Η Μάλτα δεν θα δημοσιοποιεί τα ονόματα όσων πολιτογραφούνται

Η Μάλτα αποφάσισε ότι δεν θα δίνει στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων πολιτογραφούνται ούτε όσων αφαιρείται η υπηκοότητα. Τι αναφέρεται για την Κύπρο;

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Μέχρι τώρα, ο νόμος της Μάλτας απαιτούσε τη δημοσίευση των ονομάτων των νέων πολιτογραφηθέντων μέσω του επενδυτικού προγράμματος της χώρας στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, μετά την έκδοση νομικής ανακοίνωσης η απόφαση για τη δημοσίευση των ονομάτων των νέων πολιτών ή των ατόμων των οποίων η υπηκοότητα έχει ανακληθεί θα εναπόκειται στην απόλυτη κρίση του Υπουργού Εσωτερικών της Μάλτας.

Αυτό που προκάλεσε την αλλαγή του κανόνα, σύμφωνα με τη νομική ανακοίνωση, ήταν «λόγοι ασφάλειας» και πιθανότατα αναφέρεται στους κινδύνους που δημιουργεί η δημοσίευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε σχέση με την πολιτογράφηση με βάση το Επενδυτικό Πρόγραμμα της Μάλτας.

Τα συγκεκριμένα νέα φαίνεται να χαροποιούν ιδιαίτερα επαγγελματίες και παρατηρητές του επενδυτικού προγράμματος της χώρας, οι οποίοι από καιρό υποστηρίζουν ότι μια τέτοια δημοσίευση όχι μόνο συνιστά παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων απορρήτου - αλλά έρχονται σε αντίθεση με το συμφέρον της διαφάνειας - ενώ θα μπορούσαν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο την προσωπική ασφάλεια του πολίτη.

Σε ένα άρθρο του Investment Migration Insider του 2019, τρεις μελετητές του ευρωπαϊκού δικαίου προειδοποίησαν να μην αγνοήσουν τις «πιθανές απότομες αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτή η δημοσίευση για τους νέους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης πιθανής παρέμβασης σε επιχειρηματικά ή οικονομικά συμφέροντα στην προηγούμενη ή τη υπηκοότητα». Επισήμαναν επίσης ότι αν και οι πρακτικές διέφεραν πολύ μεταξύ των χωρών, η συνολική τάση στην Ευρώπη ήταν να μην γίνεται δημοσίευση για προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Αυτά είναι υπέροχα νέα», δήλωσε ο Philippe May του Arton Capital. «Η δημοσίευση και η παρουσίαση των ονομάτων των νέων πολιτών αποτρέπει πολλούς αιτούντες από χώρες από τις οποίες δεν επιτρέπεται η κατοχή διπλής υπηκοότητας. Τώρα μπορούν να εξαιρεθούν από το να δημοσιευτούν τα ονόματά τους. "

Αντιθέτως, η αντιπολίτευση της Μάλτας εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση. Ο Karol Aquilina, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης σε θέματα που σχετίζονται με την ιθαγένεια, χαρακτήρισε την αλλαγή «απαράδεκτη» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να προσθέσει μυστικότητα στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τους Times της Μάλτας.

Στο δημοσίευμα του Investment Migration Insider γίνεται και αναφορά στην Κύπρο, όπου σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε Επενδυτικό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων.

Προστίθεται ότι η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου είχε παρενέβη σε αρκετές περιπτώσεις όπου βουλευτές ή μέλη του κοινού ζήτησαν τη δημοσίευση των ονομάτων επενδυτών, όπως επίσης είχε δοθεί εντολή κατάργησης της δημοσιοποίησης ονομάτων από έγγραφα που «διαρρέουν» από το Υπουργείο Εσωτερικών προς άλλες υπηρεσίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ