Πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης της πλατείας Αγ. Λαζάρου

Η οπτική ρύπανση ως ένα από τα μελανότερα στίγματα του Κυπριακού Τουρισμού.

Καλές Πρακτικές από Τοπικές Αρχές της Περιφέρειας Λάρνακας.

Τα εκάστοτε στρατηγικά σχέδια τουρισμού, τα οποία επιδιώκουν να καταστήσουν τη χώρα μας ως ένα ποιοτικό τουριστικό προορισμό, κατατάσσουν την οπτική ρύπανση ανάμεσα στους παράγοντες που προκαλούν διάβρωση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Λάρνακα. Όλες οι επαρχίες εκπέμπουν μια υποβαθμισμένη εικόνα σε επίπεδο δομημένου περιβάλλοντος. Κυρίως στις τουριστικές περιοχές και στους υπεραστικούς δρόμους, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες βομβαρδίζονται από παντού με υπερβολικά οπτικά μηνύματα πάνω σε άναρχα και αντιαισθητικά τοποθετημένες πινακίδες, σκιάδια και τέντες, πανό σε πυλώνες ηλεκτρικής, στις προσόψεις κτιρίων και σε πλειάδα άλλων χώρων.

Η αισθητική παιδεία στη χώρα μας είναι προφανώς ελλιπής. Θα πρέπει όσοι αυθαίρετα τοποθετούν διαφημιστικά μηνύματα σε δημόσιο χώρο, να αντιληφθούν ότι το φαινόμενο αυτό προσβάλει το επίπεδο της χώρας μας, αμαυρώνει τον χαρακτήρα της, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του τοπίου, πλήττει την αισθητική και καταπονεί το περιβάλλον. Πέραν τούτου, προκύπτουν και θέματα ασφάλειας οδηγών και πεζών.

Φταίει βέβαια και η ατιμωρησία των ασυνείδητων. Οι πλείστες Τοπικές Αρχές δυστυχώς επαναπαύονται στην ευσυνειδησία της κάθε επιχείρησης και του κάθε πολίτη, παρόλο που η νομοθεσία τις «οπλίζει» με τις σχετικές αρμοδιότητες.

Δεν είναι όμως ακατόρθωτο να ρυθμιστεί το όλο ζήτημα. Τοπικές Αρχές της επαρχίας μας, επιδεικνύοντας σεβασμό στην περιβαλλοντική αισθητική, έχουν προβεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος με διάφορες πρακτικές λύσεις.

 

Καλές Πρακτικές

Πλατεία Αγίου Λαζάρου

Με πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, του Δήμου Λάρνακας, του ΚΟΤ και του Συμβουλευτικού Οίκου Concept Cyprus, εφαρμόζεται πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης της πλατείας Αγ. Λαζάρου, με στόχο όπως σταδιακά η δράση αυτή να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Στα πλαίσια του υπό αναφορά προγράμματος, έχουν αφαιρεθεί όλες οι ακαλαίσθητες πινακίδες επί των κτιρίων της πιλοτικής περιοχής και αντικαταστάθηκαν με ομοιόμορφου τύπου σχεδιασμό. Επίσης, αποκαστάθηκαν οι προσόψεις των κτιρίων με στήριξη της Dulux, «ντύθηκε» το εγκαταλελειμμένο κτίριο της πλατείας με τη συνεισφορά της Pissis Ltd και της Petrolina και καλύφθηκαν οι κομπρεσέρ των κλιματιστικών με χορηγία της SM Mavrides Ltd. Απομένει η τοποθέτηση ομοιόμορφων ομπρέλων/τεντών και η ενίσχυση του πρασίνου. Θερμές ευχαριστίες επίσης στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Λαζάρου, στην Mantovani Plotin Travel και στην Thetaco Trading για την οικονομική στήριξη στην υλοποίηση του προγράμματος.

 

Βορόκληνη

Από την ημέρα εκλογής του ως Πρόεδρος του Κ.Σ. Βορόκληνης, ο κ. Νεόφυτος Φακοντής έβαλε στόχο να καταπολεμήσει τα φαινόμενα που μειώνουν την ελκυστικότητα της κοινότητάς του. Ως εκ τούτου, έπραξε ουσιαστικά το ορθό και το αυτονόητο: εφάρμοσε, με μηδενική ανοχή, τη νομοθεσία που διέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων. Το Κ.Σ. Βορόκληνης προέβη λοιπόν σε εκστρατεία απομάκρυνσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, πανό και αφισών στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας εντός των ορίων της Βορόκληνης, και συνεχίζει να το πράττει συστηματικά. Το γεγονός ότι εφαρμόσθηκε η ίδια πολιτική για όλους ανεξαιρέτως τους δημότες και τις εταιρείες, περιόρισε τις όποιες αντιδράσεις ενδεχομένως να υπήρχαν.

Χοιροκοιτία

Το χωριό της Χοιροκοιτίας άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές και η αλλαγή αυτή δεν είναι τυχαία. Μεταξύ άλλων δράσεων, αποτελεί και το μοναδικό χωριό στην επαρχία το οποίο έλαβε απόφαση όπως στον παραδοσιακό πυρήνα επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων. Απόφαση την οποία εφάρμοσαν και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε παραδοσιακές οικοδομές αλλά και το ίδιο το Κοινοτικό Συμβούλιο για τα γραφεία του, θέλοντας να δώσει το σωστό παράδειγμα. Η εν λόγω δράση είναι αξιέπαινη καθότι συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού χαρακτήρα και της γραφικότητας  του χωριού.

Ζύγι

Σε τρία κεντρικά σταυροδρόμια του χωριού υπήρχαν περίπου πενήντα αυθαίρετα τοποθετημένες πινακίδες ταβέρνων και άλλων επιχειρήσεων που δημιουργούσαν ακαταστασία στο γραφικό αυτό ψαροχώρι. Πολύ πρόσφατα, το Κ.Σ. Ζυγίου προέβη σε εκστρατεία απομάκρυνσής τους και τοποθέτησης κεντρικών ομοιόμορφων πινακίδων που καθοδηγούν τον επισκέπτη προς τις επιχειρήσεις του χωριού. Με τον πιο απλό τρόπο βρέθηκε έτσι η χρυσή τομή για καταπολέμηση της οπτικής ρύπανσης, ικανοποιώντας παράλληλα την ανάγκη των τοπικών εταιρειών για τη σχετική σήμανση.