Μικρότερα και φθηνότερα τα σπίτια που χτίζουν οι Κύπριοι

Τι αναμένουμε από τον κατασκευαστικό τομέα στην Κύπρο βάσει της φθίνουσας πορείας που διαφαίνεται στις νέες άδειες οικοδομής.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα και σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία τον Νοέμβριο μειώθηκαν οι εκδόσεις αδειών οικοδομής, με τόσο την αξία τους όσο και το εμβαδό τους να μειώνονται.

Όπως αναφέρει ο κ. Λοϊζου, Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE FS, αυτό οφείλεται εν μέρει και στον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος το οποίο αφορούσε κυρίως πολυτελείς κατοικίες αλλά και στο ότι η χώρα βρίσκεται κάτω από καθεστώς Lockdown.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι κατά τον Νοέμβριο 2020, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις ανήλθε στις 686.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €295,6 εκατομμύρια και το συνολικό εμβαδόν τις 228,4 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 831 οικιστικές μονάδες.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 εκδόθηκαν 6.375 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 6.571 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 23,0% και το συνολικό εμβαδόν κατά 8,6%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μικρή αύξηση της τάξης του 0,2%.

Μειώθηκαν οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών αλλά οι Κύπριοι έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE FS, σημείωσε ότι όντως υπάρχει μία μείωση των πωλήσεων νέων ακινήτων που πιθανότατα να είναι απότοκο και του τερματισμού του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος αλλά και των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Λοΐζου, υπάρχει αυξημένη ζήτηση από Κύπριους αγοραστές κυρίως σε περιοχές όπως την Λευκωσία και την ευρύτερη επαρχία Λάρνακας για διαμερίσματα που κυμαίνονται από τις 160.000 μέχρι τις 220.000 ευρώ και κατοικίες που κυμαίνονται από 250.000 μέχρι 350.000 ευρώ.

Ο κ. Λοΐζου ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αυξημένη ζήτηση από τους Κύπριους αγοραστές, οι οποίοι είτε επωφελούνται από τις επιδοτήσεις επιτοκίων, είτε από τα χαμηλότοκα δάνεια των τραπεζών για οικιστικά ακίνητα. 

Η επίδραση του τερματισμού του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων φαίνεται κυρίως στις περιοχές που απασχολούνταν από το εν λόγω τομέα της κατασκευαστικής βιομηχανίας και αφορούσε την ανέγερση των πύργων αλλά και πολυτελών διαμερισμάτων και κατοικιών.

Όσον αφορά την μείωση στις αγοραπωλησίες κατά τον μήνα Ιανουάριο, ο κ. Λοΐζου τόνισε ότι η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται κάτω από το νέο Lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ