"Το ΔΝΤ θα είναι το νεκροταφείο του Ερντογάν στις εκλογές"

Η κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας μπορεί να σταματήσει μέσω του ΔΝΤ αλλά αυτό θα αποτελέσει το τέλος του Ερντογάν και του κόμματός του.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας αντανακλά την μη εμπιστοσύνη των επενδυτών όσον αφορά την Τουρκία με την πιθανή εμπλοκή του ΔΝΤ να αποτελεί μια διέξοδο για να καθησυχαστούν οι επενδυτές.

Ο Διονύσης Σινάνος, Χρηματοοικονομικός Αναλυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CFA Society Cyprus, μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, εξηγεί ότι η μη εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι αποτέλεσμα της εξάρτησης της Κεντρικής Τράπεζας από τον Ερντογάν και την πολιτική εμπλοκή στην νομισματική πολιτική του κράτους.

Ο κ. Σινάνος αναφέρει ότι η κατάσταση γίνεται δυσμενέστερη για την τουρκική οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και του ψηλού πληθωρισμού.

Η τουρκική λίρα υποτιμάται συνεχώς, με την ενδεδειγμένη λύση να είναι η αύξηση των επιτοκίων κάτι το οποίο, όπως σημειώνει ο κ. Σινάνος έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική του Ερντογάν, προσθέτοντας επίσης ότι η πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα δημιουργούσε περαιτέρω ύφεση στην τουρκική οικονομία λόγω της μειωμένης ρευστότητας στην αγορά.

Ο Χρηματοοικονομικός Αναλυτής αναφέρει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής οικονομίας επίσης μειώνονται θέτοντας σε αδράνεια το συγκεκριμένο νομισματικό εργαλείο για τον έλεγχο της πτώσης της τουρκικής λίρας, οδηγώντας την Τουρκία πιθανότατα σε λύση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Ερντογάν θεωρεί «ανάθεμα» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ο κ. Σινάνος αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο για την τουρκική οικονομία και μια κίνηση που θα καθησυχάσει του διεθνείς επενδυτές.

Ωστόσο ο Ερντογάν θεωρεί «ανάθεμα» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μπορεί να αποτελέσει το νεκροταφείο του Ερντογάν και του Κόμματός του στις επόμενες εκλογές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει διακαώς να αποφύγει την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφού τότε θα πρέπει να ακολουθεί διαταγές πέραν της οικονομικής πολιτικής αλλά και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Η οικονομία των κατεχομένων στον δρόμο της τουρκικής ύφεσης

Ο μεγάλος εταίρος και κύριος εμπορικός εταίρος των κατεχομένων είναι η ίδια η Τουρκία, ενώ και το ότι μοιράζονται το ίδιο νόμιμα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αναπόφευκτα η οικονομική κρίση θα κατακλύσει και την οικονομία των κατεχομένων.

Ο κ. Σινάνος ανέφερε ότι είναι ντόμινο η ύφεση στα κατεχόμενα μετά την οικονομική κρίση στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ