πρώτη εκτίμηση πάντα, κρίνεται ότι είναι σχετικά καλή. Αναμένεται μια μικρή διαφοροποίηση κατά το διάστημα των γιορτών. Είναι ωστόσο χρήσιμο να μην ξεχνούν οι καταναλωτές ότι πάντα πρέπει να γίνεται έρευνα αγοράς και από τους ίδιους.

Έχουν ξεφύγει οι τιμές των φθαρτών

Πατάτες, ντομάτες, και γενικώς όλα τα φθαρτά έχουν τιμές εξωπραγματικές για την περίοδο που διανύουμε. «Όντως οι τιμές είναι αρκετά ψηλές. Βάσει της αρχής ελεύθερης αγοράς, ο κάθε έμπορος δύναται να πουλά τα προϊόντα του στις τιμές που ο ίδιος κρίνει» σύμφωνα με τη Νομικό – Λειτ. Καταναλωτών του Π.Σ. Καταναλωτών Βιργινία Χρίστου. Είναι και εδώ χρήσιμο οι καταναλωτές να προβαίνουν σε έρευνα αγοράς και να είναι προσεκτικοί, όπως σημείωσε η κα. Χρίστου.

Ο Δεκέμβριος είναι ο μεγαλύτερος μήνας συγκριτικά με όλο το έτος. Ειδικότερα οι μέρες των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς είναι οι μεγαλύτερες μέρες του έτους ως προς την κατανάλωση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ