Η "δίψα" της Ασίας για φυσικό αέριο αλλάζει το σκηνικό για την Ευρώπη

Πώς η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ασία αλλάζει εντελώς το σκηνικό της ενέργειας στην Ευρώπη.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η εμφάνιση της Ασίας ως παγκόσμιας υπερδύναμης εμπορίου φυσικού αερίου θα επηρεάζει όλο και περισσότερο τις τιμές στην Ευρώπη για ένα εμπόρευμα που μέχρι πρόσφατα αφορούσε κυρίως την ευρωπαϊκή αγορά και συνδεόταν απλά με την τιμή του πετρελαίου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg η αλλαγή διαφάνηκε περισσότερο τον χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο είχαν υποχωρήσει και τα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου όδευαν προς την Ασία που εξελίσσεται στον μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμου και όπου οι πωλητές θα μπορούσαν να πάρουν υψηλότερες τιμές.

Αυτό αύξησε τις τιμές της αγοράς στην Ευρώπη και, αντίθετα, λειτουργεί τώρα ως φρένο τιμών καθώς τελειώνει ο χειμώνας και οι προμήθειες ΥΦΑ επιστρέφουν στην περιοχή.

«Τα επόμενα δύο χρόνια, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα γίνονται όλο και λιγότερο ευρωπαϊκές, και θα επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τις παγκόσμιες τάσεις», δήλωσε ο Andy Sommer, επικεφαλής της ομάδας θεμελιώδους ανάλυσης και μοντελοποίησης στην ελβετική εταιρεία Axpo Solutions AG.

Ακόμη και με τις πολυάριθμες επιλογές εφοδιασμού με αγωγούς, η εξάρτηση από τις εισαγωγές στην Ευρώπη αυξάνεται εν μέσω της πτώσης της εγχώριας παραγωγής λόγω της γήρανσης των πεδίων στη Βόρεια Θάλασσα. Ταυτόχρονα, το εμπόριο ΥΦΑ μεταφερόμενο σε ωκεανούς επεκτείνεται ταχύτερα, κυρίως λόγω της ζήτησης στην Ασία.

Τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί το ΥΦΑ με καταναλωτές στην Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Επιπλέον, νέες αγορές δεν έχουν ανοίξει ακόμη, καθώς ορισμένα ασιατικά έθνη μόλις αρχίζουν να χρησιμοποιούν αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντί του ρυπογόνου άνθρακα και μαζούτ. Αντίθετα, οι αυστηρότεροι στόχοι της Ευρώπης για το κλίμα θα οδηγήσουν σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές απορρόφησης αερίου.

«Μπορείτε να το συγκρίνετε με την αγορά άνθρακα», είπε ο Sommer. «Η Ασία ήταν πάντα άγκυρα για τις ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα. Η κατάσταση κινείται και στο ίδιο φαινόμενο στην αγορά φυσικού αερίου. "

Η παραγωγή ΥΦΑ αυξάνεται κυρίως σε χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ευρώπη, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Ωστόσο, η προσθήκη νέων εργοστασίων σε περιοχές πλησιέστερες σε Ασιάτες αγοραστές έχει πλέον επιβραδυνθεί, ένας παράγοντας που ενισχύει τη διασύνδεση των αγορών φυσικού αερίου παγκοσμίως.

«Η ευαισθησία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου στις παγκόσμιες τιμές ΥΦΑ ενδέχεται να αυξηθεί», σύμφωνα με τον σύμβουλο ενέργειας Cornwall Insight. «Χωρίς συγκεκριμένα σχέδια για νέες εγκαταστάσεις μακροπρόθεσμης αποθήκευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη φθίνουσα υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσε να προκληθεί μεγαλύτερη εξάρτηση ΥΦΑ τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε επίσης: "Πέραν από το μαρτύριο της πανδημίας, υπάρχει το μαρτύριο της οικονομίας"

Η μεταβλητότητα των τιμών του περασμένου χειμώνα LNG μπορεί να είναι μια γεύση από το τι θα ακολουθήσει. Το υπερψυκτικό καύσιμο γίνεται παγκόσμιο εμπόρευμα όσο εξελίσσονται οι εμπορικοί μηχανισμοί, που υπαγορεύουν τώρα τις τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Christoph Merkel, διευθύνοντα σύμβουλο της συμβουλευτικής εταιρείας Merkel Energy στη Γερμανία.

 «Οι τιμές ΥΦΑ έχουν γίνει οι τιμές στην αγορά φυσικού αερίου», είπε. "Υπάρχουν ακόμα ορισμένες τιμές για το κέντρο, αλλά το ΥΦΑ είναι τώρα ο κινητήριος μοχλός της αγοράς."

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ