κ. Αντωνάκης Βούρος: Τα 40 χρόνια πετυχημένης πορείας της DHL

Η DHL έχει αφήσει το αποτύπωμα της κατά τα 40 χρόνια παρουσίας της στην κυπριακή οικονομία. Αποκλειστική συνέντευξη του ιδρυτή και επικεφαλής της κυπριακής DHL στο Economy Today.

H DHL έκλεισε 40 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο και ο ιδρυτής της κ. Αντωνάκης Βούρος μιλά αποκλειστικά στο Economy Today για το πώς γεννήθηκε η εταιρεία, τα όσα έχουν επιτευχθεί αλλά και τις προκλήσεις που ακολουθούν.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της λειτουργίας μιας εταιρείας ταχυμεταφορών στην Κύπρο σε μια εποχή, που θα έλεγε κάποιος ότι οι ρυθμοί ήταν πιο αργοί; 

Το 1977 ξεκίνησε να παρατηρείται ενδιαφέρον και δραστηριοποίηση offshore εταιρειών στη Κύπρο, γεννώντας έτσι την ανάγκη για ανταλλαγή και αποστολή πληροφοριών ανάμεσα σε διάφορες αγορές. Παρόλο που τότε το υλικό ήταν πολύ διαφορετικό και όντως οι ρυθμοί ήταν πιο αργοί σε σύγκριση με σήμερα, η ανάγκη για αμεσότητα, ταχύτητα και αξιοπιστία ήταν και πάλι εμφανής. Η DHL αναγνώρισε την ευκαιρία για περαιτέρω επέκταση και αφουγκραζόμενη την ανάγκη αυτή, αποφάσισε να επεκταθεί στο νησί μας. Το 1980 ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την ομάδα της DHL INTERNATIONAL, η οποία με επισκέφθηκε στο γραφείο μου με μια πρόταση συνεργασίας με την δικιά μου εταιρεία. Η ιδέα αυτή κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον μου, αφού όχι μόνο επρόκειτο για μια καινοτόμα υπηρεσία για τα δεδομένα της Κύπρου, αλλά και επειδή αντιλήφθηκα την επιχειρηματική δυναμική σε μια εταιρεία που επεκτεινόταν ραγδαία σε διάφορες αγορές του κόσμου. Το 1981 ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις και προχωρήσαμε στην δημιουργία της DHL Express Κύπρου, της πρώτης εταιρείας ταχυμεταφορών στο νησί.  

Ήταν όμως και μια περίοδος δύσκολη για την χώρα, η οποία προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό της μετά την τουρκική εισβολή. Τι ήταν αυτό που έκανε η DHL και κατάφερε να κερδίσει τους Κύπριους και την εμπιστοσύνη τους; 

Όντως ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Κύπρο, με αβεβαιότητα και πολλές προκλήσεις Παρόλα ταύτα, η DHL προσέφερε μια πολύ μεγάλη βοήθεια - ιδιαίτερα στους εμπορευόμενους και βιομηχάνους – πραγματοποιώντας εισαγωγές και εξαγωγές εγγράφων, τιμολογίων, παραγγελιών και μικροδεμάτων, σε πολύ γρήγορους χρόνους. Στόχος μας και αποστολή μας υπήρξε από την αρχή να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά και να βελτιώσουμε τη ζωή τους μέσα από το εμπόριο και την ανάπτυξη επιχειρήσεων, εγκαθιδρύοντας τον εαυτό μας ως ένα έμπιστο συνεργάτη. Προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες – οι οποίες σε συνδυασμό με τις γνώσεις που αποκτήθηκαν από την εξυπηρέτηση της παγκόσμιας αγοράς– καταφέραμε σύντομα να συμβάλουμε στην ενίσχυση του εμπορίου και την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας. Επιπρόσθετα, η συνέπεια και η παράδοση των αποστολών στους προκαθορισμένους χρόνους ήταν αυτό που κέρδισε την εμπιστοσύνη των Κυπρίων. Απόδειξη αυτού υπήρξε και το γεγονός ότι ενώ ξεκινήσαμε τη λειτουργία της εταιρείας με μόλις τρεις υπαλλήλους, μέσα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων ανοίξαμε ακόμη δύο γραφεία – σε Λεμεσό και Λάρνακα – και γίναμε η πρώτη εταιρεία ταχυμεταφορών στο νησί που διεκπεραίωνε μόνη της τους εκτελωνισμούς των αποστολών της.

Αν σας καλούσαμε να βάλετε έναν τίτλο σε κάθε μια από τις τέσσερεις δεκαετίες παρουσίας της DHL στην Κύπρο, πως θα τις τιτλοφορούσατε;

Στην πρώτη δεκαετία θα έδινα τον τίτλο «Introduction to the Cypriot market», ενώ στη δεύτερη δεκαετία «Become even better and Retain», αφού πλέον φτάνει ο ανταγωνισμός στο νησί. Ως εκ τούτου, βάλαμε ως στόχο να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες μας και να διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό, διατηρώντας το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και το μεγάλο μερίδιο αγοράς που αποκτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Κατά την τρίτη δεκαετία («Utilizing technology for maximum efficiency») ξεκίνησε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς η τεχνολογία και να διεισδύει σε όλο και περισσότερους τομείς, με πρακτικές εφαρμογές που διευκόλυναν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ως εταιρεία που βρίσκεται πάντα στην καρδιά των εξελίξεων, πολύ γρήγορα υιοθετήσαμε και αγκαλιάσαμε τεχνολογικές πρακτικές και εργαλεία που συνέβαλαν στην ακόμη πιο γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών μας. Η τέταρτη δεκαετία μας βρίσκει να έχουμε ήδη κερδίσει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς, ενώνωντας 220 χώρες και περιοχες του κόσμου και να επενδύουμε σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, κτηριακές εγκαταστάσεις και στόλο, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πελάτες μας και εξαιρετικές συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους μας. Επιπρόσθετα, επενδύουμε συνεχώς σε νέες προηγμένες υπηρεσίες, διατηρώντας τη θέση μας ως ο αξιόπιστος συνεργάτης στην εποχή της ψηφιοποίησης και του διασυνοριακού εμπορίου. Το μέλλον προμηνύεται λαμπρό, και είμαστε πανέτοιμοι και ανυπομονούμε για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Σήμερα η DHL έχει αφήσει πλέον το αποτύπωμά της στην χώρα, στο επιχειρείν και στην κοινωνία των πολιτών. Πως οραματίζεστε το μέλλον της εταιρείας; 

Έχοντας γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας γενικότερα και προσφέροντας πίσω αυτή τη στήριξη που λαμβάνει από το κοινό, ομολογουμένως η DHL Express έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε όλους τους τομείς. Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση και να συνεχίσουμε να συνδέουμε τους ανθρώπους και να βελτιώνουμε τη ζωή τους. Για το λόγο αυτό, θα προβούμε σε πλήρη εκσυγχρόνιση των συστημάτων, ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης στους εργαζομένους, έτσι ώστε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες, τις διαδικασίες και τα πρότυπα. Επίσης, με διάφορες ενέργειες και πρωτοβουλίες, φτάνουμε ολοένα και πιο κοντά στους στόχους που θέσαμε για τη βιωσιμότητα στους πυλώνες, Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση. Στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την τοπική κοινωνία με μακροχρόνιες συνεργασίες σε κοινωφελείς οργανισμούς και να εφαρμόζουμε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές με σκοπό να μηδενίσουμε το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα.

Πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο ανθρώπινο δυναμικό;

Το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι η βάση και η δύναμη μας – η ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου δικτύου μεταφορών μας. Αποτελεί τον πιο σημαντικό πυλώνα στη στρατηγική μας, γι’ αυτό και επενδύουμε σε αυτό κάθε χρόνο, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες και τη φιλοσοφία μας αναλλοίωτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η DHL Express έχει τιμηθεί αμέτρητες φορές από πιστοποιημένους φορείς για τις επιδόσεις της στον τομέα του εργασιακού περιβάλλοντος και ικανοποίησης εργαζομένων – τόσο στην Κύπρο, σε άλλες χώρες του εξωτερικού αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Ένας από τους στόχους μας είναι να αναζητούμε συνεχώς νέα κίνητρα, να αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των ανθρώπων μας, να καλλιεργούμε μια κουλτούρα συμμετοχής, να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία και εκπαίδευση για να εξελίσσονται συνεχώς, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε αναπτύξει διάφορες ενέργειες και πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως για παράδειγμα το Appreciation Week, το Global Onboarding Journey, το βραβείο του «Υπαλλήλου της Χρονιάς», το Employee Opinion Survey, καθώς και το βραβευμένο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα Certified International Specialists.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα, που καλείται να κερδίσει η ανθρωπότητα είναι να διασώσει το φυσικό περιβάλλον. Εσείς πως βλέπετε τα όσα τεκταίνονται προς αυτή την κατεύθυνση; 

Ομολογουμένως, το περιβάλλον πρέπει να αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της κάθε επιχείρησης αλλά και του κάθε ατόμου – μεμονωμένα αλλά και συλλογικά. Ως DHL Εxpress, διατηρούμε τη δέσμευσή μας απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία, και μέχρι τον Ιούλιο του 2022 θα παραλάβουμε 28 καινούργια ηλεκτρικά εμπορικά αυτοκίνητα, συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Επιπρόσθετα, οι νέες μας κτηριακές εγκαταστάσεις είναι «πράσινες», εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και με φιλική προσέγγιση στο περιβάλλον (solar panels, λαμπτήρες LED, κ.α.), ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούμε διάφορες ενέργειες μεγάλης και μικρής κλίμακας προς σε αυτή την κατεύθυνση - όπως για παράδειγμα η δενδροφύτευση. Ταυτόχρονα, ακολουθούμε την παγκόσμια πρωτοβουλία του Ομίλου ‘GO GREEΝ’, που έχει στόχο να μηδενίσει το  αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα της εταιρείας έως το 2050, ενώ οδεύουμε συνεχώς προς την πλήρη ευθυγράμμιση με τους 5 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που δεσμευτήκαμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ