Το bitcoin «ανεξαρτητοποιείται» και ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα

Aπό την αρχή του χρόνου το άνοιγμα λογαριασμών στα ανταλλακτήρια από μικροεπενδυτές έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Οι θετικές ενδείξεις για την πορεία της τιμής του bitcoin αρχίζουν να πληθαίνουν. Εδώ και καιρό, από τότε σχεδόν που ξεκίνησε ο περιορισμός στις μετακινήσεις, ακολουθούσε την πορεία του S&P 500.

Τις τελευταίες ημέρες όμως είναι φανερό ότι κάτι έχει αλλάξει. Όταν ανεβαίνουν οι αμερικανικές μετοχές, ανεβαίνει και αυτό. Όταν πέφτουν, το bitcoin δεν υποχωρεί.

Οι μικροεπενδυτές αυξάνονται

Αυτές τις ημέρες ξεχώρισε ένα tweet από τον Brian Armstrong, ιδρυτή και CEO του γνωστού ανταλλακτηρίου Coinbase. Από ό,τι φαίνεται, πολλοί Αμερικανοί, με το που έλαβαν την επιταγή των 1.200 δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, την κατάθεσαν στην Coinbase.

Πώς το κατάλαβαν; Επειδή το ποσοστό των καταθέσεων που αντιστοιχεί ακριβώς στο ποσό των 1.200 δολαρίων πολλαπλασιάστηκε. Τρελό αλλά αληθινό. Μεγάλος αριθμός δικαιούχων της βοήθειας, όπως την έλαβαν, την κατάθεσαν αμέσως για να αγοράσουν κρυπτονομίσματα.

Το περιστατικό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, πως από την αρχή του χρόνου το άνοιγμα λογαριασμών στα ανταλλακτήρια από μικροεπενδυτές έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

Ο ρόλος των stablecoins

Για όσους είναι πρωτάρηδες στον χώρο των crypto, να εξηγήσουμε πως τα stablecoins είναι μια ειδική κατηγορία κρυπτονομισμάτων, τα οποία έχουν δημιουργηθεί για να παρέχουν σταθερή ισοτιμία με κάποιο συμβατικό νόμισμα. Το πιο δημοφιλές είναι το Tether, που ιδρύθηκε το 2015 και έχει κλειδωμένη ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο.

Ποιος ο λόγος να έχεις στην κατοχή σου 1.000 Tether και όχι 1.000 κανονικά, πράσινα, αμερικανικά δολάρια; Επειδή σε πολλά ανταλλακτήρια το trading δεν γίνεται σε «κανονικά» δολάρια. Τα ζεύγη των νομισμάτων είναι αναγκαστικά μεταξύ κρυπτονομισμάτων. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως έχεις βάλει τα 1.000 σου δολάρια σε μια πλατφόρμα και θέλεις να τα κρατήσεις σε μετρητά, προκειμένου να περιμένεις την ευκαιρία για να τοποθετηθείς επιλεκτικά σε κάποιο κρυπτονόμισμα. Αν τα μετατρέψεις σε bitcoin, είσαι ευάλωτος στη διακύμανσή του. Χωρίς δηλαδή να έχεις προλάβει να κάνεις ούτε μία κίνηση, μπορεί να βρεθείς να χάνεις. Άρα τι σε συμφέρει να κάνεις προκειμένου να μη ρισκάρεις, ακόμα δεν ξεκίνησες; Αγοράζεις 1.000 Tether. Έτσι ούτε κερδίζεις ούτε χάνεις σε δολαριακή βάση.

Ένας άλλος λόγος είναι πως δεν μπορείς να στείλεις από ένα ανταλλακτήριο σε άλλο κατευθείαν fiat. Ως εναλλακτική, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως ενδιάμεσο μια τράπεζα, αλλά πρόκειται για μια κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία. Είναι πολύ πιο εύκολο να μετατρέψεις τα χρήματά σου σε Tether. Επίσης τα stablecoins χρησιμεύουν όταν έχεις κέρδη από το trading, αλλά για φορολογικούς λόγους δεν θες να τα εξαργυρώσεις στο νόμισμα της χώρας σου και να τα γυρίσεις στον τραπεζικό λογαριασμό σου μέσα στη χρονιά.

Σίγουρα δεν χάνεις με τα Tether; Όσο γι' αυτό, δεν βάζουμε το χέρι στη φωτιά. Αν υπάρχει πραγματική κάλυψη σε αντίστοιχης ποσότητας δολάρια, είναι μια απορία που έχει προβληματίσει πολλούς, χωρίς να δίνονται πάντα απόλυτα καθησυχαστικές απαντήσεις.

Τώρα που διευκρινίσαμε τι είναι, περνάμε σε κάτι εντυπωσιακό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τα stablecoins. Ποιο; Ότι η κεφαλαιοποίησή τους έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με το coinmarketcap.
Τι σημαίνει αυτό; Πως πολλά νέα χρήματα έχουν εισέλθει στην αγορά των crypto.

Ας δούμε τα κυριότερα από τα stablecoins:

* Το Binance USD, από 17 εκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίηση που είχε στις 20 Φεβρουαρίου, έφτασε τα 207 στις αρχές Απρίλη. Σήμερα βρίσκεται στα 187 εκατομμύρια.

* Το Paxos Standard, από 189 εκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίηση που είχε στις 5 Μαρτίου, είχε μια μικρή σχετικά άνοδο μέχρι τα 264 στις 25 Μάρτη και τις τελευταίες ημέρες έχει σταθεροποιηθεί στα 245 εκατομμύρια.

* To USD Coin είχε 422 εκατομμύρια κεφαλαιοποίηση στις 22 Φεβρουαρίου και στις 15 Απριλίου έφτασε τα 731 εκατομμύρια, όπου βρίσκεται και σήμερα.

* Το μεγαλύτερο από όλα, το Tether, αυτές τις ημέρες έχει κεφαλαιοποίηση 6,4 δισεκατομμύρια. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως πριν από ένα μήνα είχε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συμπέρασμα

Η εισροή νέων δολαρίων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Γι' αυτό το φαινόμενο, δύο περιπτώσεις υπάρχουν. Είτε πρόκειται για το μεγαλύτερο scam στην ιστορία των crypto, είτε τεράστια ποσά είναι έτοιμα να τοποθετηθούν σύντομα. Πιθανότατα πολύ σύντομα, με αφορμή το halving. Όπως και να έχει, πρόκειται να γίνει έκρηξη, με τη λάβα είτε να καίει ολόκληρη την αγορά των crypto είτε να την εκτοξεύει.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εξήγηση, λιγότερο δραματική. Καταθέτες από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, που είναι δύσκολο να αποκτήσουν σκληρό συνάλλαγμα, έχουν βρει αυτό τον τρόπο να προφυλαχθούν από τον πληθωρισμό. Ας μην ξεχνάμε πως αυτή την περίοδο σε ανεξέλεγκτο τύπωμα δεν προβαίνουν μόνο οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες αλλά όλες.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ