Αναμένονται να γυριστούν 18 ταινίες στην Ελλάδα το 2021

Μέχρι δεκαοκτώ διεθνείς ταινίες θα γυριστούν στην Ελλάδα το 2021, επιβεβαιώνοντας το αίτημα του κλάδου λόγω και της σχεδόν ατελείωτης ποικιλίας εκπληκτικών τοπίων και μνημείων της χώρας.

Μέχρι δεκαοκτώ διεθνείς ταινίες θα γυριστούν στην Ελλάδα το 2021, επιβεβαιώνοντας το αίτημα του κλάδου για την σχεδόν ατελείωτη ποικιλία εκπληκτικών τοπίων και μνημείων της χώρας.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Βένια Βέργου, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα αναμενόμενα έσοδα από ξένες παραγωγές το 2021 θα μπορούσαν να φθάσουν τα 90 εκατομμύρια ευρώ (106 εκατομμύρια δολάρια).

Πρόσθεσε ότι αυτό το ξένο ενδιαφέρον δημιουργεί ένα «θετικό φαινόμενο ντόμινο» που θα βοηθήσει στην προσέλκυση περαιτέρω παραγωγών.

«Περιμένουμε τόσες πολλές παραγωγές από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο 2021 λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία με πολύ επιτυχημένο τρόπο», ισχυρίστηκε η Βέργου.

Τόνισε το γεγονός ότι το διεθνές ενδιαφέρον προέκυψε επίσης λόγω της συνεχούς παρουσίας της Ελλάδας σε διαδικτυακά διεθνή φόρουμ και εκθέσεις στο εξωτερικό.

«Καταφέραμε με συντονισμένες κινήσεις να δείξουμε ότι είναι δυνατόν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να συνεχίσουμε τα γυρίσματα στην Ελλάδα», είπε.

Κίνητρα και εμπόδια για να γίνει η Ελλάδα κόμβος ταινιών

Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει περαιτέρω βελτιώσεις στο εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα κινήτρων του 2018 για οπτικοακουστικές παραγωγές, με στόχο να το καταστήσει ακόμα πιο ελκυστικό για τους ξένους κινηματογραφιστές και πιο αποτελεσματικό για όσους είναι τοπικοί.

Ένας νέος νόμος που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι επικεντρώνεται σε δύο ζητήματα - πρώτον, την αύξηση του ποσού των εκπτώσεων σε μετρητά από 35 σε 40% των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με μείωση των συγκεκριμένων ελάχιστων δαπανών και δεύτερον, η απλοποίηση της διαδικασίας αίτησης.

Κατά συνέπεια, η ελάχιστη δαπάνη μειώνεται από 30.000 σε 25.000 ευρώ ανά επεισόδιο για σειρές μυθοπλασίας και σε 20.000 € για σειρές ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια - με περαιτέρω πτώση στα 15.000 ευρώ ανά επεισόδιο μόνο, για οποιοδήποτε μεμονωμένο έργο που υπερβαίνει τα 70 επεισόδια.

Παρόλο που ισχύουν ορισμένα πολιτιστικά κριτήρια, δεν υπάρχει ακόμη ανώτατο όριο στον προϋπολογισμό, το οποίο είναι ένα άλλο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ελληνικού συστήματος κινήτρων σε σύγκριση με εκείνα άλλων χωρών.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ωστόσο, είναι ότι η χώρα δεν διαθέτει μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, τα οποία οι περισσότεροι κορυφαίοι παραγωγοί, όπως η Netflix, αναμένουν να βρουν όπου γυρίζουν.

Ευτυχώς, δύο ξεχωριστές πρωτοβουλίες Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών δείχνουν υπόσχεση για τη δημιουργία υπερσύγχρονης υποδομής στούντιο στην Ελλάδα.

«Η κατασκευή μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο σίγουρα θα ανεβάσει στα ύψη την Ελλάδα ως προορισμό κινηματογράφησης, όπως είδαμε να συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΚΑΕ όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία», δήλωσε ο Πάνος Κουάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικά μέσα και επικοινωνία (EKOME).

Σε πρόσφατη συνέντευξη, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πάσχει επίσης από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

«Οι διεθνείς παραγωγές αυξάνουν τη ζήτηση για τοπικά, εξειδικευμένα πληρώματα σε βαθμό που η τοπική προσφορά δεν μπορεί να καλύψει. Εάν μία ή δύο μεγάλες διεθνείς παραγωγές γυρίζονται ταυτόχρονα στη χώρα, έχουμε ήδη ξεμείνει από έμπειρα πληρώματα », είπε.

Πηγή: greekreporter.com/

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ