Ενδιαφέρον TOTAL για τεμάχιο 8

Η γαλλική εταιρεία TOTAL επιθυμεί να διευρύνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη  με τον Περιφερειακό Διευθυντή της ΤΟΤΑΛ κ. Στεφάν Μισιέλ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση κατά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο ερευνητικό πρόγραμμα και, από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ενδιαφέρον της TOTAL να συμμετάσχει στο τεμάχιο 8. 

Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ΕΝΙ και βλέπουμε τώρα το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να διευρύνεται και σε αυτό το τεμάχιο. Είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Συζητήσαμε και τα επόμενα βήματα. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε οτιδήποτε. Είμαστε σε συζητήσεις για διάφορα άλλα θέματα, τα οποία θα ανακοινώνονται όσο βεβαίως ωριμάζουν». 

Ερωτηθείς για τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «οι συμβατικές υποχρεώσεις για τα νέα τεμάχια αφορούν τριετία».  

Σε ερώτηση για τις αξιολογήσεις για το «Καλυψώ», ο κ. Υπουργός είπε ότι «συνεχίζονται και από την κοινοπραξία του τεμαχίου 6, αλλά και από δικούς μας συμβούλους, γιατί θέλουμε να έχουμε και ανεξάρτητη εκτίμηση των ποσοτήτων του ΄Καλυψώ». 

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «μετά από όλα είχαν επισυμβεί στο τεμάχιο 3 βλέπουμε έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέλει να διευρύνει την παρουσία της εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο όπως το 8 το οποίο είναι κατ’ εξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη». 

Ερωτηθείς είπε ότι στο τεμάχιο 8 έγιναν τρισδιάστατες έρευνες προσθέτοντας ότι «γίνεται αυτή τη στιγμή η επεξεργασία τους για να καθοριστούν οι στόχοι».