Ηλεκτρονικές πλατφόρμες μαϊμού ξεγελούν επενδυτές

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε προειδοποίηση κατά ιστοσελίδων που λειτουργούσαν ηλεκτρονικές πλατφόρμες παράνομα χωρίς την έγκριση της Επιτροπής.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου βάζει σε μαύρες λίστες παράνομες ιστοσελίδες που προσφέρουν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα και ξένα συναλλάγματα.

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε στις 6 Αυγούστου, προειδοποιητικό έγγραφο που αναφέρει ότι καμιά από τις 7 ιστοσελίδες δεν ανήκει σε οντότητα που έχει λάβει έγκριση για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.

Οι πλείστες αναφερόμενες πλατφόρμες αναφέρουν στους ιστοτόπους τους ότι έχουν λάβει την εν λόγω έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς όμως να το έχουν πράξει, με σκοπό να εξαπατήσουν δυνητικούς επενδυτές. 

Η λίστα αναφέρει τις πιο κάτω σελίδες:

  • · fxg.market
  • · 247firstinvest.com
  • · keyoncapital.com
  • · procloudoptions.online
  • · cryptotradecentr.com
  • · fxgrowcapital.com
  • · meritkapital.net

Οι ιστοσελίδες που αναφέρονται στην προειδοποίηση δεν εκπροσωπούν οντότητες οι οποίες έχουν λάβει εξουσιοδότηση για να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες ή να λαμβάνουν μέρους σε επενδυτικές δραστηριότητες από την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Δημιουργούν ψεύτικα domains σε βάρος εγκεκριμένων εταιρειών

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ίδιες οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, των οποίων κακόβουλα άγνωστοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την φήμη τους, απευθύνονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου σχετικά με το ζήτημα αλλά και σε άλλες παρόμοιες αρχές.

Στην περίπτωση της MeritKapital, η οποία έχει δύο εξουσιοδοτημένες οντότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο (αδειοδοτημένες από το FCA στο Ηνωμένο Βασίλειο και από την ΕΚΚ στην Κύπρο αντίστοιχα), με δολιότητα άγνωστοι ενέγραψαν ιστοσελίδες με domains Meritkapital.net και meritgroup.ru με σκοπό την πώληση FX, Crypto μεταξύ άλλων προϊόντων και υπηρεσιών για να εξαπατήσουν δυνητικούς επενδυτές.

Η MeritKapital εντόπισε εγκαίρως την απατή και συνεργάστηκε τόσο με τις τοπικές όσο και με τις διεθνείς αρχές για τη διαχείριση της πρόκλησης,  για να προστατεύσει τους επενδυτές αλλά και να για να προστατεύσει την φήμη της την οποία χρόνια εδραιώνει στην αγορά. 

Αναφέρουν στις σελίδες ότι έχουν την έγκριση της ΕΚΚ

Άξιο αναφοράς είναι το ότι οι σελίδες αναφέρουν ότι έχουν λάβει την εν λόγω έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να προσελκύσουν δυνητικούς επενδυτές με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα χωρίς να τους προσφέρουν τις ανάλογες επενδυτικές δραστηριότητες ή για να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα.

Η ιστοσελίδα keyoncapital.com ισχυρίζεται στην σελίδα της ότι είναι αδειοδοτημένη από την Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναγκάζοντας την επιτροπή να διαψεύσει ώστε να προστατεύσει τους επενδυτές.

Επίσης δημοσίευμα της ιστοσελίδας thecoinrepublic.com αναφέρει ότι ένας από τους ιστότοπους της λίστας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το cryptotradecentr.com, τοποθετείται ως πολυεθνική εταιρεία fintech που παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών συναλλαγών. Η φερόμενη ως δόλια εταιρεία προσφέρει διαπραγμάτευση συναλλάγματος και συμβολαίων για διαφορές μετοχών, δεικτών, εμπορευμάτων, καθώς και κρυπτονομισμάτων στην κύρια σελίδα της. Υποστηρίζοντας ότι έχει την έδρα της στην Αυστραλία και το Λουξεμβούργο, το Crypto Trade Center αναφέρει ότι διαθέτει άδεια και ρυθμίζεται από την Επιτροπή de Surveillance du Secteur Financier, μια χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή στο Λουξεμβούργο.

Η Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρακολουθεί τις παγκόσμιες επενδυτικές υπηρεσίες για την προστασία των επενδυτών από δόλιες προσφορές. Τον Μάιο του 2020, είχε εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με αντίστοιχους ιστοτόπους που δεν είχαν την απαραίτητη έγκριση και σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και ξένο συνάλλαγμα, συμπεριλαμβανομένης μιας εταιρείας γνωστής ως «Binance Capital Options».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Binance Capital Options δεν έχει καμία σχέση με μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες που ασχολούνται με χρηματιστήρια των κρυποτονομισμάτων, το Binance. Η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν μια απάτη τύπου «κλώνου ιστοτούπου» που είχε ως στόχο να εξαπατήσει τους επενδυτές χρησιμοποιώντας εταιρικές λεπτομέρειες μιας νόμιμης εταιρείας. Στην ιστοσελίδα της, η Binance Capital Options εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι ρυθμίζεται από την ΕΚΚ.

Τι προτρέπει το κοινό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Η ΕΚΚ καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να ελέγχει πάντοτε αν η εταιρεία με την οποία βρίσκεται σε επαφή είναι αδειοδοτημένη από την ΕΚΚ για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στη Δημοκρατία.

Εάν η εταιρεία δεν είναι αδειοδοτημένη ή ρυθμιζόμενη, είναι πιθανό να μη συμμορφώνεται με τους κανόνες προστασίας των επενδυτών και ως εκ τούτου το κοινό μπορεί να μην έχει πρόσβαση σε διαδικασίες καταγγελίας ή συστήματα αποζημίωσης.

Το κοινό μπορεί να ελέγξει κατά πόσο μία εταιρεία είναι αδειοδοτημένη να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην Κύπρο, στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ στη διεύθυνση https://www.cysec.gov.cy/el-GR/entities/investment-firms/cypriot/ (για τις αδειοδοτημένες από την ΕΚΚ οντότητες) ή στη διεύθυνση http://www.cysec.gov.cy/el-GR/entities/investmentfirms/member-states/ (για τις εταιρείες οι οποίες προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κύπρο διασυνοριακώς ή μέσω υποκαταστήματος).

Είναι σημαντικό το κοινό να βεβαιώνεται ότι τα στοιχεία επικοινωνίας που παρέχονται από την εταιρεία ταιριάζουν με τα στοιχεία όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ για να βεβαιωθεί ότι έχει επικοινωνία με την πραγματική και αδειοδοτημένη εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ