Μιχαηλίδης ΟΕΒ: Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα

Στο στούντιο της εκπομπής Μεσημέρι και Κάτι και στο ένθετο Capital Today με τον Σωκράτη Ιωακείμ βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης.

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα

Ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε για τις προκλήσεις και τα προβλήματα των κυπριακών επιχειρήσεων, για την θέση της ΟΕΒ σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, για την ετοιμότητα των κυπριακών επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό καθώς και για τον κατώτατο μισθό και την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείτε κάποια οικονομική βελτίωση στο επιχειρηματικό κλήμα, ενώ στην αγορά υπάρχει βελτίωση. Ωστόσο, όπως είπε, παραμένει μια σωρεία από προβλήματα που αφορούν την πραγματική οικονομία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι αυτό της ρευστότητας στην αγορά.

Ερωτηθείς εάν έχει βελτιωθεί η κατάσταση αναφορικά με την ρευστότητα ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί κάπως  ωστόσο όπως είπε εάν δούμε τους όρους και τα κριτήρια της Κεντρικής Τράπεζας καλύπτονται για λιγότερο από 20% των επιχειρήσεων. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι η ευελιξία.

«Ευελιξία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα από πλευράς των δανειοληπτών – από πλευράς των επιχειρήσεων- αλλά παράλληλα και ευελιξία από πλευράς των τραπεζών για να μπορούν να βρίσκονται και λύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι παρατηρήθηκε πολλές περιουσίες των επιχειρήσεων να περνούν κάτω από τα χέρια των τραπεζών και αν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας για μεγάλες επιχειρήσεις  τόνισε ότι τα προβλήματα είναι περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι η εστίαση των τραπεζών ήταν να καλύψει τις μεγάλες εταιρείες των κατασκευών και να γίνουν αναδιαρθρώσεις .

Δείτε ολοκληρωμένη την συνέντευξη στο βίντεο: