Πορτογαλία: Άρση τραπεζικού απορρήτου σε λογαριασμούς πέραν των €50.000 

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με διάταγμα που εξέδωσε παραχώρησε στις φορολογικές αρχές της χώρας, αυτόματη πρόσβαση σε τραπεζικούς οργανισμούς με υπόλοιπα πέραν των €50.000, στο πλαίσιο των προσπαθειών για καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Το διάταγμα αυτό είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση το 2016, ο Πρόεδρος της χώρας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα δεν το ενέκρινε.

Σήμερα, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι είχε τότε θέσει βέτο στο νομοσχέδιο, λόγω των ανησυχιών του για τις δυσκολίες στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες θα επιδεινώνονταν με την εφαρμογή του μέτρου αυτού.

«Υπάρχουν οι συνθήκες από χρηματοοικονομικής και νομικής άποψης για να γίνει αυτό το βήμα που είναι κρίσιμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος», είπε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Μάριο Σεντένο.

Μέχρι τώρα οι πορτογαλικές αρχές χρειάζονταν άδεια δικαστηρίου για να λάβουν πληροφορίες για τραπεζικά υπόλοιπα Πορτογάλων πολιτών. Ωστόσο βάσει διάφορων συνθηκών, γίνεται ανταλλαγή αντίστοιχων πληροφοριών ξένων πολιτών με τις οικείες φορολογικές αρχές.

Με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης το 2010 η Πορτογαλία έλαβε διάφορα βήματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της σκιώδους οικονομίας, με την τελευταία να αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ