Εμπόριο $10 δισεκ. σε στασιμότητα λόγω φρακαρίσματος του Σουέζ (ΦΩΤΟΣ)

"Πονοκέφαλο" στο παγκόσμιο εμπόριο προκαλεί το φρακάρισμα του Σουέζ - Εμπόριο αξίας πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται στη θάλασσα, μη μπορώντας να φτάσει στον προορισμό του

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Η Αρχή του καναλιού Σουέζ της Αιγύπτου (SCA) δήλωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την πλοήγηση στη διώρυγα,  έως ότου αποκολληθεί από τις όχθες του καναλιού το φρακαρισμένο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων MV Ever Given. Το προσωρινό κλείσιμο της διώρυγας προκαλεί ανησυχία στον κόσμο του εμπορίου αφού πρόκειται για μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες του κόσμου.

Η χαμηλή παλίρροια κατά τη διάρκεια της νύχτας την Τετάρτη και χθες την Πέμπτη, έχει επιβραδύνει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση του τεράστιου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων που έχει φρακάρει την κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ και δημιούργησε ένα από τα χειρότερα «μποτιλιαρίσματα» που σημειώθηκαν στη θάλασσα, εδώ και χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι την Τετάρτη, δηλαδή λίγες ώρες μετά το φρακάρισμα της διώρυγας, ήδη υπήρχε ουρά με περίπου 100 εμπορικά πλοίο που έμειναν στάσιμα, μη μπορώντας να διέλθουν το Σουέζ. Υπολογίζεται ότι γύρω στα 50 πλοία ημερησίως διέρχονται της διώρυγας.

Ο πρώην πρεσβευτής της ΕΕ στην Αίγυπτο Τζέιμς Μόραν δήλωσε στον Al Jazeera, ότι η κρίση στο κανάλι του Σουέζ θα μπορούσε να αποδειχθεί «πολύ δαπανηρή».

Κάθε μέρα εκτιμάται ότι εμπόριο αξίας 8-10 δισεκατομμυρίων δολαρίων διέρχεται το κανάλι του Σουέζ. Συγκεκριμένα 5,1 δισεκ. και 4,5 δισεκ. δολάρια με κατεύθυνση προς τα δυτικά και τα ανατολικά, αντίστοιχα. Εμπόριο, «απολύτως θεμελιώδες για τις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο Μόραν.

«Δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο», είπε, προσθέτοντας ότι τα αγαθά που προέρχονται από την Άπω Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, είναι εμπόριο «εξίσου σημαντικό».

Το πλοίο Ever Given σύρθηκε διαγώνια στο μονόδρομο του νότιου καναλιού την Τρίτη το πρωί, αφού έχασε την ικανότητα να ελέγχει την κίνησή του, εν μέσω ισχυρών ανέμων και καταιγίδας σκόνης, ανέφερε η Αρχή του Κανάλι Σουέζ (SCA).

Ο Ιάπωνας ιδιοκτήτης του πλοίου ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν και την «τεράστια ανησυχία» που προκάλεσε στα άλλα πλοία και στα εμπλεκόμενα μέρη τους.

Ο Shoei Kisen είπε ότι συνεργάζεται με την εταιρεία τεχνικής διαχείρισης και τις τοπικές αρχές για να επιπλεύσει το πλοίο, αλλά «η επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

«Λυπούμαστε πολύ που προκαλούμε τεράστια ανησυχία στα πλοία που ταξιδεύουν ή προγραμματίζουν να ταξιδέψουν στο κανάλι του Σουέζ και σε όλους τους σχετικούς ανθρώπους».

Ο «στρατηγός» της Axi, Stephen Innes, δήλωσε ότι το φρακάρισμα του Σουέζ «σημαίνει αυξημένο πετρέλαιο (πλοία που κουβαλούν πετρέλαιο) στη θάλασσα - είτε στην ουρά για το κανάλι είτε για εκτροπή γύρω από την Αφρική. Ο επιπλέον χρόνος ταξιδιού μοιάζει με «πλήρωση ενός αγωγού» και θα πρέπει να υποστηρίξει την πολύ ταραχώδη αγορά που έχει δει τη βιασύνη για την πόρτα τις τελευταίες πέντε συνεδρίες ».

Από το κανάλι του Σουέζ της Αιγύπτου περνά περίπου το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου και είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου, παρέχοντας έναν κρίσιμο κρίκο για τη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και φορτίου μεταξύ του Ατλαντικού Ωκεανού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

ΠΗΓΗ: Economy Today / Al jazeera / Bloomberg

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ