Έρχεται "Αρμαγεδδών" για τις ασφαλιστικές του μποτιλιαρίσματος στο Σουέζ

Τα χιλιάδες χαλύβδινα κιβώτια, τα πλοία που περιμένουν, οι έμποροι που αναμένουν αποτελούν δυνητικά ασφαλιστήρια συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Υπάρχουν δυνητικά χιλιάδες ασφαλιστήρια συμβόλαια στα χαλύβδινα κιβώτια που στοιβάζονται ψηλά στο τεράστιο σκάφος που μπλοκάρει τη διώρυγα του Σουέζ και το παγκόσμιο εμπόριο.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων - αλλά πρώτα θα πρέπει να παιχτεί ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για την κατανομή των χρημάτων.

Η Evergreen Line της Ταϊβάν, η οποία ναύλωσε το Ever Given, λέει ότι η Shoei Kisen Kaisha Ltd της Ιαπωνίας - ιδιοκτήτης του πλοίου - είναι υπεύθυνη για τυχόν απώλειες. Ο πλοιοκτήτης έχει αναλάβει κάποια ευθύνη, αλλά λέει ότι οι ναυλωτές πρέπει να συνεργαστούν με τους ιδιοκτήτες φορτίου. Οι πολιτικές του καναλιού του Σουέζ δείχνουν ότι δεν φταίει, ακόμα κι αν οι πιλότοι του βρισκόταν στο τιμόνι ενός πλοίου που εν τέλει κόλλησε στην άμμο.

Ανεξάρτητα από αυτό, το μπλοκάρισμα αναμένεται να εξαπολύσει μια πλημμύρα αξιώσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους, από εκείνους στη ναυτιλιακή βιομηχανία έως εκείνους στον κλάδο των εμπορευμάτων. Οι ιδιοκτήτες των εμπορευμάτων στο Ever Given και άλλα πλοία σταμάτησαν επειδή η ταχύτερη πλωτή οδός που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία είναι κλειστή και αναμένεται να ζητήσουν πληρωμή από τους ασφαλιστές τους, εάν έχουν. Και οι ασφαλιστές για φορτίο στο πλοίο με τη σειρά τους θα υποβάλουν αξιώσεις εναντίον των ιδιοκτητών της Ever Given, οι οποίοι θα απευθυνθούν στους ασφαλιστές τους για προστασία.

Όπως το έθεσε ο Chris Grieveson, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας ναυτιλίας Wikborg Rein LLP στο Λονδίνο: Είναι ένα «σενάριο τύπου Armageddon».

Μεταξύ των ασφαλισμένων είναι και το ίδιο το πλοίο. Συνήθως καλύπτεται οπουδήποτε στην περιοχή από 100 εκατομμύρια έως 200 εκατομμύρια $, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό μεσίτη και τον σύμβουλο κινδύνου Marsh. Αλλά η πληρωμή θα εξαρτηθεί από το πόσο κακό είναι το ατύχημα. Ενώ η έλικα θα μπορούσε να υποστεί ζημιά δεδομένου του βάθους της γείωσης, οι αμμώδεις επιφάνειες σημαίνουν ότι η ζημιά θα μπορούσε να ήταν χειρότερη.

Εάν δηλωθεί μια διαδικασία που ονομάζεται γενικός μέσος όρος - η οποία συνεπάγεται την κατανομή του κόστους μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων - οι πληρωμές, οι οποίες θα φτάσουν τα εκατομμύρια, θα γίνουν εξαιρετικά περίπλοκες.

«Προσθέτει μια τεράστια πολυπλοκότητα στην επίλυση της τελικής αξίωσης», δήλωσε ο Marcus Baker, επικεφαλής της θαλάσσιας πρακτικής στο Marsh. "Και όταν λέω μια τεράστια πολυπλοκότητα, μιλάμε για χρόνια πριν μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα μέρος όπου όλοι γνωρίζουν ότι στέκονται."

Ενώ οι μεγάλοι διαμορφωτές κινδύνου δεν κάνουν ακόμη εκτιμήσεις, η τελική πληρωμή για το σκάφος θα καλύπτει έναν ολόκληρο πλήθος ασφαλιστικών τομέων. Μία οντότητα που εμπλέκεται άμεσα είναι το P&I Club του Ηνωμένου Βασιλείου - μία από τις δεκατρείς ασφαλιστικές που ασφαλίζουν την ευθύνη τρίτων σε παγκόσμιες ναυτιλιακές αγορές. Καλύπτει το Ever Given για πράγματα όπως ζημιές σε υποδομές και αξιώσεις για παρεμπόδιση. Ο σύλλογος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα εξετάσει όλες τις έγκυρες αξιώσεις σε εύθετο χρόνο, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ