Αυτός είναι ο δημιουργός του TikTok που «αποκωδικοποίησε» τη νεολαία

Το TikTok έχει μετατραπεί στην πιο χαρακτηριστική εφαρμογή μιας ολόκληρης γενιάς: οδηγός κουλτούρας, ηγέτης στη μουσική και το εφαλτήριο ενός νέου είδους σούπερσταρ.

Ο Ζου μεγάλωσε στην επαρχία Ανχουί και σπούδασε πολιτική μηχανική στο πανεπιστήμιο Ζεζιάνγκ. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και ξεκίνησε να εργάζεται στην πολυεθνική SAP SE. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Σίλικον Βάλεϊ το 2014, ο Ζου παρατήρησε πως η αμερικανική νεολαία αγαπούσε δύο πράγματα: τη δημιουργία βίντεο μέσω smartphones και να ακούει μουσική μέσω των ιδίων συσκευών. Αποφάσισε να δημιουργήσει μια εφαρμογή η οποία συνδυάζει και τα δύο. 

Το TikTok έχει μετατραπεί στην πιο χαρακτηριστική εφαρμογή μιας ολόκληρης γενιάς: οδηγός κουλτούρας, ηγέτης στη μουσική και το εφαλτήριο ενός νέου είδους σούπερσταρ. Η κυριαρχία του TikTok οφείλεται κυρίως στον Κινέζο δημιουργό της εφαρμογής, Αλεξ Ζου.

Ο Ζου μεγάλωσε στην επαρχία Ανχουί και σπούδασε πολιτική μηχανική στο πανεπιστήμιο Ζεζιάνγκ. Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και ξεκίνησε να εργάζεται στην πολυεθνική SAP SE. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Σίλικον Βάλεϊ το 2014, ο Ζου παρατήρησε πως η αμερικανική νεολαία αγαπούσε δύο πράγματα: τη δημιουργία βίντεο μέσω smartphones και να ακούει μουσική μέσω των ιδίων συσκευών. Αποφάσισε να δημιουργήσει μια εφαρμογή η οποία συνδυάζει και τα δύο. 

Το αποτέλεσμα ήταν η Musical.ly, η οποία ενθάρρυνε τους χρήστες να τραβούν βιντεάκια με lip-syncing γνωστών τραγουδιών. Ο Ζου αργότερα πούλησε τη Musical.ly στην κινεζική startup ByteDance Ltd, η οποία μετέτρεψε την εφαρμογή στο ΤikTok.

To πρώτο επεισόδιο του Foundering: The TikTok Story μελετά τη γένεση της αγαπημένης εφαρμογής της “Γενεάς Ζ”. Μεταφέρει στην οθόνη την ιστορία του 36χρονου Κινέζου ιδρυτή της εταιρείας ο οποίος φαίνεται να έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο στην κατανόηση του τί ακριβώς αποζητούν οι νέοι Αμερικανοί.

«Εχει αυτό το ταλέντο στο να αναγνωρίζει τί ακριβώς θέλουν οι Αμερικανοί νέοι», ανέφερε ο Τζος Ελμαν, πρώην επενδυτής στη Musical.ly, ο οποίος τώρα εργάζεται στην Apple. 

Πηγή: Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ