Η ευρωζώνη εργάζεται για ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το euro working group εργάζεται ακόμη ενεργά για να υποβοηθήσει το ΔΝΤ να λάβει την απόφαση ενεργοποίησης τoυ επί της αρχής προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ωστόσο “o χρόνος τελειώνει”, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος Κοινοτικός αξιωματούχος, αποφεύγοντας όμως να απαντήσει κατηγορηματικά αν και κατά πόσο η 24η Μαϊου είναι “η τελευταία και καθοριστική ημερομηνία για το θέμα".

“Θα είμαστε πιο λεπτομερείς για το χρέος από ότι στη Σόφια, αλλά το αν θα ενεργοποιήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμά του θα το δούμε”, είπε.

Εξήγησε ωστόσο ότι το eurogroup, αφενός συνεχίζει και εκτιμά ότι είναι σημαντικό για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος το να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμά του, αλλά ακόμα και αν δεν το ενεργοποιήσει, θα συνεχίσει να μετέχει κανονικά στην επιτήρηση μετά το πρόγραμμα (PPS).

Σε ό,τι αφορά τον ηθικό κίνδυνο που προκύπτει από το γαλλικό μηχανισμό για την ελάφρυνση του χρέους και τον οποίο προκρίνουν μια σειρά από κράτη μέλη, ο Κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) θα αντιμετωπιστεί, εξηγώντας ότι “θα υπάρχουν κίνητρα στο πακέτο για να μείνει η Ελλάδα στον ορθό δρόμο”. Είπε ακόμα ότι στο μελλοντικό πακέτο (χρέος και εποπτεία) θα υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα κίνητρα και τους στόχους, αλλά και στη δυνατότητα η Ελλάδα αποκτήσει την “ιδιοκτησία” των πολιτικών της.

“Η εκτέλεση των προαπαιτούμενων είναι ακόμα πιο σημαντική από το ίδιο το SLA (staff level agreement - συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού)”, επεσήμανε.

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, δήλωσε “εξαιρετικά χαρούμενος για το SLA”, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα πιο σημαντικό είναι πως "ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει δεσμευθεί για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων πριν από την έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου" - κάτι που όπως εξήγησε έχει "καθοριστική σημασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις τελικές εκτελεστικές αποφάσεις για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα και τις αποφάσεις για το χρέος".

Τέλος ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η" τελευταία δόση για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία γιατί με αυτήν η χώρα κτίζει το δημοσιονομικό της μαξιλάρι", ενώ διευκρίνισε ότι "ακόμα και χωρίς ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, το eurogroup δεν πρόκειται απαραίτητα να ζητήσει από τη Ελλάδα να λάβει προληπτική γραμμή πιστώσεων".

Κατέστησε δε σαφές ότι μετά την 21 Ιουνίου "δεν θα γίνουν άλλες έκτακτες συνεδριάσεις για την Ελλάδα" και "δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος ανεξαρτήτως της στάσης του ΔΝΤ".

Πηγή: ΚΥΠΕ