Peter Thiel: To Bitcoin μπορεί να είναι χρηματοοικονομικό όπλο της Κίνας

Ο επιχειρηματίας και υποστηρικτής των συντηρητικών στις ΗΠΑ Peter Thiel πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι το μακρύ χέρι της Κίνας.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο Peter Thiel είναι υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων, αλλά πιστεύει επίσης ότι τα κρυπτονομίσματα μπορεί να υπονομεύουν την Αμερική.

Ο Thiel ως επιχειρηματίας και υποστηρικτής των συντηρητικών πολιτικών στις ΗΠΑ προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξετάσει αυστηρότερους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα σε δηλώσεις του την Τρίτη. Οι δηλώσεις φάνηκαν να αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στρατηγικής του Thiel, ο οποίος είναι σημαντικός επενδυτής σε ψηφιακά νομίσματα καθώς και σε κρυπτονομίσματα.

«Αναρωτιέμαι αν σε αυτό το σημείο, το Bitcoin θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί εν μέρει ως κινεζικό χρηματοοικονομικό οικονομικό όπλο εναντίον των ΗΠΑ», δήλωσε ο Thiel κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για μέλη του Ιδρύματος Richard Nixon. «Απειλεί τα συμβατικά χρήματα, αλλά απειλεί ιδιαίτερα το δολάριο των ΗΠΑ». Πρόσθεσε: «[Εάν] είναι το Bitcoin το μακρύ χέρι της Κίνας, ίσως από γεωπολιτική σκοπιά, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να κάνουν πιο δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το πώς ακριβώς λειτουργεί».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Thiel επεκτάθηκε σε προηγούμενη κριτική για την Google της Alphabet Inc., την οποία κατηγόρησε ότι είναι ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα σε μια ομιλία του 2019. Την Τρίτη, πρόσθεσε ότι είχε ρωτήσει υπαλλήλους στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας για το αν η τεχνολογία τους χρησιμοποιούταν στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Κίνα κρατά σε στρατόπεδα περιορισμού άτομα που ανήκουν στην εθνικότητα των Ουιγούρους και για τα οποία ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι πρόκειται για γενοκτονία. Η απάντηση που πήρε, είπε ο Thiel, ήταν: "Δεν ξέρουμε πραγματικά - και δεν κάνουμε καμία ερώτηση

Η Κίνα αρνήθηκε την κακομεταχείριση εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στο Σινγιάνγκ. Σε μια δήλωση, η Google δήλωσε ότι δεν συνεργάζεται με τον κινεζικό στρατό και είναι "περήφανη που συνεχίζει τη μακρά ιστορία της συνεργασίας μας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας, σε πολλούς τομείς, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι προσλήψεις και η υγειονομική περίθαλψη"

Ο Thiel, ο οποίος έφυγε από τη Silicon Valley με δραματικό τρόπο το 2018 και ενώ είχε παραπονεθεί ότι είχε γίνει «κράτος ενός κόμματος», δεν περιορίστηκε στις επικρίσεις μόνο για την Google. Πρότεινε ότι ο αμερικανικός έλεγχος των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την Apple Inc., σημειώνοντας ότι η εταιρεία κατασκευάζει τις περισσότερες από τις συσκευές της στην Κίνα, όπου τα εργασιακά πρότυπα είναι πιο χαλαρά από ό, τι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. «Η Apple είναι πιθανώς η [εταιρεία τεχνολογίας] που είναι δομικά ένα πραγματικό πρόβλημα» για τα αμερικανικά συμφέροντα, είπε. «Η Apple είναι αυτή που έχει πραγματικές συνέργειες με την Κίνα.»

Ο Thiel πρότεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν την Ινδία απαγορεύοντας το TikTok, την κοινωνική εφαρμογή που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance Ltd., και την οποία ονόμασε «αυτού του είδους απίστευτη υποκλοπών δεδομένων από ανθρώπους». Ο Thiel σημείωσε ότι εάν απαγορευόταν, το TikTok πιθανότατα θα αντικατασταθεί από παρόμοιες εφαρμογές, όπως συνέβη στην Ινδία. «Δεν νομίζω ότι ήταν μία τεράστια απώλεια» στην Ινδία, είπε.

Ο Thiel επέκρινε επίσης το Facebook - μαζί με άλλες εταιρείες τεχνολογίας - για την «λογοκρισία» του Προέδρου Τραμπ, με αναφορά στην απόφαση της εταιρείας να απαγορεύσει στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προβεί σε δημοσιεύσεις σχετικά με την υποκίνηση της εισβολής του Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. «Υπήρξε εντελώς λογοκρισία», είπε ο Thiel. «Και όταν το κάνεις με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό μοιάζει σαν να έχεις περάσει πραγματικά κάποιο είδος Ρουβίκωνα»

Η εμφάνιση του Peter Thiel με τον Πομπέο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στον προεδρικό αγώνα του 2024. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρείται ευρέως ως πιθανός υποψήφιος για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών - και ο Thiel έχει δείξει την προθυμία να υποστηρίξει άτομα που είναι στενά συνδεδεμένοι με τον Trump. Υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής του Trump το 2016 και πρόσφατα δώρισε 10 εκατομμύρια δολάρια σε ένα PAC που υποστηρίζει την πιθανή υποψηφιότητα στη Γερουσία του J.D. Vance, συγγραφέα και συντηρητικής πολιτικής προσωπικότητας που προηγουμένως εργάστηκε σε ένα ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων που υποστηρίζεται από τον Thiel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ