Πέναλτυ $4,9 δισ. θα πληρώσει η Royal Bank of Scotland

Πρόστιμο 4,9 δισ. δολαρίων στην RBS για τον ρόλο της στην κρίση ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.

Η Royal Bank of Scotland (RBS) η οποία διασώθηκε από κατάρρευση από τη Βρετανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι της έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,1 δισεκατομμύρια ευρώ) από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης για το ρόλο που διαδραμάτισε στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων.
 
Η RBS αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι κατέληξε σε συμφωνία με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης για να τερματίσει την έρευνά του σχετικά με την έκδοση από την τράπεζα από το 2005 μέχρι το 2007 τίτλων που καλύπτονταν από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ αλλά και τον ρόλο της ως ανάδοχος στην έκδοση τίτλων από άλλες τράπεζες.
 
Αυτό το πρόστιμο ακολουθεί πρόστιμο ύψους 5,5 δισ. δολαρίων, το οποίο συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2017 για το ίδιο θέμα μεταξύ της RBS και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματοδότησης Στέγης.

Η τράπεζα που έχει βάση το Εδιμβούργο και της οποίας το 71% εξακολουθεί να παραμένει στην κατοχή της βρετανικής κυβέρνησης μετά τη μεγαλύτερη διάσωση τράπεζας στον κόσμο στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, χαρακτήρισε την είδηση ως "ορόσημο".

"Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα ορόσημο για την τράπεζα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ross McEwan.

«Η επίτευξη αυτού του διακανονισμού με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μας επιτρέψει, όταν οριστικοποιηθεί, να ασχοληθούμε με αυτό το σημαντικό θέμα που εξακολουθεί να παραμένει και είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τις παγκόσμιες φιλοδοξίες που είχε η τράπεζα πριν από την έναρξη της κρίσης», υπογράμμισε.
 
Η τράπεζα αναφέρει ότι τα 3,46 δισ. δολάρια από το πρόστιμο θα καλυφθούν από τις υπάρχουσες προβλέψεις, ενώ θα χρειαστεί άλλη χρέωση 1,44 δισ. δολ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Πηγή: ΚΥΠΕ