Πόσο επικίνδυνα είναι τα κρυπτονομίσματα;

Το μεγάλο μυστικό όπου αντλεί τη δύναμή του το bitcoin είναι πως άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους (άρα δεν είχαν κανένα λόγο να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο) συναλλάσσονται σε ένα αξιοπερίεργο περιβάλλον εμπιστοσύνης. 

Είναι γεγονός πως το bitcoin και γενικότερα το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από σημαντικό μέρος του πληθυσμού, κάτι που φαίνεται απολύτως λογικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδικού επί των κρυπτονομισμάτων Βασίλη Παζόπουλου στο euro2day.gr, δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως το bitcoin μπορεί να έχει μέλλον, καθώς πρόκειται για μια άυλη νομισματική αξία που στηρίζεται μόνο στην πίστη και η οποία έχει εφευρεθεί από ανώνυμους κρυπτογράφους, δεν υποστηρίζεται από καμία κρατική οντότητα, δεν το εκδίδει καμία κεντρική τράπεζα, δεν έχει στρατό, αστυνομία, νόμους, για να επιβάλουν τη χρήση του. 

Και συν τοις άλλοις έχει κακή φήμη.

Πρώτη φορά στην ιστορία εμφανίστηκε τέτοιας μορφής νόμισμα και κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε καν ως θεωρητική πιθανότητα. Με το bitcoin μπορείς να πραγματοποιήσεις συναλλαγές χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσος. Χωρίς να παρεμβάλλεται καμία τράπεζα. Οι τραπεζικές υπηρεσίες είναι απαραίτητες, αλλά όχι οι τράπεζες. Όχι τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Όπως αναμόρφωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον τρόπο που επικοινωνούμε το Internet, το bitcoin και το blockchain φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

“Υπερβολικό; Θα δείξει το μέλλον. Το μεγάλο μυστικό όπου αντλεί τη δύναμή του το bitcoin είναι πως άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους (άρα δεν είχαν κανένα λόγο να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο) συναλλάσσονται σε ένα αξιοπερίεργο περιβάλλον εμπιστοσύνης. Ενδεχομένως να κατοικούσαν στην άλλη άκρη του πλανήτη, ίσως σε εχθρικά κράτη. Κι όμως ανταλλάσανε χρήματα μεταξύ τους απευθείας, χωρίς να χαθεί ούτε σεντς. Αυτό ήταν κάτι επαναστατικό.

Σκεφτείτε το λιγάκι. Πόσοι από εσάς έχετε χάσει χρήματα από κάποιον που γνωρίζετε προσωπικά; Είτε εσκεμμένα, είτε από αδυναμία του οφειλέτη. Αν όχι εσείς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει συμβεί στον στενό σας κοινωνικό περίγυρο. Ακόμα και αν υπάρχει συμβολαιογραφικό έγγραφο που να πιστοποιεί την οφειλή, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα πάρεις τα χρήματά σου”, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Στο δίκτυο του bitcoin πραγματοποιούνταν καθημερινά το 2019 κατά μέσο όρο 350.000 συναλλαγές, ωστόσο ποτέ δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα: ποτέ δεν έχασε κανείς ούτε σεντ. Χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση κανενός, ούτε τράπεζας, ούτε δικηγόρων, ούτε συμβολαίων. Κι όλα αυτά μεταξύ αγνώστων.

Πέρα όμως από αυτούς τους λόγους, υπάρχει η προοπτική της κερδοσκοπίας. Πόσο ριψοκίνδυνη επένδυση είναι τα κρυπτονομίσματα; Σύμφωνα με τον Βασίλη Παζόπουλο, είναι. 

“Χρειάζεται σύνεση και μελέτη πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση; Φυσικά χρειάζεται. Η γνώση αποτελεί τον καθοριστικότερο ρόλο για την επιτυχία. Το θέμα όμως είναι πως αυτή τη φορά, έχετε ρεαλιστικά καλές πιθανότητες να βγείτε ωφελημένοι. Το πραγματικό ρίσκο δεν κρύβεται στην καθημερινή διακύμανση της τιμής του bitcoin όσο στην τελική επιβεβαίωση πως θα επαληθευτούν οι προσδοκίες που το οραματίζονται σαν μια καινοτόμα τεχνολογία, η οποία θα αλλάξει τον κόσμο. Όποιος πιστεύει στην προοπτική του bitcoin, τοποθετώντας ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου του, δεν έχει πολλά να χάσει. Η απώλεια σε περίπτωση πλήρους αποτυχίας θα είναι ελάχιστη και εύκολα ανακτήσιμη. Μια ιδέα όσον αφορά τη στρατηγική έχουμε εδώ. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως θα έρθει αντιμέτωπος με την καζούρα όσων τον λοιδορούσαν για την επιλογή του”, αναφέρει. 

Ωστόσο τονίζει ότι αν η τάση της υιοθέτησης και της εμπιστοσύνης στο δίκτυο του bitcoin συνεχιστεί, ο επενδυτής βγει σημαντικά ωφελημένος από πολλές πλευρές. Από την εκτόξευση του επενδυμένου κεφαλαίου του, μέχρι την ικανοποίηση της προσωπικής δικαίωσης. Αντίθετα, οι υπόλοιποι θα αισθανθούν όπως πιθανώς αισθάνθηκαν όσοι γέλασαν στη θέα του πρώτου αυτοκινήτου, στον αλογοκρατούμενο τότε κόσμο.

"Γι' αυτό χρειάζεται η ενημέρωση. Να μάθετε τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του. Όπως εξάλλου συμβαίνει σε οποιαδήποτε επενδυτική αξία. Ενημέρωση δεν σημαίνει να κοιτάζω μόνο την τιμή στον ταμπλό αλλά και τι συμβαίνει από πίσω", καταλήγει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ