Υπομονή και πράσινο διαβατήριο με Ρωσία και Η.Β. συστήνει ο Περδίος

Σε κομβικό σημείο για τον τουρισμό βρίσκονται τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο, είπε ο Περδίος

Σε κομβικό σημείο για τον τουρισμό βρίσκονται τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο, είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, συστήνοντας ακόμα λίγη υπομονή, με εφαρμογή των μέτρων και των πρωτοκόλλων. Ο Υφυπουργός τόνισε πως εάν την ώρα που όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη, η Κύπρος καταφέρει να πέσει στην πορτοκαλί κατηγορία και, ακόμα ,στην πράσινη, τότε ο τουρισμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα.
 
Τοποθετούμενος στο πλαίσιο  διαδικτυακής συζήτησης με θέμα "Τουρισμός: Η Κύπρος απέναντι στις προκλήσεις της πανδημίας" - Οι αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στον τουρισμό, η επόμενη μέρα για την Κύπρο και η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού – αναφέρθηκε στη συμφωνία που συνομολογήθηκε με το Ισραήλ για το πράσινο διαβατήριο που τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου, δηλώνοντας ότι ανάλογες συμφωνίες πρέπει να επιδιωχθούν και με άλλες χώρες και ειδικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.
 
«Το Ισραήλ δείχνει ότι ο δρόμος είναι για ανάλογες συμφωνίες και με άλλες χώρες όπως η Ρωσία», είπε, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών σύντομα πρέπει να κάνει επαφή με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για μια συμφωνία σε διακρατικό επίπεδο.
 
Εξήγησε ότι το πράσινο διαβατήριο δύνανται να κατέχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 7 ημέρες πριν με τη δεύτερη δόση, εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ. Διευκρίνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διενεργήσει τεστ σε όποιο κατέχει το πράσινο διαβατήριο, ο οποίος έχει υποχρέωση για τη τήρηση των μέτρων προστασίας.
 
Δεν πάει πάρα πολύ καλά με τον εμβολιασμό η ρωσική αγορά, διευκρίνισε επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν τίθεται το εμβόλιο ως προαπαιτούμενο για να εισέλθει κάποιος στην Κύπρο και αναμένεται ότι με τα τεστ θα πάει καλά η ρωσική αγορά.
 
Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ακόμα πως δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, αλλά η  πανδημία επιβεβαίωσε την ανάγκη για εφαρμογή της στρατηγικής ταχύτερα και την επίσπευση δράσεων.
 
Το 2021 και 2022 θα δούμε την κατεύθυνση στην οποία θα κινείται πλέον το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, είπε.
Είπε ακόμα ότι «το χέρι που μας τάιζε, οι διοργανωτές ταξιδίων» θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά του τουρισμού, αλλά επιβεβαιώθηκε ο φόβος ότι θα ερχόταν μία ημέρα, που δεν θα μπορούσε η αγορά τουρισμού να στηρίζεται αποκλειστικά στους διοργανωτές ταξιδίων.
 
Θα στραφούμε και στους μικρούς διοργανωτές τουρισμού που δραστηριοποιούνται στον θεματικό τουρισμό, συνέχισε λέγοντας ότι φεύγουμε από το εύκολο του παρελθόντος με τους 3-4 μεγάλους διοργανωτές.
 
Ανέφερε ακόμα πως οι διοργανωτές προκειμένου να αποφύγουν νέες ζημιές θα εστιάζουν μόνο σε πωλήσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι ο τουρισμός είναι ο τομέας που θα ρυμουλκήσει την Κύπρο έξω από την κρίση προς την ανάπτυξη.

Παρατήρησε ότι το Ισραήλ είναι 3η μεγαλύτερη αγορά για την Κύπρο.
 
Περαιτέρω ο κ. Λοϊζίδης είπε πως αυτή τη στιγμή το ζητούμενο  είναι να έχουμε καλύτερη πορεία σε σχέση με τους χειρισμούς της πανδημίας. Παρατήρησε πως ενώ η Κύπρος μέχρι τον Οκτώβρη είχε τον καλύτερο επιδημιολογικό δείκτη από τις περισσότερες  χώρες της Μεσογείου δεν κατάφερε να μετατρέψει αυτή την υπεροχή σε τουριστικό ρεύμα.
 
Είπε ακόμα πως η Κύπρος επένδυσε στην αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συνομολογηθούν συμφωνίες ανάλογες με αυτή του Ισραήλ. Η ελεύθερη Αμμόχωστος, ανέφερε, κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα για τις εξελίξεις που αφορούν τη ρωσική αγορά.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ακόμα ότι χάθηκε ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και φαίνεται ότι χάνεται και ο Μάρτης. Πρόσθεσε πως το 97% με 98% των ξενοδοχείων είναι κλειστά και ανέφερε πως μεταξύ αυτών είναι ξενοδοχεία που μένουν κλειστά από τον Οκτώβρη του 2019.
 
Ζητούμενο είναι να έχουμε υποφερτή σεζόν το 2020-2021, είπε τέλος.
 
Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Βασίλης Σταματάρης είπε ότι μέχρι να μπούμε σε μια κανονικότητα με τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού, ή την ανακάλυψη κάποιου νέου ,πρέπει να διαχειριστούμε τον τουρισμό μέσα από τεστ και μέτρα.
 
Συνηγορήσαμε να κλείσουν τα αεροδρόμια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, συνέχισε αναφέροντας ότι με τηλεδιασκέψεις προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε καινούργιες αγορές ,
 
Είπε επίσης ότι υπήρχε ενδιαφέρον για τους πρώτους μήνες του 2021 που δεν είχε αίσια κατάληξη λόγω της ανασφάλειας και της αστάθειας που προκαλεί η πανδημία, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν χώρες που απαγορεύουν τα ταξίδια.
 
Ο κ. Σταματάρης είπε επίσης πως κάποιοι μεγάλοι διοργανωτές στρέφουν την προσοχή τους σε ασφαλέστερες χώρες και η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το ενδιαφέρον.
 
Να αντέξουμε ακόμα λίγο να τηρήσουμε τα μέτρα και να πέσουμε στο μηδέν (προσβολές από τον ιό) για να μπορέσει η Κύπρος να παρουσιάσει υπεροχή και να στηριχθεί ξανά στον τουρισμό της, είπε τέλος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ