Οδηγός Αυτοκινήτου vs Αυτόματος Πιλότος : 1 - 0

Έρευνα στην Μεγάλη Βρετανία δείχνει ότι επιλέγουν τον οδηγό αντί των αυτόματων συστημάτων οδήγησης για τις κρίσιμες αποφάσεις στους δρόμους.

Επτά στους δέκα εμπιστεύονται τον οδηγό στις τελικές αποφάσεις του σε μια κατάσταση υψηλού κινδύνου που διαδραματίζεται στους δρόμους, σε σχέση με τα αυτόματα συστήματα οδήγησης που υπάρχουν στα αυτόνομα οχήματα.

Η συζήτηση για την αρτιότητα των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης ξεκίνησε μετά το ατύχημα που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες με ένα Tesla που έφερε το σύστημα Autopilot, ξυπνώντας ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα από τον ανθρώπινο παράγοντα. Έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει τους Βρετανούς να παραμένουν επιφυλακτικοί για τη συγκεκριμένη αυτόνομη τεχνολογία. Την στιγμή που σήμερα τα σύγχρονα οχήματα φέρουν πάνω τους συστήματα επιπέδου 2 και επιπέδου 3 της αυτόνομης οδήγησης, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 72% εμπιστεύεται την κρίση του οδηγού σε μια δύσκολη κατάσταση σε αντίθεση με το 12% που επισημαίνει ότι τα συστήματα αυτοματισμού λειτουργούν καλύτερα από τον ανθρώπινο παράγοντα, άρα τα εμπιστεύονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Το 15% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «δεν ξέρει ή δεν γνωρίζει».

Στην έρευνα, σύμφωνα με τη yougov, όπου πήραν μέρος 1200 χρήστες με περιθώριο σφάλματος 5,3%, σχεδόν τα τρία τέταρτα του κοινού δηλώνουν ότι θα αισθανόταν άβολα ως επιβάτης σε αυτοκινούμενο αυτοκίνητο (73%), με μόλις το ένα τέταρτο να λέει ότι θα είναι ήσυχοι κατά τη διάρκεια οδήγησης σε ένα αυτόνομο όχημα (25%). Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα δύο τρίτα των Βρετανών θα αισθάνονταν άβολα στην οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε μια περιοχή, αν θα γνώριζαν ότι σε αυτή την περιοχή κυκλοφορούν αυτόνομα οχήματα στο δρόμο (67%). Το ίδιο θα ένιωθαν αν κυκλοφορούσαν και σαν πεζοί σε μια περιοχή όπου επιτρέπονται αυτοκινούμενα οχήματα (68%). 

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε αυτή την φάση, έδειξαν ότι οι πολίτες της Μ. Βρετανίας δεν εμπιστεύεται τα αυτόνομα αυτοκίνητα και πως προτιμούν οι οδηγοί να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του αυτοκινήτου τους. 'Αβολα νιώθουν ακόμη και σαν πεζοί, μόνο με την υπόνοια ότι θα κυκλοφορεί κάποιο αυτόνομο όχημα στην περιοχή. Το αν αυτή η δυσφορία οφείλεται στα πρόσφατα ατυχήματα ή στην αμφισβήτηση της δυναμικής της νέας τεχνολογίας ή στον απλό φόβο του άγνωστου, ο Βρετανός οδηγός δείχνει ότι ακόμη δεν είναι έτοιμος να οδηγήσει ή να περιπατήσει σε μια περιοχή όπου παράλληλα κινούνται αυτόνομα οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ