Αρνητικά επιτόκια σε νέες καταθέσεις άνω των €100.000 βάζει η Ελληνική

Πηγές από τους τραπεζικούς κύκλους σημειώνουν στο Economy Today, ότι κατά πάσα πιθανότητα το δρόμο της Ελληνικής θα ακολουθήσουν και άλλα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Του Νέστορα Βασιλείου 

Το βήμα της επιβολής τέλους ρευστότητας σε νέους λογαριασμούς με καταθέσεις άνω των €100.000 κάνει η Ελληνική Τράπεζα. 

Μέσω επιστολών της ενημερώνει τους πελάτες της για την αλλαγή της πολιτικής της στο σκέλος των καταθετικών επιτοκίων. 

Συγκεκριμένα τους γνωστοποιεί ότι για νέους λογαριασμούς, οι οποίοι θα ανοιχθούν από τις 2 Ιανουαρίου 2022 κι έπειτα θα ισχύουν τα εξής: 

Το επιτόκιο για καταθέσεις κάτω των €100.000 θα είναι μηδενικό (0%), αλλά για καταθέσεις άνω των €100.000 θα είναι αρνητικό -0,60%. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Τράπεζα είχε «εισάξει» προ μερικών ετών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα τα αρνητικά  επιτόκια σε καταθέσεις νομικών προσώπων. 

Ο ορισμός «τέλος ρευστότητας» εφαρμόζεται και από το αντίπαλο δέος της Ελληνικής, την Τράπεζα Κύπρου, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων. 

Πηγές από τους τραπεζικούς κύκλους σημειώνουν στο Economy Today, ότι κατά πάσα πιθανότητα το δρόμο της Ελληνικής θα ακολουθήσουν και άλλα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. 

Η υψηλή υπερβάλλουσα ρευστότητα και το κόστος που συνεπάγεται προβληματίζει έντονα τους τραπεζίτες, οι οποίοι επιχειρούν να την περιορίσουν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός τον περασμένο Οκτώβριο, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει τον τρίτο ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην ευρωζώνη.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκε στο 344,12% υπερβαίνοντας κατά πολύ το 173,8% του μέσου όρου της ευρωζώνης. 

Ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας της Ελληνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν στο 510% και της Τράπεζας Κύπρου στο 303%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ