ΠΤΔ: Θα αυξηθούν τα οφέλη για όλους με την κατοχύρωση χαλουμιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κατοχύρωση χαλουμιού θα αυξήσει για όλους τα οφέλη που τώρα φτάνουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο μόνο από τις εξαγωγές, ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Επίσκεψη σε εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιών στην Αθηαίνου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδευόμενος μεταξύ άλλων και από τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, με αφορμή την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ.

Μετά την ξενάγηση του στο εργοστάσιο ο πρόεδρος προέβη σε δηλώσεις. «Είναι μια ιστορική πραγματικά μέρα για την Κύπρο. Ιδιαίτερα για την οικονομία, την τυροκομία, την κτηνοτροφία και γενικότερα για τις προσπάθειες που για χρόνια κατέβαλε η κυπριακή δημοκρατία για να κατοχυρώσει έναν από τους σημαντικότερους συνεισφορές στο ΑΕΠ» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε εξάλλου ότι «οι εξαγωγές του χαλουμιού ανέρχονται στα 250 εκατομμύρια και αυτό που ευελπιστούμε είναι ότι με την κατοχύρωση θα πολλαπλασιαστούν προς όφελος του πρωτογενούς τομέα που θα ωφελήσει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας».

Δεν παρέλειψε επίσης ο κ. Αναστασιάδης, να αναδείξει την πολιτική σημασία της κατοχύρωσης που γίνεται με πρόνοια που εξασφαλίζει τη συμμετοχή στην παραγωγή και εξαγωγή του κυπριακού χαλουμιού και Τουρκοκύπριοι παραγωγοί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Είναι και ένα ισχυρό μήνυμα αν θέλετε, το πόσο εάν και εφόσον λειτουργούμε σαν κράτος μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα και οφέλη από ανάλογες και προστασίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ότι αφορά την εν μέρει γεφύρωση των διαφορών που πέτυχαν χθες Υπουργείο Εργασία και Τυροκόμοι – Αγελαδορτρόφοι αφετέρου, για πτυχές του φακέλου κατοχύρωσης, ο Πρόεδρος σημείωσε πως «Θέλω να χαιρετήσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ιδιαίτερα παραγωγική και δημιουργική συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τους Αντιπροσώπους των τυροκόμων και των Αγελαδοτρόφων. Είμαι βέβαιος ότι όλοι κατανοούν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες μέσα από συγκεκριμένες και συγκροτημένες πολιτικές».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ