Η Ινδία απαγορεύει τα κρυπτονομίσματα θεσπίζοντας εθνικό ψηφιακό νόμισμα

Η Ινδική Βουλή θεσπίζει νομοθετικό πλαίσιο για απαγόρευση κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η Ινδία σκοπεύει να θεσπίσει νόμο για την απαγόρευση ιδιωτικών κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin και να θεσπίσει ένα πλαίσιο για την έκδοση επίσημου ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με μια νομοθετική ατζέντα που παρατίθεται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters ο νόμος θα «δημιουργήσει ένα διευκολυντικό πλαίσιο για τη δημιουργία του επίσημου ψηφιακού νομίσματος που θα εκδοθεί από την Τράπεζα της Ινδίας (RBI)».

Η νομοθεσία, που παρατίθεται για συζήτηση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική σύνοδο, επιδιώκει «να απαγορεύσει όλα τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα στην Ινδία, ωστόσο, επιτρέπει ορισμένες εξαιρέσεις για την προώθηση της υποκείμενης τεχνολογίας του κρυπτονομίσματος και των χρήσεών της», αναφέρουν στην ημερήσια διάταξη της Βουλής της Ινδίας.

Στα μέσα του 2019, μια επιτροπή της ινδικής κυβέρνησης πρότεινε την απαγόρευση όλων των ιδιωτικών κρυπτονομισμάτων, με ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια και βαριά πρόστιμα για όσους ασχολούνται με ψηφιακά νομίσματα.

Ωστόσο, η επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα επίσημο ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από την ίδια την κυβέρνηση στην Ινδία, ώστε να λειτουργεί όπως τα χαρτονομίσματα, μέσω της Reserve Bank of India.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας είχε τον Απρίλιο του 2018 διατάξει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διακόψουν όλους τους δεσμούς με ιδιώτες ή επιχειρήσεις που ασχολούνται με εικονικό νόμισμα όπως το bitcoin εντός τριών μηνών.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επέτρεψε στις τράπεζες να χειρίζονται συναλλαγές κρυπτονομισμάτων από χρηματιστήρια και εμπόρους, ανατρέποντας την απαγόρευση της κεντρικής τράπεζας που είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο πλήγμα στην ακμάζουσα βιομηχανία.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, αλλά καμία σημαντική οικονομία δεν έχει κάνει το δραστικό βήμα της επιβολής μιας γενικής απαγόρευσης της κατοχής τους, παρόλο που έχει προβληθεί ανησυχία για την κατάχρηση των δεδομένων των καταναλωτών και τον πιθανό αντίκτυπό του στο χρηματοπιστωτικό σύστημα .

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ