Χειρότερο φέτος το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με πέρσι στα ξενοδοχεία

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν καλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, καθώς κάποια ξενοδοχειακά καταλύματα βρισκόταν τότε σε λειτουργία.

Συνεχίζουμε να διανύουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία, ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων της Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, ενώ είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν καλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, καθώς κάποια ξενοδοχειακά καταλύματα βρισκόταν τότε σε λειτουργία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως όλοι οι ξενοδόχοι της Επαρχίας Πάφου αγωνιούν και επιθυμούν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, όσο πιο γρήγορα μπορούν. Δυστυχώς, παρατήρησε, ό,τι και να υπολογίσουμε σήμερα, υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα στο πως θα εξελιχτεί η χρονιά. 

Επεσήμανε πως παρόλες τις προσπάθειες εμβολιασμού υπάρχουν πολλές «αναποδιές» όσον αφορά το πρόγραμμα, σημειώνοντας πως αυτές οι αναποδιές συνεχώς δυσχεραίνουν το μέλλον της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. 

Βλέποντας το επόμενο τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα πτήσεων προς την Κύπρο από αγορές που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην τουριστική βιομηχανία, συμπλήρωσε.

Ενδεικτικά για τον Απρίλιο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως εάν κάποια ξενοδοχεία αποφασίσουν να λειτουργήσουν, θα λειτουργήσουν με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες και υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ανέφερε παράλληλα ως προϋπόθεση τη συνέχιση των πτήσεων από το Ισραήλ, αλλά και το να μπορούν οι Κύπριοι να διαμείνουν σε ξενοδοχεία.

«Αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις λειτουργήσουν, κάποια πολύ λίγα ξενοδοχεία είναι πιθανόν να ανοίξουν και θα ανοίξουν μόνο, για να δημιουργήσουν μια δυναμική για τον επόμενο μήνα, τον Μάιο» είπε.

Δυστυχώς συνέχισε, ο Απρίλιος θα είναι ένα πολύ δύσκολος μήνας και ζημιογόνος, ενώ είπε ότι για τον Μάιο όλοι στρέφουν τις ελπίδες τους στην αγγλική αγορά, ευελπιστώντας ότι στις 15 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι αφίξεις Άγγλων τουριστών.

Για τον Μάιος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι καλύτερος από τον Απρίλιο, καθώς αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα πλείστα ξενοδοχεία, ωστόσο, παρατήρησε, και πάλι οι πληρότητες θα είναι πολύ χαμηλές. Όσον αφορά τον Ιούνιο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε πως αναμένεται να παρατηρηθεί μια αυξητική τάση με την έναρξη της κίνησης της ρωσικής αγοράς. 

Όσον αφορά τους άλλους τρεις μήνες, τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ανέφερε πως εκεί εστιάζονται οι ελπίδες όλων και εξέφρασε την ελπίδα οι ξενοδόχοι να μπορέσουν να εργαστούν με κανονικές πληρότητες, οι οποίες θα είναι καλύτερες από πέρυσι.

Σε σχέση με τους τελευταίους μήνες του χρόνο Οκτώβριο, Νοέμβριο Δεκέμβριο ο κ. Μιχαηλίδη είπε πως αναμένεται ότι θα είναι καλοί μήνες, αν και είναι ακόμη άγνωστο κατά πόσο θα κυμανθούν στα επίπεδα πριν από το 2020.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ