«Καθαροί» ζούμε στο σχολείο - Μία κοινωνική πρωτοβουλία της Unilever Tseriotis

Ποια ανάγκη ώθησε στην έναρξη του προγράμματος «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» και ποιοι οι στόχοι της πρωτοβουλίας της Unilever Tseriotis.

Ο Ηλίας Κατσούλακος σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο Economy Today εξηγεί για την «γραμμή συγγένειας» της Unilever Tseriotis Cyprus με την ιστορία των πανδημιών, όπως βέβαια και με την ανθρωπιστική δράση, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της.

Αναλύει επίσης το Πρόγραμμα «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο» το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στο να είναι τα σχολεία των παιδιών μας όσο γίνεται πιο υγιεινά καθαρά και προστατευμένα από ιούς και μικρόβια.

Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας στην εταιρεία Unilever Tseriotis Cyprus; 

Ο αντίκτυπος της πανδημίας υπήρξε διαφορετικός για κάθε κλάδο της οικονομίας. Στο χώρο των καταναλωτικών αγαθών και του λιανεμπορίου, όπου εντάσσεται και η δραστηριότητα της δικής μας εταιρείας, υπήρξε ανάγκη «δραματικών» αλλαγών προσαρμογής. Ξανασχεδιάσαμε τους ρυθμούς της παραγωγής για να ανταποκριθούμε στις ειδικές ανάγκες της πανδημίας, αναδιοργανώσαμε την εφοδιαστική αλυσίδα μας και θεσπίσαμε νέους τρόπους επικοινωνίας με τους καταναλωτές μας. Θεωρώ ότι σήμερα είμαστε πολύ πιο έμπειροι στη διαχείριση κρίσεων και θέλω, με την ευκαιρία, να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της Unilever Tseriotis Cyprus, για τη στήριξη που προσέφεραν.

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι και η στρατηγική της εταιρίας ενώ η πανδημία φτάνει σε ένα σημείο καμπής και πιθανότατα οδεύει προς το τέλος της;

Παρόλο που θα ήθελα να συμμεριστώ απόλυτα την αισιοδοξία σας, φοβάμαι ότι ίσως αργήσει ακόμη να σημάνει η λήξη του συναγερμού. Στο μεταξύ, πάντως, εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον, προβάλλοντας σ’ αυτό τις πιθανές «κληρονομιές» της πανδημίας, όπως είναι νέοι τρόποι επικοινωνίας, εξ’ αποστάσεως αγορές κλπ. Η στρατηγική μας έχει ως κύριο στόχο την ταχεία ανάκαμψη από τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε η μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση, αλλά και την περαιτέρω συμβολή μας στην ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας, με διεύρυνση και εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων μας. Όπως πάντα κινούμαστε με όραμα και τόλμη, καθώς και με διαχρονική προτεραιότητα την παροχή υψηλής ποιότητας αγαθών και υπηρεσιών στους καταναλωτές μας, που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

Η εταιρεία της Unilever έχει περάσει πέραν της παρούσας πανδημίας του κορωνοϊού και την πανδημία της ισπανικής γρίπης. Ποια διδαχθέντα μαθήματα εξάγονται από την «πορεία της εταιρείας ανάμεσα σε πανδημίες»;

Η Unilever Tseriotis Cyprus έχει μια «γραμμή συγγένειας» με την ιστορία των πανδημιών, όπως βέβαια και με την ανθρωπιστική δράση, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της. Το Lifebuoy για παράδειγμα, η χαρακτηριστική κόκκινη μπάρα σαπουνιού με την αντιβακτηριακή δράση, δημιουργήθηκε από τον Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ το 1849 και έσωσε τότε πολλές ζωές που κινδύνεψαν σοβαρά από την επιδημία της χολέρας που έπληττε το Λονδίνο. Και είναι το ίδιο προϊόν που, μαζί με το επίσης θρυλικό προϊόν απολύμανσης, την Klinex, πρωταγωνιστούν και σήμερα, στην πανδημία του κορονοϊού. Σχετικά με την ουσία της ερώτησής σας, θα έλεγα ότι η πανδημίες είναι ταχύρρυθμα και εντατικά μαθήματα διαχείρισης κρίσεων, τα οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εταιρεία μας έχει «περάσει» πάντα με επιτυχία.

Ποια ανάγκη ώθησε στην έναρξη του προγράμματος «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο»;

Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε για να συμβάλει στο να είναι τα σχολεία των παιδιών μας όσο γίνεται πιο υγιεινά καθαρά και προστατευμένα από ιούς και μικρόβια. Κίνητρο για το σχεδιασμό του ήταν η διαπίστωση, σύμφωνα με έρευνες, ότι οι συχνές απουσίες των παιδιών από το σχολείο, εκτός από τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούν στο οικογενειακό περιβάλλον, αποτελούν και ένα εμπόδιο στην ομαλή ροή της καθημερινότητας του παιδιού, καθώς και στην κοινωνική ανάπτυξή του.

Ειδικά στην πανδημία, το πρόγραμμα σχετίζεται με τις υγειονομικές ανάγκες των σχολικών χώρων και δίνει έμφαση στους μικρούς μαθητές που είναι και αυτοί ευάλωτοι στον ιό. Και δεν πρόκειται μόνο για την υγιεινή καθαριότητα των χώρων, μέσω της Klinex, αλλά και την ανάγκη παρότρυνσης και διευκόλυνσης των παιδιών να υιοθετήσουν συνήθειες προσωπικής υγιεινής, όπως το να πλένουν τακτικά τα χέρια τους – κάτι που βρίσκει ιδανικό σύμμαχο το Lifebuoy.

Ποιοι οι στόχοι και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που ξεκινάτε για την υγιεινή στους σχολικούς χώρους;

Αυτό που ήδη εφαρμόζουμε είναι μία κοινωνική πρωτοβουλία της Unilever Tseriotis, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών, κατά την οποία, η Klinex και το Lifebuoy, μέσα από το πρόγραμμα «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο», προσφέρουν δωρεάν στους μαθητές 110 δημόσιων δημοτικών και ειδικών σχολείων σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο, πάνω από 50.000 καθαριστικά και απολυμαντικά προϊόντα, για τη σχολική χρονιά. Τα προϊόντα αυτά καλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες, τόσο για την υγιεινή καθαριότητα των τάξεων και των υπόλοιπων σχολικών χώρων, όσο και για την ατομική υγιεινή των μαθητών. Και όπως δηλώσαμε από την αρχή, δεν πρόκειται για μια απλή δωρεά, αλλά για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πρωτοβουλίας που αποβλέπει στη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, αλλά και στην αποφυγή περιττού άγχους για τους γονείς τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ