Πανευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας, χωρίς κοινή ανάληψη χρεών, προτείνει η Γερμανία

Η Γερμανία, δια του Υπουργού Οικονομικών της χώρας Όλαφ Σολτς, προτείνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας, προκειμένου να καταστεί η ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικούς οικονομικούς κλυδωνισμούς.

Η πρόταση, η οποία δεν προνοεί την κοινή ανάληψη ρίσκου, αφού πρόκειται για ένα δάνειο προς το κράτος – μέλος που ενδεχομένως να παρουσιάσει μαζική απώλεια θέσεων εργασίας, έγινε από τον κ. Σολτς στο πλαίσιο συνέντευξής του στο περιοδικό Der Spiegel και αποτελεί μέρος των προσπαθειών τα Γερμανίας για κατάληξη σε ένα κοινό πακέτο μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, μαζί με την Γαλλία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο τέλος του μήνα.

«Είμαι υπέρ της συμπλήρωσης των εθνικών συστημάτων ασφάλισης της ανεργίας με μια διασφάλιση για όλη την ευρωζώνη», δήλωσε ο Σολτς.

Αν ένα κράτος – μέλος, εξήγησε, αντιμετωπίσει οικονομική κρίση που οδηγεί σε μια μαζική απώλεια θέσεων εργασίας και ένα μεγάλο βάρος στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η χώρα θα μπορούσε να δανειστεί από αυτό το κοινό ταμείο.

«Όταν η κρίση περάσει, η χώρα θα αποπληρώσει τα κονδύλια που δανείστηκε. Ταυτόχρονα, όλες οι χώρες θα αναλάβουν προσπάθειες έτσι ώστε τα (δικά τους) δίκτυα ασφαλείας να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένα για μια κρίση», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς αν η Γερμανία θα επωμιστεί το ρίσκο αυτού του σχεδίου, ο κ. Σόλτς είπε πως «όχι η Γερμανία επωφελείται».

«Τα αποθέματα του γερμανικού ομοσπονδιακού γραφείου εργασίας θα παραμείνουν ανέπαφα και δεν υπάρχει κοινή ανάληψη χρέους», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ